Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Ustanovljena je bila SŠD Sobota

Center Murske Sobote po 2. svetovni vojni. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jože Kološa

V Murski Soboti je bil 18. januarja 1949 ustanovni občni zbor sindikalnega športnega društva Sobota oz. krajše SŠD Sobota. Ustanovili so ga člani sindikalnih podružnic v Murski Soboti. Z njegovo ustanovitvijo je prenehalo delovati dosedanje športno društvo Sobota (ŠD Sobota). Podatkov o novoizvoljenem vodstvu ni moč zaslediti, je pa znano, da je predsednik ostal Milan Šušteršič.

V društvu osem sekcij

Želja novoustanovljenega društva je, da bi v njega pritegnili nove člane, ki bi se aktivno udejstvovali v različnih športnih panogah. Društvo bo obsegalo osem sekcij: nogometno, smučarsko, atletsko, namiznoteniško, plavalno, kolesarsko, kegljaško in sekcijo za športne igre.

Sobota najbolj disciplinirano slovensko moštvo

Nogometna sekcija dosedanjega športnega društva Sobota je štela 32 članov, ki so soboški nogomet zastopali v I. skupini slovenskega prvenstva. Društvo je bilo znano kot najbolj disciplinirano nogometno moštvo v Sloveniji, saj noben član ni bil kaznovan zaradi nediscipliniranosti. Nogometna sekcija je tako od FZS-ja prejela 10.000 dinarjev nagrade. SŠD Sobota je na občnem zboru sprejela sklep, da bo to disciplino še krepilo in člane sekcije vzgajalo v pravem tovariškem duhu.

Želja je večje članstvo

Novo društvo si je kot cilj zadalo, da številko 57 aktivnih članov dvigne na 400 in da bo imelo društvo 1000 prijateljev. Nogometna sekcija bo imela 50 članov, plavalna 45, atletska 30, košarka 30, odbojka 30, smučarska 50, namiznoteniška 20, kolesarska 100, kegljaška 100, drsalna 40 in hokejska 50 članov. Vse sekcije bodo imele po enega inštruktorja in pomožnega inštruktorja. Društvo bo imelo konec leta 6 nogometnih sodnikov, 6 za lahko atletiko, 6 za plavanje, 6 za kolesarstvo, 4 za odbojko in košarko, 2 za tenis in enega za hokej.

Zgrajena bo kopalnica s tuši

Pri nabavi rekvizitov bo društvo sodelovalo z lokalno proizvodnjo. Dali bodo izdelati 20 parov turnih smuči, stojala za košarko in odbojko, stojala za višino, 100 telovadnih dresov in 25 parov nogometnih čevljev. Z investicijskim kreditom bo društvo zgradilo prepotrebno kopalnico s prhami, popravili tribuno in ograjo ter izvršili priprave za razširitev igrišča. Člani bodo s prostovoljnim delom zgradili igrišče za odbojko in košarko.

SŠD Sobota ustanovljena po navodilih FZS

Občni zbor je bil izpeljan po navodilih Fizkulturne zveze Slovenije (FZS), ki je ugotovila, da delo v društvih ne poteka tako kot bi moralo in, da obstoječa društva niso dovolj dobro povezana z množičnimi organizacijami. Med te organizacije spadajo mladina, sindikati in aktiv osvobodilne fronte (OF), ki bi moral biti glavni protagonist politične vzgoje. Vsako društvo je moralo gojiti najmanj tri različne športne panoge, zveza pa je v večjih mestih in v velikih društvih že dovoljevala samostojna društva (taka, ki so gojila samo en šport).

Kronologija Mure oz. Sobote.

Po likvidaciji Mure, leta 1945, je za kratek čas delovalo društvo FD Svoboda, nakar je v začetku leta 1946 nastalo društvo TD (telesnovzgojno) Sobota, ki se je aprila preimenovalo v FD (fizkulturno društvo) Sobota. Jeseni 1948 se je FD Sobota preimenovala v ŠD (športno društvo) Sobota, januarja 1949 pa v SŠD Sobota.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu