Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Körmendi, prvi nasprotnik Mure med vojno
25. maj 1941

Franc Kološa je igral prvo tekmo Mure med vojno. Rodil se je leta 1920, umrl pa leta 1993. Bil je igralec sredine igrišča. Njegov vnuk je Dejan Kološa, ki je bil med letoma 2005 in 2008 predsednik Mure. Fotografija je nastala leta 1942. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jože Kološa

Nogometaši Mure so 25. maja 1941 igrali prvo tekmo med 2. svetovno vojno. V Murski Soboti je bil na prijateljski tekmi njihov nasprotnik Körmendi, ki je zmagal s 4:5. Ob polčasu je bilo 1:3.

Postave

Mura je v tekmo krenila brez Vladimirja Kukanje. Igrali so: Slavko Jandl - Jože Gerenčer, Ludvik Krančič - Andrej Malačič, Štefan Čagran, Ljubomir Deškovič - Franc Kološa, Franc Vlaj, Koloman Gomboši, Franc Schrimpf in Rudolf Pevec. Igral je še Dušan Veble.

Körmendi je igral v postavi:  Gyenese - Erdősi, Fekete — Ko­vács, Pálmai, Borda — Külics, Bártíai, Molnár, Kenczik, Várhegyi.

1. polčas

Mura je v tekmo vstopila zelo pomlajena, gostje so to izkoriščali in v prvih minutah nenehno napadali vrata Jandla. Mura se je v tem delu igre v glavnem branila. Gostje so z zadetkoma Molnárja in Bártíaija povedli z 0:2. Na 1:2 je znižal Štefan Čagran. V zadnjih minutah polčasa je Várhegyi povišal na 1:3. Med polčasom je nastopila godba, ki je igrala madžarske pesmi.

2. polčas

V drugem delu je bila igra dosti bolj izenačena. Po prevladi Mure so gostje dosegli četrti zadetek. Zadel je Molnár. Muri je nato prek Gombošija in Pevca uspelo doseči dva zadetka in znižati na 3:4. Na 3:5 je povišal Külics, zadnji zadetek na tekmi pa je dosegel Veble in postavil končni rezultat 4:5.

Zmaga Körmendija je zaslužena, saj so bili gostje nevarnejši in fizično močnejši. Kljub vsemu bi Mura lahko z nekaj sreče iztržila neodločen izid.

Naslednjo tekmo bo Mura igrala v nedeljo, 1. junija 1941, ko bo v Murski Soboti gostila Szombathelyi. V ponedeljek, 2. junija, pa se črno-beli odpravljajo v Szombathelyi, kjer bodo odigrali povratno tekmo.

IZ MEDIJEV

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu