Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas.

Klubski simboli

Murin grb se je skozi zgodovino večkrat spreminjal, vedno pa je sledil osnovnim barvam kluba, ki so tradicionalno črno-bele. Nogometaši Mure so v začetnih letih po ustanovitvi igrali brez grba na dresih. Na slikah ga lahko prvič zasledimo v začetku leta 1930. Na njem je pisalo SKM, kar je pomenilo Sport klub Mura. Bil je v obliki ščita, besedilo v njem pa je bilo napisano ročno. Glede na to, da se je oblika pisave razlikovala od igralca do igralca, je velika verjetnost, da si je kratico SKM napisal vsak igralec posebej. Na začetku so grb na dresih imeli le vratarji.

Prvi grb Mure

So pa vsi grbi imeli enake lastnosti in sicer:
- oblika ščita je bila enaka
- na vseh je pisalo SKM
- črke SKM so pri vseh igralcih imele zaključke
- besedilo je bilo napisano s črno barvo, podlaga pa je bila bela

V sezoni 1933/1934 lahko zasledimo nov grb Mure, ki je bil okrogle oblike, na njem pa je pisalo SK Mura. Grb je bil predstavljen v sezoni, ko je Mura praznovala deseto obletnico. Kratica SK je pomenila Sport klub. Ta grb je bil v uporabi do 2. svetovne vojne, ko so Prekmurje okupirali Madžari.

SK Mura 

Ob 15-letnici kluba, t.j. leta 1939, lahko zasledimo priložnostni grb Mure.

V času vojne se je v grbu Mure spremenil napis v Mura S.E. (Mura Sportegyesület) - Sportegyesület v madžarščini pomeni Sport klub. V času okupacije so črno-beli tekmovali v madžarskem prvenstvu in zaenkrat ni znano ali bil je napis spremenjen zaradi zahtev okupatorja.

Mura S.E.

Po koncu 2. svetovne vojne je Mura pol leta igrala po imenom FD Svoboda (fizkulturno društvo), od januarja 1946 naprej pa kot TD Sobota (telesnovzgojno društvo). Potem ko je bila aprila 1946 ustanovljena Fizkulturna zveza Slovenije se je klub uradno imenoval FD Sobota (fizkulturno društvo). Posledično je bil spremenjen grb kluba, ki je zraven napisa FD Sobota vseboval spomenik zmage, peterokrako zvezdo in klasje.

FD Sobota

(se nadaljuje)

SORODNI ČLANKI

2019november
27. november 2019

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu