Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

1937/1938

4. julija 1937 je Mura organizirala svojo drugo tombolo, na kateri se je znova zbralo veliko število obiskovalcev, okrog 8000. Tombola je potekala na stadionu Mure, glavna nagrada pa so bila kolesa.

V sezoni 1937/1938 je Mura tekmovala v I. razredu mariborske skupine, kar je bil najvišji nivo tekmovanja v Sloveniji. V ligi so tekmovali še I.SSK Maribor, Rapid Maribor, Železničar Maribor, Građanski Čakovec in Čakovečki ŠK. Zraven mariborske skupine so tekmovanja potekala še v ljubljanski in celjsko-trboveljski skupini. Najboljši iz vsakih skupin so nato spomladi odigrali medsebojne tekme in določili zmagovalca pozdvezne lige. Mura je v mariborski skupini z 11. točkami osvojila 4. mesto in se ji ni uspelo uvrstiti v nadaljnje tekmovanje.

V celotni sezoni je Mura odigrala 24 tekem, od tega 10 prvenstvenih in 14 prijateljskih tekem. Spomladi 1938 je Mura igrala le prijateljske tekme in sicer do začetka maja. Nato je zaradi velikih majskih poplav v deželi ob Muri za slab mesec zastalo nogometno življenje v Murski Soboti.

Mura je odigrala tudi tri mednarodne tekme. Prvič se je pomerila s Hertho Graz in klubom Graz SV. Črno-beli so gostovali v Radkersburgu. Spomladi 1938 je Mura v Murski Soboti gostila kombinirano ekipo HAŠK Građanski, ki je v sezoni 1937/1938 postal državni (Jugoslovanski) prvak. Do leta 1938 je bila to, po doslej znanih podatkih, tekma z največjim obiskom. Zbralo se je 1500 gledalcev, Sobota pa je takrat imela okrog 4000 prebivalcev.

Klub je v tej sezoni na nogometnem področju naredil velik korak naprej. Pod vodstvom trenerja Vladimirja Kukanje so črno-bele barve med drugim branili: Jože Bosina, Cilenšek, Štefan Čagran, Herman Flesch, Bogomil Gross, Ivan Hojer, Slavko Jandl, Adolf Klojčnik, Franc Kološa, Josip Kos, Ludvik Krančič, Vladimir Kukanja, Mokorel, Rudolf Pevec, Franc Schrimpf, Anton Serec, Drago Starc, Ivan Sušnik, Pavel Šimonka, Franc Titan, Lali Turk, Josip Videnšek, Franc Vlaj in Geza Vogrinčič. Mura je imela tudi mladinsko ekipo, ki sta jo trenirala Štefan Čagran in Drago Starc.

Občni zbor kluba je bil 5. marca 1938, na njem pa je bil za predsednika znova izvoljen Josip Lipič. Podpredsedniško funkcijo sta še naprej opravljala Slavko Vutković in Koloman Hirschl. Mura je zraven nogometa gojila še sledeče športne panoge: lahka atletika, tenis, table tenis, zimske športe, kolesarjenje, plavanje, sabljanje in šah. Mura je priredila in sodelovala na večih atletskih prireditvah.

Klub je bil dejaven tudi na obšportnih dejavnostih. Priredil je čajanke, nogometaši Mure so stopili na oder in uprizorili gledališko predstavo, organizirali pa so tudi tombolo. Klub je za svoje udejstvovanje prejel pohvalo Uprave kraljevega fonda.

Medijske vsebine 1937/1938

Josip Lipič, predsednik Mure
Josip Lipič, predsednik Mure
Slavko Vutkovič, podpredsednik Mure
Slavko Vutkovič, podpredsednik Mure
Koloman Hirschl, podpredsednik Mure
Koloman Hirschl, podpredsednik Mure
Janez Nemec, vodja nogometnega odseka
Janez Nemec, vodja nogometnega odseka
Vladimir Kukanja, trener
Vladimir Kukanja, trener

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu