Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas.

O straneh

Ideja o raziskovanju zgodovine Mure sega v leto 2013, ko sva se Aleš Cipot in Simon Horvat pogovarjala, na kakšen način bi zbrala in predstavila informacije o klubu, za katerega navijava, odkar pomniva zase. Klub je imel v preteklosti kar nekaj spletnih strani, objavljenih je bilo ogromno člankov in na forumih se je kresalo nešteto mnenj. Z vsako prenovo spletnih strani so se podatki "izgubili", uporabniki jih več nismo videli in zapisi so odšli na smetišče zgodovine. Želja po informacijah in predstavitvi podatkov pa je ostala. Takrat se je rodila ideja, da bi izdelala spletno stran, ki ne bi nikoli ugasnila in kjer bi uporabniki vedno in takoj videli, kako je nastajala Mura, kaj se je v njej dogajalo, kateri igralci so za njo igrali in katero pot je ubrala, da je prišla do stopnje razvoja, kot jo poznamo danes.

Leta 2013 sva registrirala domeno nkmura.si, leta 2016 vzpostavila facebook stran NK Mura skozi čas, leta 2020 pa prvič predstavila spletno stran. Vseskozi pa je bila prisotna dilema, kdaj objaviti spletno stran in do kakšnega nivoja jo napolniti s podatki. Glede na to, da je raziskovanje zgodovine in zbiranje dokumentov ter fotografskega in video materiala "nikoli končana zgodba", je bilo mejnik zelo težko določiti. Za začetek smo objavili predvsem tekme in nekaj dogodkov od prvega prvenstva v samostojni Sloveniji naprej. Razpolagamo z ogromno podatki o dogajanju v klubu in o tekmah Mure, pri čemer imamo dokaj popoln arhiv z dogajanjem in tekmami od leta 1960 naprej. Pred tem datumom je ostalo kar precej odprtih vprašanj. Leta 2020 sta se projektu priključila Marjan Špilak in Uroš Bergles, ki pomagata raziskovati in objavljati podatke. Vse informacije v zvezi z Muro, ki jih imamo in jih bomo pridobili, bomo objavljali na tej spletni strani. Precej bo izrezkov iz časopisov, slik, kar nekaj pa bo tudi lastnih člankov in intervjujev. Leta 2022 se je projektu priključil Matjaž Vöröš, leta 2023 pa Samo Farič.

Priznamo, raziskovanja je in bo ogromno, za začetek pa nam je bila v veliko pomoč knjiga najboljšega strelca Mure in novinarja Ferija Maučeca, Sedem desetletij NK Mura, ki je izšla leta 1994. Precej podatkov smo pridobili in jih še nameravamo pridobiti prek bivših igralcev in funkcionarjev kluba, z raziskovanjem časopisov, ustnih virov itd. V veliko pomoč ste nam lahko tudi vi. Opažamo namreč, da imate simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Vabimo vas, da nam te informacije posredujete in z veseljem jih bomo dodali v mozaik klubske zgodovine.

Vzpostavili smo tudi forum, saj menimo, da primanjkuje kvalitetnih in konstruktivnih debat o Muri. Forum je moderiran, vse nerelevantne zapise pa bomo izbrisali. Vabimo vas tudi h komentiranju novic oz. člankov.

Pri nastajanju spletne strani, raziskovanju in podatkih nam pomagajo še Ludvik Zelko, Tim Dobovšek in Klara Durič.

Aleš Cipot in Simon Horvat

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu