Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Intervju s predsednikom

Za nami je jesenski del sezone in glede na vse dogodke pravšnji čas, da opravimo pogovor s predsednikom kluba Miroslavom Topičem. Razlogov za pogovor je več, odložitev podpisa pogodbe med Readen Holdingom in Muro, finančna situacija kluba, negativna klima okrog kluba in še bi lahko naštevali.

Predsednik, nedeljska tekma z Mariborom je za nami. Vi ste jo doživeli verjetno malce drugače od navijačev na tribunah, ki so bili precej nezadovoljni.

"Trenutno v naši državi potekajo po večjih mestih demonstracije in to predvsem zaradi slabih razmer, gospodarske ter vsesplošne finančne krize. Nekako v tem duhu, je minila tudi nedeljska tekma proti Mariboru. Pri tem pa je dejstvo, da eno z drugim ni v nobeni povezavi in je to marsikateri prezrl oz. pomešal. O sami kulturi in nivoju skandiranja na tribunah, je škoda izgubljati besed, saj smo se širši javnosti že večkrat pokazali v zelo lepi luči. Razumem, da je nezadovoljstvo na tribunah bilo usmerjeno proti trenutnemu vodstvu kluba, vendar pa smatram, da je prvenstveno na tribunah potrebno spodbujati igralce, medtem pa, ko obstajajo drugi načini za izražanje nezadovoljstva z upravo kluba. Nikakor pa tudi ni način za to vpletanje moje družine v dogajanje v klubu z raznimi grozilnimi pismi, žaljivkami, poniževanjem in ustrahovanjem. Verjemite, da moj 9-letni otrok, ki to ravno tako doživlja, pri tem ne more pomagati in tovrstno početje, je početje strahopetnežev in hinavcev. Rade volje vsakemu prisluhnem, da mi pove predloge za izboljšanje situacije, vendar je pri tem problem, da bi tedaj posameznik moral stopiti iz sence množice in izpod svojega psevdonima ter se razkriti. Najlažje je biti glasen v množici in izražati kritike pod drugim imenom, medtem ko pa rešitve tako ali tako nobeden ne ve."

V zadnjem tednu je veliko prahu dvignila odločitev Readen Holdinga, da je prestavil podpis pogodbe s klubom. Veliko se je pisalo tem, se zaradi tega čutite kakorkoli odgovorni?

"Za vse slabo je vedno odgovorno in krivo vodstvo kluba. Pa je res tako? Novinarji me sprašujejo, če se čutim odgovornega za projekt z Nizozemci? Absolutno. Odgovoren sem, da sem jih pripeljal v klub in vključno z njimi v zadnjih dveh mesecih še ca. 70.000,00€. Odgovoren sem, da smo skupno z njimi našli sponzorja Sky Global, s katerim bomo januarja podpisali pogodbo, ki bo navrgla v pol leta ca. 40.000,00€. Torej, če je naloga predsednika in uprave, da priskrbi denar, potem mislim da dobrih 100 tisočakov v dveh mesecih govori samo po sebi o opravljenem delu. Ali je odgovornost glede tega, da ni prišlo do podpisa z investitorjem sedaj moja? Ta odgovornost je od vseh nas."

Pa vendarle, projekt je vsaj do januarja zastal. Kje se je zataknilo oz. zakaj ni prišlo do relizacije?

"Dejal bi lahko, da si trije razlogi in prvi je finančna situacija. Tu je investitor pričakoval večji izkupiček s strani UEFE. Kot je znano, so takrat v klubu bili drugi ljudje, ki so skrbeli za evropske tekme, tako doma, kot na gostovanju. Glede racionalnega delovanja z denarjem, se je potrebno vprašati na večih primerih. Na primer, zakaj se je potovanje v Baku v zadnjem trenutku spremenilo glede potovalne agencije, ki je morala biti domača, kljub temu, da nam je druga ponujala zastonj naslednje potovanje v višini 15.000,00€ (recimo v Sofio)? Zakaj je bilo potrebno pred tekmami v Mariboru en dan prej prenočiti v hotelu, ko pa je do tja pol ure vožnje? In zakaj to isto nismo ponovili v Kopru, ko smo v nedeljo odigrali in v naslednjem tednu šli v Rim. Verjetno bi let iz Trsta v Rim bil cenejši in ravno tako hotel v Kopru, kot pa da so se igralci vrnili v MS in šli potem na Dunaj spat in z Dunaja nazaj v Rim z letalom. Razlage ne bom pisal, saj se ponuja sama po sebi. Pa da ne govorim o osebah, ki so se čez noč pojavile v klubu, ko se je pojavila Evropa in so se z veseljem udeleževali potovanj po Evropi. Potem so pa še tu bile prodaje terjatev, provizije in je na koncu od Evrope ostalo ca. 245.000 in ne 400.000, kot se predvideva.

Drugi razlog je trenutni položaj na lestvici. Žal smo še vedno na zadnjem mestu, vzrokov za to pa je več. Igralcem lahko le čestitamo za vse kar so dosegli v Evropi in na zadnjih tekmah, ko jih je publika vzela kot heroje in istočasno žrtve finančne situacije. Morebiti smo vsi skupaj pričakovali podoben pristop in borbo na igrišču tudi na prejšnjih tekmah, ko še ni bilo težav z izplačili. To bi nas lahko dvignilo kar nekaj mest višje, pa tudi z vidika investitorja bi vse izgledalo drugače. Pa tudi obisk na stadionu bi bil bistveno večji, kar bi ugodneje vplivalo na samo finančno situacijo. Da so pa samo fantje žrtve slabe finančne situacije, pa je zgrešeno razmišljanje. V klubu je veliko trenerjev in ostalega kadra, ki je v isti situaciji in zaradi katerih klub še funkcionira, pa to vsi pozabljajo. Klub lahko deluje samo kot celota in to mora biti vsem jasno. Ne more biti, da ko se kaj dobrega zgodi, da je to zgolj zasluga igralcev in pa da, ko gre kaj narobe, zgolj krivda vodstva. Klub lahko funkcionira le kot tim in prej bomo to razumeli, boljše in lažje bo za vse.

Tretji pa je po mojem mnenju vsesplošna negativna klima od vsega začetka proti investitorju. Dandanes živimo v elektronski dobi. Internet je dostopen vsakomur, tudi prevajalniki med jeziki. Brezpredmetno je opisovati vse žaljivke, ki so letele na račun investitorja in ki so se pojavljale v takem ali drugačnem mediju. Sam sem seznanjen z njimi kakor tudi investitor. Dati 500.000,00€ v okolje kjer nisi zaželen, je zelo težka odločitev. Žal, se ne morem znebiti občutka, da živimo v okolju, kjer je poglavitno načelo, da »ni važno, če mi je poginila krava, glavno da sta sosedu dve.« Žal se očitno, v začetku omenjene težke finančne situacije ne zavedamo dodobra in si zatiskamo oči pred realnostjo. V tem trenutku res ni čas za odganjanje sponzorjev oz. investitorjev, ker si ne lomijo noge od tega da bi prišli v klub. Drži pa tudi, da jih med drugim od kluba oddaljuje tovrstna negativna klima v in okrog kluba, kot se je to zgodilo z dvema potencialna sponzorjema na nedeljski tekmi."

Če realno pogledamo, je investitor še pripravljen sodelovati z našim klubom?

"Investitor je vsekakor pripravljen januarja nadaljevati s projektom pod pogoji, ki jih je zapisal v svoji izjavi za javnost in ki so realno izvedljivi."

Finančna situacija kluba ni najboljša in ljudje oz. navijači vam velikokrat očitajo neracionalno upravljanje z denarjem.

"Kot zanimivost naj povem, da je strošek na nedeljski tekmi bil ca. 3.200,00€ za Varnost, ca. 3.000,00€ policija, potem pa še zraven pridejo sodniški stroški, zdravnik, redarji ... pa smo zelo blizu številki 10.000,00€. Zaslužek iz prodanih vstopnic je bil slabih 3.800,00€. Same tekme ni moč organizirati, če tovrstne zadeve niso poravnane. Tu je odgovor vsem tistim, ki mislijo, da si uprava ND Mure 05 polni žepe z denarjem od vstopnic. Na naš račun si polni žepe nekdo drug. Pa tudi odgovor tistim, ki izvedo iz raznih virov, ko dobimo nakazilo na klub, zakaj le-to ni bilo namenjeno za plače igralcem, saj se pri tem pozablja, da je potrebno mesečno poravnati tudi kar zajeten kup računov določenih dobaviteljev, da klub lahko organizacijsko funkcionira."

V zadnjem času lahko v medijih beremo najrazličnejše prispevke in tudi komentarje o našem klubu. Kako jih vi doživljate?

"Vsem je znano, da se najbolje prodajajo senzacionalne novice. Kot dobro veste, v določenem trenutku z mediji nisem komuniciral, kar mi je marsikdo zameril in mi očital. Takrat sem se odločil za to, ker je večkrat moja izjava ali pa določena informacija v zvezi z klubom bila izkrivljena oz. vzeta iz konteksta, kar je potem predstavilo čisto drugačen pomen s čimer se je okrog kluba začela ustvarjati negativna klima, ki traja še danes. Kot primer naj omenim izjavo g. Stenbergerja, ki je bila poslana enemu izmed novinarjev in še po telefonu podrobno razložena, saj je bil namen g. Stenbergerja, da se javnost ne prestraši in da vidi, da je nadaljevanje projekta realnost in da je kot dodatno pozitivno pri tem prihod večjega sponzorja Sky Global. G. Stenberger in ravno tako tudi jaz, ki sem se takrat nahajal v Belgiji, je dobil ustno zagotovilo, da bo javnost seznanjena okrog tega na primeren način, da bo iz tega dobila pozitiven občutek. Izjava je potem v mediju bila interpretirana nekako na sledeči način: »Saj ni res, pa je. Muro 05 bodo po Italijanih očitno na cedilu pustili tudi Nizozemci. Podrobnosti sledijo.« Namen je bil dosežen. Celotna javnost v zraku. Seveda to ni bilo dovolj in je kopija izjave, brez podrobne razlage bila podana igralcem v slačilnico po treningu, kar je privedlo do logičnega poteze s strani igralcev."

Veliko škodo klubu so naredili zapisi pred tekmo z Mariborom, ko so nekateri mediji poročali o tem, da tekme ne bo, čeprav klub o tem ni poslal nobene uradne izjave.

"Tako je. Pika na i je sledila še v zapisu v medijih, da tekme proti MB ne bo. Brez tega, da bi kdorkoli predhodno vprašal odgovorne karkoli o tem. In rezultat tega? Na tak način smo izgubili vsaj 700 gledalcev oz. 4-5.000,00€, ki bi nam v tej situaciji zelo prav prišli. In kdo bo za to odgovarjal? Nobeden. Odgovorno je tako ali tako vodstvo kluba. Kot tudi verjetno za naslov v časopisu po tekmi proti Kopru, ko smo z igralcem manj izenačili in na koncu v veliki želji po zmagi nesrečno izgubili, kar je zelo načelo naše fante. Dotolklo pa jih je, ko je v časopisu bil napis »Mura 05 kot razbita vojska.« In so fantje šli v naslednjo tekmo še bolj psihično načeti in zopet poraz in zopet zmanjšanje števila gledalcev itd. Po mojem skromnem mnenju bi časopis ravno tako šel v tisk, če bi pisalo »Mura 05 po veliki borbi do nesrečnega poraza.« Bi pa to fante dvignilo in bi šli bolj samozavestni v naslednjo tekmo. Da pa niti ne omenjam javnega blatenja pri oddaji na Šport tv.

Upam, da se tovrstne »napake« pri poročanju delajo nenamerno, kajti v nasprotnem primeru bi to bilo načrtno uničevanje klubske podobe v javnosti in ogrožanje obstoja kluba. Spoštujem delo medijev, vsi pa pričakujemo več korektnosti. Kljub temu, bom v bodoče odgovarjal na vprašanja s strani medijev, ki bodo naslovljena le na našo press službo . Vse informacije, ki bodo prihajale iz vodstva kluba, bodo prav tako podane po tej poti, za e-medije pa objavljene le-na naši spletni strani oz. poslane medijem v vednost. Za objavljenim tudi stojimo.

V grobem sem poskušal orisati celotno sliko dogajanja v in okrog kluba. V vseh segmentih sem govoril o celoti in ne o posameznikih, prav tako pa so za boljšo ponazoritev podani primeri, seveda pa lahko ima o tem vsak svoje mišljenje . Če pa sem kogarkoli nenamerno prizadel, užalil, razjezil, se mu na tem mestu opravičujem, predlagam pa da si še enkrat prebere stavke s tega pogovora in si zavrti film na nedeljsko tekmo ter se postavi na moje mesto. Ravno zaradi tega sem mnenja, da imam pravico povedati moje mišljenje."

Bi za konec še kaj dodali?

"Če stopimo vsi skupaj in ne eden proti drugemu, lahko uspemo. Odločitev je pri vsakem posamezniku. Določene možnosti za to ponujamo mi, določene so v vaših rokah."

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu