Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Je prvenstvo še vedno regularno?

Dva enaka primera, dva različna izhoda. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: NK Mura skozi čas

Prah po nedeljski tekmi in sagi okrog Vidovška se še vedno ni polegel, saj NZS pri določanju kdo je mlad igralec in kdo ne uporablja dvojna merila. To je najbolj vidno na primeru vratarja Olimpije Matevža Vidovška in vratarja Rogaške Žana Lorberja, ki imata praktično enake pogoje za status doma vzgojenega igralca, pa ga eden izpolnjuje drugi pa ne.

Vidovšek DA, Lorber NE

Kot smo že poročali je Matevž Vidovšek med 15. in 21. letom preživel v Sloveniji nekaj manj kot tri polne sezone (33 tednov) in po NZS-ju izpolnjuje pravila za status doma vzgojenega igralca. Na drugi strani je primer mladega Žana Lorberja (rojen 18. 10. 2006), ki je v tekmovanju pod okriljem NZS preživel sezone 2021/22, 2022/23 in sedaj del sezone 2023/24. Ima torej nekaj več kot dve sezoni, pa v nasprotju z Vidovškom ne izopolnjuje pogojev. Zakaj?

Kaj pravi NZS?

NZS, ki je uvedla to pravilo pojasnjuje, da se štejejo celotne sezone, ne glede na to kdaj med sezono je igralec prišel v klub. Če pojasnimo - če je bil igralec za nek klub registriran 30. maja in 1. junija zahteva izpisnico in odide drugam mu NZS šteje kot, da je bil v klubu celotno sezono. Tudi, če je bil za klub registriran le en dan. Zakaj to velja samo za nekatere igralce za druge pa ne je verjetno jasno tistim, ki o tem odločajo. Kot rečeno je tak primer Lorber, ki pa tega pogoja ne izpolnjuje, čeprav je na spletni strani NZS jasno vidna vsa njegova statistika. Pa Lorber ni edini.

Zakaj NZS vodi sezone, šteje pa mesece?

NZS beleži vso svojo statistiko prek posebnega programa Regista. Ali nek igralec izpolnjuje ta pogoj lahko vidijo le pooblaščene osebe (delegati, NZS) ne pa tudi klubi. Klubi si morajo sami izračunavati te zadeve ali pa jih kako drugače pridobiti. Po drugi strani pa so odgovorni, če v zapisnik vključijo premalo teh igralcev. Je pa pri tem še ena težava. NZS šteje mesece, vodi pa sezone. Vidovšku npr. priznava tri polne sezone, v svojem programu pa vodi, da je bil doma vzgojen igralec 38 mesecev. Zakaj torej nima zabeleženo 33 mesecev, kolikor jih Vidovšek dejansko ima, če že vodi število 38. Ali ne bi bilo bolj smiselno voditi mesece z 12, 24, 36, 48, ... če je vse vezano na sezone? Na ta način pridemo do paradoksa in težav kot smo jih priča v teh dneh in postavljajo vse več vprašanj o regularnosti prvenstva.

NZS se izgovarja na UEFO

NZS se pri svojem zagovoru izgovarja na UEFO, ki ima po njihovem mnenju enak sistem, čeprav vemo, da v praksi deluje bistveno drugače. Se nam pa kot smo neuradno izvedeli s prihodnjo sezono obeta prevetritev tega pravilnika. Ampak škoda je že narejena in samo vprašanje časa je, kdaj se bo nekdo, s pravnega vidika, resneje lotil te zadeve. Takrat "pade" prvenstvo, ki je z dvojnimi merili že sedaj neregularno. Če se klub pritoži ga bo NZS na prvi stopnji skoraj zagotovo zavrnila. Z vsako nadaljnjo stopnjo pa je verjetnost izida v prid klubu in s tem neregularnosti večja.

Kdo je na NZS-ju odgovoren za to?

Hiter pogled na uradno spletno stran NZS razkrije, da vodenje tekmovanja spada pod tekmovalno licenčni sektor. Vodja je Renata Podviz Čeferin, sodelavca pa Rok Brajnik in Marko Čepelnik. Slednji je še pred dvema letoma opravljal direktorsko funkcijo pri Olimpiji.

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu