Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Življenjska pot Ervina Kerčmarja starejšega in mlajšega

NK Mura iz leta 1967, član 1. slovenske nogometne lige. Stojijo od leve: Vlado Vrdjuka, Zlatko Tkalčec, Karel Glažar, Ervin Kerčmar, Emil Miloševič, Anton Puškarič, Ludvik Rebrica in Pihler. Čepijo: Milan Koblencer, Janez Sečko, Silvo Martinuzi, Jože Horvat in Franček Matjašec. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv nkmura.si

V rubriki Očetje in sinovi tokrat predstavljamo očeta Ervina in sina Ervina Kerčmarja. Oba sta svoje življenje posvetila Muri, igrala za njo in kasneje v njej delovala v vlogi funkcionarjev. Pogovarjali smo se z Ervinom Kerčmarjem mlajšim, ki je orisal svojo in očetovo življenjsko pot.

Ervin Kerčmar sterejši

Njegov oče se je rodil 16. oktobra 1923, svojo športno pot pri Muri pa je pričel pred 2. svetovno vojno. Vzporedno z nogometom je bil zelo dejaven tudi v tenisu, namiznem tenisu in šahu. Za črno-bele je bil registriran 14. novembra 1939. "Očetova mama je bila po narodnosti Madžarka, oče pa je bil učitelj iz Kukeča. Zaradi učiteljevanja sta se pogosto selila kot npr. iz Križevec na Goričkem v Sveto Ano v Slovenskih Goricah. Za Muro je igral pred in med 2. svetovno vojno, nakar je odšel študirat v Pécs na Madžarskem, kjer ga je treniral sloviti madžarski trener Márton Bukovi. Nato je dobil službo v tovarni Nafta in igranje za Muro je zamenjal z igranjem na Nafto," je dodal Kerčmar.

Igralsko kariero je krojila bolezen

Družina Kerčmar se je takrat preselila v Lendavo in stanovala v naselju zraven tovarne, Ervin Kerčmar starejši pa je za Nafto igral v 1. jugoslovanski ligi. "Za lendavski klub je leta 1946 igral v prvi jugoslovanski ligi, vendar zaradi finančnih težav prvenstva niso odigrali do konca. Za časa življenja v Lendavi je zbolel za tuberkolozo, smrti pa ga je rešilo zdravljenje na Golniku in streptomicin, ki mu ga je priskrbel sorodnik iz Martjanec. Po tem je kopačke obesil na klin in leta 1957 smo se preselili v Mursko Soboto," je očetovo življenje opisal Kerčmar.

Ervin Kerčmar, Murska Sobota in Mura

Ervin Kerčmar mlajši je osnovno šolo obiskoval v Murski Soboti. "Prvih šest let sem živel v Lendavi, po selitvi v Mursko Soboto pa sem tukaj obiskoval osnovno šolo. Oče je dobil službo na takratnem Zavodu za ekonomiko in urbanizem in ker ni mogel brez nogometa se je vključil v delovanje nogometnega kluba Mura. Ves čas svojega udejstvovanja pri Muri je bil funkcionar oz. tehnični vodja ekipe," je svojo in očetovo pot orisal Kerčmar.

Središče je bilo pri Zvezdi

Ervin Kerčmar mlajši dodaja, da so sestanki in seje Mure potekale pri Zvezdi. "Vsak četrtek so imeli pri Zvezdi sestanke. To je bilo v prvem nadstropju v prostoru zraven Murske Republike. S to tradicijo je potem nadaljevala tudi moja generacija, ko sem tudi sam opravljal funkcionarske posle. Spomnim se, da smo v začetku devetdesetih let imeli sejo in naenkrat je začelo v Murski Soboti pokati, saj se je pričela vojna. Sejo smo nato predčasno zaključili in se odpravili domov k družinam," je dejal Kerčmar.

Ko imaš nogomet v krvi

Tako kot njegov oče, je bil tudi Ervin Kerčmar mlajši zavezan nogometu in Muri. Za črno-bele je začel igrati kot pionir. "Za Muro sem začel igrati pri desetih letih kot pionir, sem pa ves čas nosil črno-beli dres in ostal zavezan Muri. Spomnim se, da sem prvi pokal osvojil kot član Mladosti. To je bila šolska ekipa, kajti takrat je tudi šola imela svojo ekipo, ki je na pionirskem nivoju tekmovala z ostalimi klubskimi ekipami. Prvi turnir je bil v Radgoni, drugi v Turnišču, tretji pa v Murski Soboti in na vseh sem igral," se dogodkov spominja Kerčmar.

Njegov prvi trener je bil Aki Norčič, nekdanji igralec Mure. "Moj prvi trener je bil Aki Norčič, kot mladinca pa me je treniral Slavko Zorec. Takrat nismo imeli kopačk, igrali smo bosi. Zanimivo je, da smo se v tistih časih mladinci na tekme vozili skupaj s člansko ekipo. To je bilo po eni strani dobro, ker smo se družili, se spoznavali in se lažje vklopili v člansko moštvo."

Ervin je Muri pomagal v 2. jugoslovansko ligo

Ervin Kerčmar mlajši je bil član znamenite generacije Mure, ki se je leta 1968 prvič uvrstila v 2. jugoslovansko ligo. Igral je na mestu levega halfa. "Takrat smo igrali sistem 3-2-5. Zadaj so bili desni bek, center half in levi bek. Na sredini sta bila desni half in levi half v napadu pa desno krilo, desna zveza, centerfor, leva zveza in levo krilo. Takrat smo igrali zelo napadalen nogomet in vsi so ga tako igrali. Igral sem na mestu levega halfa. Kasneje se je ta sistem spremenil v 4-2-4, prvi pa so ga pričeli igrati Madžari."

Ervina je pot vodila na študij v Ljubljano. "V času študiranja v Ljubljani sem treniral pri Slovanu, vendar igral za Muro v slovenski ligi. Na koncu smo potem osvojili 2. mesto in se uvrstili v 2. jugoslovansko ligo."

Od Mure se je poslovil leta 2003

Po koncu igralske kariere je Ervin Kerčmar mlajši, tako kot njegov oče, ostal povezan z Muro. Opravljal je vlogo tehničnega vodje ekipe, sedel pa je tudi na direktorski stolček. Od aktivnega udejstvovanja pri Muri se je poslovil leta 2003, ko je predsednik Mure postal Georg Suban. 17. maja 2021 smo ga skupaj s Karlom Glažarjem in Vladimirjem Kukanjo gostili v klubskih prostorih stadiona Fazanerija.

Nogometaši Mure med 2. svetovno vojno v temnejših dresih in s temnimi ovratniki. Stojijo: ___, Ljubomir Deškovič, ___, ___, Štefan Čagran, ___, Jože Gerenčer, Ervin Kerčmar starejši, Vladimir Kukanja starejši. Čepijo: Slavko Jandl (vratar), ___ Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv nkmura.si

Nogometaši in vodstvo Mure pred potjo na tekmo. Zgornja vrsta: Miloševič, Martinuzi, Puškarič, Drvarič, Erjavec, Zavec, Ervin Kerčmar starejši, Aki Norčič, Vöröš, ___, Morčič, Sečko. Čepijo: Matjašec, Maučec, Vrdjuka, Jože Norčič, Skalar, Cigüt. Fotografija je nastala v 60. letih. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv nkmura.si

Ervin Kerčmar mlajši v igralskih letih. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: osebni arhiv Ervina Kerčmara

Občni zbor Mure leta 1994. V ozadju je Tugomir Frajman, za govorniškim odrom pa Ervin Kerčmar mlajši. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: osebni arhiv Ervina Kerčmara

Tri legende Mure. Od leve: Karel Glažar, Ervin Kerčmar mlajši in Vladimir Kukanja. Fotografija je nastala 17. maja 2021. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Komentarji (0)

NE SPREGLEJTE

Ervin Kerčmar st.

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu