Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Od SK Mura do Mura S.E. ali kako so pomadžarili Muro
9. maj 1941

V času okupacije so Muro preimenovali iz SK Mura v Mura S.E. oz. Mura Sportegyesület. Ta grb je Mura uporabljala med 2. svetovno vojno. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Klara Durič

Potem ko se je 6. aprila 1941 v Jugoslaviji pričela druga svetovna vojna in je 16. aprila 1941 v Murski Soboti nemška vojska predala oblast Madžarski, se je v Mursko Soboto vrnilo življenje in stanje pred letom 1919. Slovensko in prekmursko besedo je zamenjala madžarščina, slovenski časopis Murska Krajina pa madžarski Muraszombat és vidéke. Prekmurje so odrezali od preostalega dela Slovenije ter organizacijsko, prometno in še kako drugače pripojili Madžarski. Veliko vlogo pri tem so odigrali nekateri soboški veljaki, na čelu z županom Ferdinandom Hartnerjem, ki je spremenil ime v Nandor Hartner ter kasneje v vitez Lindvay Nandor. V času okupacije je bil Hartner glavni urednik omenjenega madžarskega glasila. Še pred okupacijo pa je bil zavzet Jugoslovan in Prekmurec ter vpet v delovanje nogometnega kluba.  

Madžari in Trianonska pogodba

Z okupacijami ozemelj so Madžari dobili zadoščenje za, po njihovem mnenju, krivice, ki so se jim zgodile s Trianonsko pogodbo iz leta 1919, s katero je nekdanja Madžarska izgubila veliko ozemlja. Po letu 1919 se je na Madžarskem okrepila t.i. Magyar Revíziós Liga, ki se je zavzemala za popravitev krivic, ki so nastale z omenjeno Trianonsko pogodbo.

SK Mura je postala Mura S.E.

Madžarizacija je zelo hitro posegla tudi v naš nogometni klub, ki se ni več imenoval SK Mura (Sport klub Mura oz. Športni klub Mura), temveč so ga imenovali Mura Sportegyesület oz. krajše Mura S.E. Ker je bila Mura zelo priljubljena ni naključje, da je postala prva organizacija v Prekmurju, ki so ji uradno podelili Madžarsko zastavo. Muri jo je predal visoki predstavnik omenjene Lige dr. Geza Szabolcz, sicer policist, ki je bil rojen v Murski Soboti, živel pa je v Budimpešti. Pri predaji zastave je sodeloval Nandor Hartner, ki je zbrane toplo pozdravil ter se zahvalil za visoko priznanje.

IZ MEDIJEV

Obdobje med vojno je močno zarezalo v življenje ljudi. Slovensko besedo je zamenjala madžarska beseda, slovenski časopis pa madžarski Muraszombat és vidéke. Fotografija prikazuje ljudi na klopi v soboškem parku, ki berejo Muraszombat és vidéke. V tem časopisu so med drugim obširno poročali o dogajanju v Muri. Bil je propagandni časopis. Fotografija je nastala med vojno. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: osebni arhiv Ervina Kerčmara

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu