Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Klubski simboli

Murin grb se je skozi zgodovino večkrat spreminjal, vedno pa je sledil osnovnim barvam kluba, ki so tradicionalno črno-bele. Nogometaši Mure so v začetnih letih po ustanovitvi igrali brez grba na dresih. Na fotografijah ga lahko prvič zasledimo v začetku leta 1930. Na njem je pisalo SKM, kar je pomenilo Sport klub Mura. Bil je v obliki ščita, besedilo v njem pa je bilo napisano ročno. Glede na to, da se je oblika pisave razlikovala od igralca do igralca, je velika verjetnost, da si je kratico SKM napisal vsak igralec posebej. Na začetku so grb na dresih imeli le vratarji.

Prvi grb Mure

So pa vsi grbi imeli enake lastnosti in sicer:
- oblika ščita je bila enaka
- na vseh je pisalo SKM
- črke SKM so pri vseh igralcih imele zaključke
- besedilo je bilo napisano s črno barvo, podlaga pa je bila bela

V sezoni 1933/1934 lahko zasledimo nov grb Mure, ki je bil okrogle oblike, na njem pa je pisalo SK Mura. Grb je bil predstavljen v sezoni, ko je Mura praznovala deseto obletnico. Kratica SK je pomenila Sport klub. Ta grb je bil v uporabi do 2. svetovne vojne, ko so Prekmurje okupirali Madžari.

SK Mura 

Ob 15-letnici kluba, t.j. leta 1939, lahko zasledimo priložnostni grb Mure.

V času vojne se je v grbu Mure spremenil napis v Mura S.E. (Mura Sportegyesület) - Sportegyesület v madžarščini pomeni Sport klub. V času okupacije so črno-beli tekmovali v madžarskem prvenstvu in zaenkrat ni znano ali bil je napis spremenjen zaradi zahtev okupatorja.

Mura S.E.

Po koncu 2. svetovne vojne je Mura pol leta igrala po imenom FD Svoboda (fizkulturno društvo), od januarja 1946 naprej pa kot TD Sobota (telesnovzgojno društvo). Potem ko je bila aprila 1946 ustanovljena Fizkulturna zveza Slovenije se je klub uradno imenoval FD Sobota (fizkulturno društvo). Posledično je bil spremenjen grb kluba, ki je zraven napisa FD Sobota vseboval spomenik zmage, peterokrako zvezdo in klasje.

FD Sobota

Mura je grb F.D. Sobota uporabljala do leta 1965, ko se je ime kluba znova spremenilo v Mura. Takrat lahko zasledimo grb N.K. Mura z zlato obrobo. Ta grb je vse do leta 2019 krasil znamenito zgradbo - slačilnice - na vzhodni strani stadiona.

NK Mura

Leta 1980 se na dresu Mure pojavi okrogel grb z napisom nk mura murska sobota, črnimi črtami in žogo.

Simbol Mure od leta 1980 naprej.

V devetdesetih letih je Mura spremenila grb, ki je bil zelo podoben tistemu iz leta 1965, vendar ni imel tako okroglih potez. Klub ga je uporabljal do leta 2005 s tem, da je bil leta 2003 spremenjen napis iz NK Mura v ŠD NK Mura.

Grb Mure v devetdesetih letih.

Leta 2005, ko je nastala Mura 05 se je napis spremenil v Mura 05.

Grb Mure 05 od leta 2005 do 2013

Z nastankom NŠ Mure je grb ostal enak, znova pa se je spremenil napis in sicer v NŠ Mura.

NŠ Mura

Mura je 27. novembra 2019 osvežila podobo grba. Dodana je bila zlata barva, taka kot leta 1965. Spremenila se je tudi pisava na Brandon Text.

Grb NŠ Mura od leta 2019 naprej.

Članki

27. november 2019
Posodobljen grb Mure

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu