Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Začetki organiziranega navijanja v Murski Soboti

Navijaška skupina Black Gringos iz svojega začetnega obdobja. Fotografija je nastala na vzhodnem delu stadiona, kjer je takrat še rasel bor. Zraven navijačev je tudi napis Mura Destroyers, saj sta takrat v Murski Soboti delovali dve navijaški skupini. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Navijaška skupina Black Gringos bo 11. septembra 2021 na tekmi proti Olimpiji praznovala tridesetletnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z nekdanjimi vidnimi člani skupine in obujali spomine na leto 1991, ko se je v Murski Soboti pričelo organizirano navijaško življenje. Še pred in vzporedno z Gringosi so v Murski Soboti nekaj časa delovali tudi Destroyersi.

Destroyersi

Povod za začetek organiziranega navijanja na tekmah Mure je bila osamosvojitev Slovenije in prvo samostojno državno prvenstvo. Prvi navijači so se zbirali pod imenom Destroyers, to ime pa je predlagal Tomo Köleš. "Bili smo skupina petih, šestih sošolcev in sovrstnikov. Takrat je bil moj sošolec Dario Vrdjuka, sin nekdanjega vratarja Mure, Vlada Vrdjuke. Dario je bil glasbenik in med enim izmed pogovorov je beseda nanesla na ime Destroyers, ki bi naj bila glasbena skupina. To ime nam je bilo všeč in spomnim se, da smo se sprva pogovarjali o pomenu te besede. Bolj kot uničevalci je za nas to ime pomenilo rušilci, podobno kot pri ladjah. Takrat sem predlagal, da bi se mi imenovali Destroyers," pravi Köleš.

Od Diane pa do Grleca

Čeprav se je skupina omenjenih fantov na tekmah zbirala že prej pa se je ključni moment zgodil na tekmi Mura : Potrošnik, ki je bila odigrana 1. septembra 1991, ko se je pojavil tudi prvi transparent. "Na tekmah Mure do takrat ni bilo organiziranega navijanja. S tribune in izza ograje so se sicer slišali posamezni vzkliki, to pa je bilo tudi vse. Takrat smo se odločili, da se bomo organizirano zbrali in navijali za Muro. Izdelali smo transparent Mura Destroyers in ga obesili zraven nekdanjih slačilnic. Takrat smo tudi prvič zapeli pesem Od Diane pa do Grleca." Gre za priredbo, ki jo je napisal Köleš, pred kratkim pa jo je uglasbil David Kreslin. V zadnjem času jo lahko iz zvočnikov na stadionu slišimo na vsaki domači tekmi. "Melodija je že od vsega začetka enaka kot pri pesmi Od Vardara pa do Triglava," je dodal Köleš.


Po tekmi in zmagi nad Potrošnikom so navijači stekli na igrišče, med njimi pa so bili tudi Štefan Huber, Jože Šipoš, Vito Horvat in ostali. "Po tekmi so padle ideje, da bi podobno navijanje lahko izvedli na vsaki tekmi. Takrat pa se je pojavilo tudi ime Black Gringos. Destroyersi se sicer s tem imenom na začetku nismo strinjali, saj je bila ta beseda povezana z Mehičani oz. Iberoameričani, ki z Mursko Soboto niso imeli veliko povezav," je dodal Köleš. Je pa Köleš ob tem izpostavil zanimiv detajl, ki se je zgodil pred tekmo. "Na dan tekme s Potrošnikom smo šli Destroyersi k maši in molili za zmago Mure. Nismo bili nobeni verski fanatiki le preprosti mulci in takrat se nam je to zdelo zanimivo. Očitno je pomagalo, saj smo zmagali s 5:1," je v smehu dejal Köleš.

Black Gringosi

Vzporedno z Destroyersi so nastajali tudi Black Gringosi, pobudnik tega imena pa je bil Štefan Huber. "Spomnim se, da smo se dobili v nekem lokalu in se pogovarjali o navijanju za Muro ter ustanovitvi navijaške skupine. Z idejo smo se strinjali, predlagal pa sem tudi ime in sicer Black Gringos," je povedal Huber. Navijaška skupina je dobila ime po besedi gringo, Huber pa je navdih za to dobil iz vesterna. "Spomnim se, da sem gledal kavbojski film, ko se je v njem pojavila beseda gringo, s katerim so Mehičani označevali prišleke. Ker sem se tudi sam počutil prišlek, ko sem šel v Maribor ali Ljubljano se mi je ime zdelo prikladno za skupino. Z njim pa so se strinjali še ostali navijači," je dodal Huber.

Bakle že na prvi tekmi

Tako kot Destroyersi, so se tudi Gringosi prvič organizirano zbrali na tekmi proti Potrošniku. "Na tej tekmi smo že imeli bakle, ki sem jih pripeljal iz Italije," dodaja Huber, ki pa je zaradi narave svoje službe in pomanjkanja časa vodenje skupine prepustil Jožetu Šipošu. "Prvi vodja skupine je bil Jože Šipoš, čeprav je glavnina organizacije skupine bila na mojih plečih. Zraven Šipoša je v začetnem obdobju veliko vlogo odigral tudi Vito Horvat, ki še danes ne zamudi nobene tekme Mure."

Vzhod je rasel in rasel ...

Ker so bili Gringosi veliko bolj organizirani od Destroyersov so kmalu prevzeli primat na vzhodu, slednji pa so se počasi odmikali in po nekaj tekmah prenehali z delovanjem. Gringosi so vztrajno rasli in kmalu je bil vzhod premajhen za vse navijače. Tega obdobja se zelo dobro spominja tudi eden izmed najbolj gorečih navijačev, ki pa želi ostati neimenovan. "Spomnim se, da je bil takrat za golom na severni strani velik napis Mura Boss. Dolg je bil za skoraj polovico današnje severne tribune, predstavljal pa je takratno tovarno Mura, ki je šivala za nemški Boss," pravi naš sogovornik. Po naših informacijah je bil pobudnik tega napisa nekdanji nogometaš Mure in trener Drago Posavec. "Na tekmi s Potrošnikom se je nato pojavil še napis Mura Destroyers. V kotu kjer so bile nekdanje slačilnice in bufet pa se je zbralo od petdeset do sedemdeset ljudi. Prve navijaške pesmi so bile Od Diane pa do Grleca in Prekmurska čista voda. Po mojem spominu drugih pesmi in transparentov takrat še ni bilo. Spomnim se, da sem kot štinajstletni otrok po tekmi prišel domov in staršem razlagal o navijanju in Muri. Mama mi je dala črno platno, na katerega sem z belo barvo napisal Mura Destroyers. Na naslednji tekmi sem seveda ta transparent obesil na ograjo," pravi naš sogovornik. "Kaj kmalu so Gringosi ta moj transparent odstranili in se spraševali čigav je. Ves prestrašen sem se javil in ko so videli, da sem še smrkavec so mi to oprostili in pojasnili, da so oni Black Gringos in ne Destroyers."

... ter postal premajhen

Black Gringosi so bili takrat locirani na vzhodu od slačilnic proti severu. "Če me spomin na vara je bil prvi transparent Black and white guys, sledili pa so mu Black Gringos in tako dalje. Skupina je postajala številčnejša in kaj kmalu smo zasedli ves prostor na vzhodu." Vzhodni del stadiona je  imel takrat drugačno podobo kot jo ima danes. Stopnic še ni bilo ob ograji pa je rasel bor. "S številčnostjo smo potrebovali tudi večji prostor in takrat smo prišli na idejo, da bi imeli stopnice. Vzhodni del je bil namreč takrat še raven, za ograjo pa je rasla trava. Vzeli smo motike in lopate ter kopali in zbetonirali stopnice," pravi naš sogovornik.

Pomagal je tudi Bojan Prašnikar

Z izdelavo stopnic pa je povezana tudi zanimiva anekdota: "Ko smo izdelovali stopnice je do nas stopil tedanji trener Mure Bojan Prašnikar, vzel lopato ter dejal, da bi rad tudi on z nami treniral." Ko so se naredile stopnice in robniki so navijače začeli pomikati stran od gostilne. "Ker smo bili preblizu bufeta so nas začeli pomikati stran in sicer proti boru. Rekli so nam tudi, da se navijačem ne sme točiti alkohol, zato so nam 'zašvasali' ograjo. Nas to takrat ni motilo, postajali smo vse večji in številčnejši, opremili smo se še z bobni in ostalimi rekviziti," se spominja naš sogovornik.

Gringosi - ena najbolj organiziranih in številčnih skupin v Sloveniji

V začetku devetdesetih je bila ultras scena v Sloveniji zelo razširjena, Gringosi pa so bili ena izmed najštevilčnejših in najbolj organiziranih skupin. "Spomnim se, da nam je mama enega izmed članov šivala črno-bele jakne, izdajali smo revijo Ultra, ki smo jo sami klanfali, dali smo delati zastavice in tako dalje. Žagali smo tudi ograjo, da smo si naredili podeste za vodjo navijanja."

Black Gringosi so Muraše spremljali tudi na gostovanjih. Tja so se vozili z avtobusi, ki jim jih je sprva organiziral klub. "Naše prvo gostovanje je bilo v Ljubljani in sicer 17. novembra 1991, ko smo gostovali pri Olimpiji. Tekmo smo izgubili s 4:1, spomnim pa se da se je polčas končal 1:1, za nas pa je zadel Kukić," pravi naš sogovornik. "Pesmi smo se največkrat učili ko smo se vozili na gostovanja. Pesem Kadar Mura ti igraš ... je denimo nastala na poti v Kranj."

Zlata devetdeseta leta

Navijaška skupina je svoj vrhunec dosegla na sredini devetdesetih let, ko se je članstvo gibalo med 400 in 450. Z izgradnjo severne tribune je vodstvo kluba Gringose iz vzhoda preselilo na sever, kar pa so s težavo sprejemali predvsem starejši navijači, ki so še dolgo zatem ostajali na vzhodu. Poznali smo jih po transparentu in imenu Legende Mure. Z modernizacijo stadiona je izginila še nekdanja gostilna, vzhodna tribuna pa je pripadla gostujočim navijačem. Gringosi so ostali na severu, legende pa so našle svoj prostor na južni tribuni.

Navijaška skupina Black Gringos iz svojega začetnega obdobja leta 1991. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Navijaška skupina Black Gringos leta 1991. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Člansko moštvo Mure iz sezone 1991/92 skupaj z Black Gringosi. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Gringosi na glavni tribuni. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Gringosi na svojem standardnem mestu na vzhodu. Fotografija je nastala leta 1991. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Prvo znano gostovanje Black Gringosov je bilo za Bežigradom, 17. novembra 1991. Zasledimo lahko transparenta Black and white guys in Mura Destroyers. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Gostovanje za Bežigradom leta 1991. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu