Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Nastal je nogometni klub Sobota

Takšen je bil nekoč pogled na današnjo Kocljevo ulico v Murski Soboti. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jože Kološa - Kološ

V Murski Soboti je bil 28. januarja 1950 občni zbor Sindikalnega športnega društva (SŠD) Sobota. Najvažnejši sklep zbora je bila osamosvojitev nogometa, ki bo odslej deloval kot samostojno društvo z imenom Nogometni klub Sobota. Predsednik je postal Milan Šušteršič.

V društvu je prednjačil nogomet

V uvodu občnega zbora je sekretar Henrik Hakl orisal dosedanje delo društva. Čeprav je društvo imelo pod svojim okriljem različne sekcije sta v praksi delovali le dve - nogomet in smučanje. Najbolj agilna je bila nogometna sekcija, ki je osvojila turnir FD Studenci, se uvrstila v finale zimskega pokala NZS in v 1. slovenski ligi osvojila sedmo mesto. Zraven prve ekipe je imelo društvo več mlajših ekip. Mladinska ekipa se je uvrstila v 1. slovensko mladinsko ligo.

Agilni tudi smučarji

V zadnjem času uspešno deluje tudi smučarska sekcija pod vodstvom Jožefa Pezdirca. Smučarska sekcija je vse leto marljivo delala in se pripravljala na zimsko sezono. Člani sekcije so se udeležili smučarskega mnogoboja v Mariboru in udarniškega dela na žičnici na Pohorju. S prvim snegom je velik del članstva odšel na tečaj v Tamar.

Osamosvojitev nogometa

V sodelovanju z okrajnimi forumi ljudske oblasti, sindikalne in mladinske organizacije je bil izdelan predlog, da se z ozirom na nizek nivo športnih panog v ostalih sekcijah SŠD Sobote z izjemo nogometne, le-ta osamosvoji in preimenuje v nogometni klub. Vse ostale športne sekcije pa se bodo priključile telovadnemu društvu. Člani SŠD Sobote so ta predlog sprejeli z velikim odobravanjem. Za predsednika NK Sobote je bil izvoljen dosedanji predsednik SŠD Sobote Milan Šušteršič, sekratar pa je postal Henrik Hakl. Za tehničnega referenta je bil izvoljen Vladimir Kukanja.

Vlaganja v stadion

Člani kluba so sprejeli še plan za leto 1950. V okviru kluba bodo imeli 5 moštev, vsa pa bodo aktivno tekmovala. Želijo si tudi, da bi bilo aktivnih članov kluba 100, podpornih pa 400. Že na občnem zboru leta 1949 so člani sklenili, da bodo popravili tribuno, zgradili kopalnico ter izvršili priprave na razširitev igrišča. Kljub temu, da so prejeli 170.000 dinarjev jim omenjenih načrtov ni uspelo uresničiti. To bodo poskušali popraviti v letu 1950. Sprejet je bil še sklep po katerem bodo več pozornosti posvečali rednim treningom od katerih je odvisna kvaliteta tekem.

Sobota želi dvigniti kakovost nogometa v regiji

V razpravi ob koncu občnega zbora so se člani strinjali z idejo pomoči vaškim klubom. Skupaj s SŠD Nafto želijo dvigniti kakovost nogometa v celotnem Prekmurju ter v ljutomerskem in radgonskem okraju.

Kronologija Mure oz. Sobote

1921 - ustanovitev Football kluba (FK) Mura. Klub goji samo nogomet.
1924 - ustanovitev Sport kluba (SK) Mura. Klub goji različne športe.
1941 - po okupaciji SK Muro preimenujejo v Mura SE. Klub še vedno goji različne športe
1945 - likvidirajo Muro, nogomet pa igrajo v okviru Fizkulturnega društva (FD) Svoboda
1946 - nastane Telesnovzgojno društvo (TD) Sobota, ki se aprila preimenuje v Fizkulturno društvo (FD) Sobota.
1948 - FD Soboto preiumenujejo v Športno društvo (ŠD) Sobota.
1949 - namesto ŠD Sobote nastane Sindikalno športno društvo (SŠD) Sobota. Društvo še vedno goji različne oblike športa.
1950 - nogomet se osamosvoji in nastane NK Sobota. Uporablja se tudi izraz Sindikalni nogometni klub Sobota (SNK) Sobota. Ostale panoge se priključijo Telovadnemu društvu (TD) Sobota.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu