Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Himna Mure je samo ena

Zgornja vrsta od leve: Gorazd Heric, Andrej Topolovec, Luka Kovačič, Jože Sočič, Rok Cmor. Sprednja vrsta: Dominik Maček, Matjaž Vöröš, David Kreslin, Loris Cipot. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij z irskim St. Patrick's Athletic FC smo slišali novo navijaško pesem, Čundraša soboškoga. Pesem je uglasbil, aranžiral, igral kitare in zapel David Kreslin. Gre za njegovo že drugo navijaško pesem.

David je 27-letni kitarist in pevec, profesionalni glasbenik, ki prihaja iz Rakičana. Sodeluje z mnogimi znanimi glasbeniki, trenutno je kitarist in vokalist v skupini Ines Erbus. Je navijač Mure že od malih nog.

Od kod ideja za ravno to pesem?

Ideja je prišla ob poslušanju navijaških napevov ki jih pojejo Gringosi. Besedilo za refren je sicer napisal Jože Sočič – Đoko, kitica in celoten glasbeni aranžma je moje delo. Med mnogimi idejami, ki so se porodile kot potencialni komadi, ki bi jih posnel, se mi je ta zdela najbolj primerna, da »pride v uho« celi tribuni in vsem navijačem Mure.

Kako je prišlo do pobude za snemanje pesmi?

Na Murine tekme hodim že od malih nog in vedno, ko sem z očetom stopil na stadion in slišal Murino himno, se mi je zdelo neverjetno, da bi nekoč lahko sam posnel komad za Muro, ki bi ga potem poslušali na tekmah. Seveda je vsem navijačem dobro znan občutek, ko slišiš himno svojega kluba – ponese te in 'nahypa' pred tekmo. Ob neki priložnosti sva se ravno midva pred leti pogovarjala in oba bila istega mnenja, da bi Mura morala imeti še kakšno navijaško pesem, seveda poleg himne. Takoj, ko smo postali državni prvaki, sem se odločil, da je prišel čas za uresničitev idej. Pred letom dni smo v sodelovanju s klubom pričeli z delom na tem projektu. Tako je potem nastala pesem To je naša Murska Sobota (Od Diane pa do Grleca), v sodelovanju s kolegi glasbeniki in seveda navijaško skupino Black Gringos. Komad smo potem premierno predvajali na domači evropski tekmi proti Shkendiji, 13. julija 2021.

Kako je prišlo do ideje za izbor ravno te pesmi?

Ideja za pesem To je naša Murska Sobota je prišla iz napeva Black Gringosov, melodija pa je seveda vsem dobro znana Od Vardara pa do Triglava. Je pa bila ideja v moji glavi že dlje časa, ni bilo kar 'last minute' odločitve, da bi zdaj kar naenkrat posneli ta komad. Če imam točne informacije, bi naj besedilo že več kot 30 let nazaj napisal Tomo Köleš. Mislim, da je bila odločitev za ta komad prava, navijači so jo odlično sprejeli na stadionu kot tudi izven stadiona. Zelo pogosto prejemam posnetke na Facebook ali Instagram, ko jo poslušajo ob vseh možnih priložnostih, kar je dokaz, da se je komad prijel med navijači. Za tem so še eno odlično navijaško pesem izdali člani skupine Blue Planet: Čarnobejli svejt. Po tem pa je prišla še najnovejša – Že kak čundraš soboške. Pred dobrim letom smo imeli samo himno. Zdaj imamo himno in tri navijaške komade, kar se mi zdi izjemno.


Kakor si ravnokar sam poudaril, obe pesmi – To je naša Murska Sobota in Čundraš soboški – sta pravzaprav navijaški pesmi, nikakor himni, kakor včasih kdo zmotno razmišlja. Kako si razlagaš dejstvo, da je himna Mure ena in edina, ki jo navijači in ljubitelji Mure ne dajo predelovati in alternativne verzije himne zelo težko sprejemajo oziroma jih pogosto nočejo sprejeti?

Že na prvem sestanku s klubom in glasbeniki, ki sodelujejo pri nastajanju novih navijaških pesmi za Muro, smo vsi bili istega mnenja – da se Murine himne »ne dira«, in seveda, da je himna samo ena, in to je himna skupine Ten high. Vedno znova opozarjam ljudi, ko mi rečejo – nova himna je super ipd., da to ni himna, ampak je navijaška pesem. Tudi v medijih sem zasledil, da so napisali: Mura ima novo himno. Tako da se seveda potem hitro zgodi, da ljudje razmišljajo napačno. Mura si zasluži, da se v polčasu in po tekmi 'vrtijo' komadi o Muri, ki ti dajo občutek, da si res na nogometni tekmi. V primerjavi z recimo dobrim letom nazaj gre za občuten napredek na tem področju.

Kako bi opredelil žanr glasbe obeh pesmi?

Obe pesmi sta rockovsko naravnani, ker je nekako to najbolj primerna zvrst za navijaške pesmi. Prva je v originalu Od Vardara pa do Triglava, ampak z rockovskim, bolj kitarskim pridihom, druga pa je malo bolj punk-rockersko naravnana.

Kdo je sodeloval pri snemanju obeh pesmi?

Večino dela sva opravila jaz in tonski mojster v studiu – Denis Pozderec, bobne je za obe pesmi posnel David Slatinek, bas kitaro pa Goran Sarjaš. Seveda pa je obvezno potrebno vključiti navijače, tako da so bili pri obeh komadih prisotni tudi člani navijaške skupine Black Gringos.

Lahko pričakujemo do 100-letnice kluba, leta 2024, tudi tvojo novo pesem – torej tvoja avtorska tako glasbo kot besedilo?

Idej je veliko, ampak bomo šli počasi, korak za korakom, in bomo videli kako in kaj v prihodnje. Rad bi še naredil kakšno avtorsko pesem, kjer bi lahko vključil tudi druge prekmurske glasbenike. Mislim, da bi lahko ta projekt izpadel zelo dobro, ampak zaenkrat ostaja še pri ideji, kakšna bo pa realizacija, pa bomo videli sčasoma.

Koliko studijskih ur je potrebnih za snemanje ene same pesmi? Bralci nkmura.si verjetno ne vedo, da dandanes zagotovo ne bi imeli – v relativno kratkem – obdobju kar dve tvoji novi pesmi, če ti tvoji prijatelji glasbeniki ne bi priskočili na pomoč. Kakšne so sicer tržne cene za snemanje ene same pesmi oziroma celotnega albuma?

Težko je preračunati, koliko ur je vloženih v to, lahko samo rečem, da ogromno. Ljudje včasih zmotno mislijo, da je to zelo enostavno, pač tam malo brenkaš, malo zapoješ, malo udarjaš po bobnih, pa je komad. Če hočeš delati dobro, je tu dosti več kot to. Lahko samo rečem, da so od prvega dne, ko sem odprl projekt v studiu, minili približno trije meseci. Torej od začetka, ko še nisem imel nič oziroma zgolj okvirno melodijo in besedilo refrena. Potem smo začeli ustvarjati demo posnetke komada, da vsaj približno stvari postavimo na svoje mesto. Nato smo snemali bobne in potem še ostale inštrumente. V tem času nastajanja komada običajno nastane še ogromno novih idej, popravkov, tako da je proces kar zanimiv. Na koncu seveda še snemamo vokale. Sledi še zahtevno delo, ki ga pri mojih projektih opravlja Denis Pozderec – ko je treba celo pesem, vse kar je nastalo, še zmiksati. Cene snemanja pesmi ali celo več pesmi so zelo različne, seveda je odvisno od kakovosti studia, opreme, ki je v studiu, in človeka, ki dela v studiu. Sam sem pristaš tega, da delam samo z ljudmi, ki vedo, kaj delajo. Skupaj smo naredili že ogromno projektov in vem, da bo na koncu izdelek točno tak, kakršen hočem, da je, saj me tudi oni že dobro poznajo in vedo točno kje in kako kaj hočem. Hvaležen sem, da imam možnost sodelovati s tako dobrimi glasbeniki.

Kot sva že omenila, se na področju ustvarjanja novih pesmi načrtno dela in v krajšem obdobju lahko pričakujemo še kakšno novo pesem. Ti ustvarjaš predvsem na področju rocka. Pesmi katerih glasbenih zvrsti drugih ustvarjalcev bi si sam želel še slišati?

Možnosti je ogromno, zagotovo se da navijaško pesem narediti tudi v kakšnem drugem stilu, je pa to seveda zelo odvisno od izvajalca. Je pa dejstvo, da bolj kompliciraš, težje gre komad širši publiki v uho. Mogoče bi bila zanimiva kombinacija tega punk/rocka s katerim od prekmurskih raperjev – vemo, da jih imamo v Prekmurju kar nekaj. Sam rad poslušam vse, kar je dobro, torej dejansko skoraj vse zvrsti, ki obstajajo, tako da tu puščam prosto pot izvajalcu, ki ustvarja pesem.

Starejši navijači Mure se bodo zagotovo spomnili Branka Kreslina, tvojega očeta, ki je za Muro igral v 80-ih letih. Tudi sam si igral nogomet, vendar pa si bil prisiljen zaradi poškodbe opustiti treniranje in igranje nogometa.

Ja, tako je. Tudi moj oče je igral za Muro, jaz sem pa že od otroštva igral nogomet v domačem kraju, v Rakičanu. Pri 14. letih sem imel tudi možnost prestopiti v višji rang tekmovanja, ampak sem takrat bil pred odločitvijo, ali glasba ali nogomet, in sem se odločil za glasbo. Mislim, da je bila odločitev prava, čeprav sem tudi pri nogometu bil nekaj sezon najboljši strelec pri kadetih in mladincih. S klubom smo nekajkrat bili tudi prvaki. Nato sem nekaj časa igral še v 3. ligi, potem pa sem si spet poškodoval koleno in se odločil, da zaključim z aktivnim igranjem nogometa. Pa še vsak konec tedna sem imel koncerte in izpuščal ogromno tekem. Največ sem igral na položaju desnega krila in v napadu. Sem pa v vseh letih igranja velikega nogometa igral na dobesedno vseh igralnih mestih, razen na igralnem mestu vratarja. Občasno še igram mali nogomet, velikega pa samo za revialne tekme za glasbeno reprezentanco Slovenije.

Pesem Že kak čundraš soboške je nastala izpod peresa Davida Kreslina. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

David Kreslin redno spremlja tekme Mure. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Loris Cipot

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu