Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Kdo so bili afriški muraši?
22. december 2020

David Adjei leta 2001. Foto: Franc Bobovec

Po koncu jesenskega dela prvenstva 2020/2021 je Muro okrepil Samsindin Ouro. Gre za igralca, ki prihaja iz Toga, države na zahodu Afrike. Samsindin še zdaleč ni prvi temnopolti igralec, ki je/bo branil barve Mure, kakor tudi ne prvi igralec Mure iz Afrike. V tokratnem članku smo pokukali v zgodovino in se spomnili kdo so bili afriški igralci Mure. Ouro je namreč že šesti po vrsti, največ pa jih je bilo iz Gane.

V Jugoslaviji ni bilo prostora za Afričane

Pred prvim samostojnim državnim prvenstvom ni bilo v Sloveniji veliko prostora za afriške nogometaše. Mura je igrala slovensko ligo, ki je bila hierarhično gledano tretji nivo tekmovanja v Jugoslaviji, nekaj let pa tudi II. jugoslovansko ligo. Denarja je bilo malo, liga pa dokaj neprivlačna. Stvari so se spremenile s prvim samostojnim državnim prvenstvom Slovenije. Na prvega afriškega igralca smo čakali do leta 2000, čeprav je bil vmes tudi kakšen na preizkušnji. Leta 1996 je bil na pripravah Mure Kamerunec Yves, vendar so bile njegove zahteve za klub previsoke zato nikoli ni prišlo do realizacije prestopa.

Led je prebil David Adjei

Prvi afriški igralec, ki je zaigral v dresu Mure je bil Ganec David Adjei, ki je za Muro igral v sezoni 2000/2001 in 2001/2002 ter zbral 19 uradnih nastopov. V Sloveniji se je prvič predstavil nekaj let prej v dresu Beltinec. Na drugega temnopoltega igralca iz Afrike smo čakali vse do leta 2012, ko so za Muro igrali kar trije. To so bili Stanley Aborah (Gana), Emmanuel Boakye (Gana) in Diangi Kisisavo Matusiwa (Angola). Aborah je za Muro zbral 12 nastopov in dosegel 1 zadetek. Emmanuel Boakye je bil v Murski Soboti zelo kratek čas, saj je zbral le en nastop in to proti Mariboru. Tretji, Diangi Matusiwa je črno-beli dres oblekel 7-krat in ob tem dosegel en zadetek. Vsi trije so prišli k Muri v sklopu sodelovanja z investitorji iz Nizozemske. Po zlomu Mure 05 je leta 2014 Muro okrepil Ganec Ebo Tawiah Eduam. Za Muro je igral v 3. slovenski ligi vzhod. To je bilo v jesenskem delu sezone 2014/2015.

Doslej nobeden izmed afriških nogometašev ni pustil večjega vtisa pri Muri, čeprav so bili nekateri zelo dobri. Stanley Aborah je bil denimo leta 2012 eden izmed najboljših veznih igralcev v Sloveniji, kar je večkrat omenil tudi takratni trener Mure Oliver Bogatinov. Matusiwa je npr. leta 2008 z Angolo igral na Afriškem pokalu narodov.  Žal so bili vsi trije "nizozemski" afričani pri Muri v najbolj turbolentnih časih kluba.

Kakšen pečat bo pri Muri pustil Ouro bo pokazal čas. Želimo mu vse najboljše.

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu