Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Ka je praf? Je bila Mura Sobota ali še kaj drugega?

Glavna tribuna leta 1997. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Franc Bobovec

V tokratnem kvizu Ka je praf? smo se posvetili imenu pod katerim so črno-beli še nastopali v svoji zgodovini, saj Mura ni bilo edino ime, ki je zaznamovalo naš klub.

Glasovalo je 33 uporabnikov, pri čemer je 61 % odstotkov izbralo odgovor Sobota, 33 % Sobota in Svoboda, 6 % pa Sobota in Prekmurje. Pravilen odgovor je Sobota in Svoboda.

Leta 1921, ko je naš črno-beli klub začel pisati zgodovino, se je imenoval Mura. To ime je nosil vse do konca druge svetovne vojne, nosi pa jo tudi danes. Nato je polnih dvajset let sledilo obdobje, ko se je klub imenoval Svoboda, Sobota, tudi Murska Sobota, nekaj časa Mura in na koncu do leta 1965 spet Sobota.

Če je za ime Sobota slišal vsak, ki vsaj malo pozna zgodovino Mure, je praktično neznano, da se je klub nekaj več kot pol leta (od junija 1945 do januarja 1946) imenoval Svoboda. To ime so klubu nadeli takoj po drugi svetovni vojni, ko so na zahtevo komunistov morali likvidirati Muro, prepovedati pa jim je bilo uporabljati ime Mura.

Takoj po vojni so se v Svobodo vrnili nekateri igralci, ki so bili v zadnjih letih vojne preganjani, so bili v taboriščih ali pa so igrali na Madžarskem. Bencik, Deškovič, Kukanja, Gerenčer, Klajnšček, Fujs, Kerčmar, Koch, Matuš in ostali so tvorili ekipo, ki je v gosteh premagala Maribor z 0:4, pa v Murski Soboti s 6:2, dvakrat so premagali Železničar MB, v MS so gostili ljubljansko Svobodo center (nekdanjo SK Ljubljano oz. današnjo Olimpijo) ... Mediji so večkrat pisali, da je bila to ena najboljših ekip v Sloveniji leta 1945. Svoboda je po doslej znanih podatkih odigrala 6 prijateljskih tekem in nobene uradne, saj so se prvenstveni dvoboji pričeli šele spomladi leta 1946.

Nato so sledila nova pravila Fizkulturne zveze Slovenije, po katerem so morali namesto Svobode izbrati drugo ime. To se je zgodilo na občnem zboru januarja 1946.

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu