Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Prva tekma Mure na Fazaneriji
29. marec 1936

Tekma z neznanim nasprotnikom na novem stadionu Mure v Fazaneriji. Predvidevamo, da je fotografija nastala zgodaj spomladi ali pozno jeseni leta 1936. Akcija na sliki se je odvijala proti današnji (2020) južni tribuni, v ozadju pa vidimo vzhodni del stadiona. V vratih Mure stoji Josip Kos s svojo znamenito čepico. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Sedem desetletij NK Mura, M&M 1993

Nogometaši Mure so v nedeljo, 29. marca 1936 ob 14.30, igrali prijateljsko tekmo proti I.SSK Mariboru. To je bila prva prijateljska tekma v letu 1936 in prva na stadionu Viteškega kralja Aleksandra I. Zedinitelja, ki je bil pred kratkim zgrajen. Stadion se je nahajal na področju Fazanerije v Murski Soboti, na njem pa igra Mura tekme še danes (2020). Ta tekma je bila poskusna verifikacijska tekma, saj stadion še ni bil verificiran (registriran). Vsak klub je lahko tekme igral le na verificiranih igriščih, verifikacijo pa je opravljala Ljubljanska nogometna podzveza. Tekma je bila odigrana še pred uradno otvoritvijo stadiona, ki je bila 28. junija 1936. Sobočani so tekmo izgubili z 1:6, ob polčasu pa je bilo 0:4.

Najdražja vstopnica je stala 10 dinarjev

Prvo tekmo si je ogledalo okrog 500 gledalcev, ki so morali za vstop na stadion kupiti karto. Odbor S.K. Mure je namreč na svoji zadnji seji določil sledeče cene za ogled tekem: loža 10 dinarjev, sedež na tribuni 8 dinarjev, stojišče ob strani tribune 5 dinarjev, stojišče nasproti tribune 3 dinarje, dijaška vstopnica 2 dinarja in otroška vstopnica 1 dinar. Tribuna, ki je bila lesena, se je nahajala na zahodni strani stadiona, tam kjer je danes (2020) glavna tribuna.

Izbor nasprotnika ni bil naključen

Da je Mura za prvega nasprotnika izbrala I.SSK Maribor ni bilo naključje. Z njim se je namreč pomerila tudi na svoji prvi tekmi, 31. avgusta 1924. Maribor je eden najboljših slovenskih klubov, ki je v sezoni 1935/1936 tekmoval v I. razredu Mariborsko - čakovečke skupine. V Murski Soboti je nastopil s svojo najboljšo enajsterico in je bil na koncu zasluženo boljši proti murašem, ki so zadnjo tekmo igrali pred petimi meseci, 13. oktobra 1935. Tekma je minila v prijateljskem vzdušju, pri Muri pa se je poznalo, da so igralci šele na začetku treningov. Če bi napad Mure imel malo več sreče, bi rezultat lahko bil tudi ugodnejši.

Sodil je Lado Bizjak iz Maribora.

Prva uradna tekma v začetku maja 1936

Prva uradna tekma Mure na tem stadionu pa je bila 10. maja 1936, ko se je Mura v 8. krogu II. razreda Štajersko - prekmurske skupine pomerila z Građanskim iz Čakovca. Ta tekma se je končala neodločeno 3:3.

IZ MEDIJEV

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu