Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Navijači

Slovenska nogometna javnost predvsem Muro poleg Maribora in Olimpije šteje med velike slovenske klube. Seveda si mesta med velikimi Mura ni prislužila zgolj zaradi svojih uspehov, ampak tudi zaradi številče in fanatične publike. Zgodbi Mure in Black Gringosov med letoma 1991 in 2005 sta ljubiteljem nogometa dobro poznani. Navijaška skupina Black Gringos je sicer nastala leta 1991. Skupina je nastala na pobudo Štefana Hubra pred tekmo s sosednjim Potrošnikom iz Beltincev. Black Gringosi so leta 1992 dobili nagrado časopisne hiše Sportske novosti za najboljšo navijaško skupino v Sloveniji.

Po administrativni selitvi iz prve v tretjo ligo leta 2005 pa se je zgodba z velikimi pričakovanji in potencialom začela še enkrat. Med 2.000 in 3.000 gledalci na tribunah Fazanerije v 3. ligi in glede na rang tekmovanja tudi solidno zasedena navijaška kletka Gringosov. To sta bili dejstvi, ki sta še enkrat več potrdili argument, ki je Muro postavljal med velike klube v Sloveniji. Podoben in nov razcvet je skupina doživela leta 2011, ko je Mura 05 spet postala prvoligaš.

Mura (tokrat Mura 05) je leta 2013 ugasnila, istega leta pa je s tekmovanjem v četrti slovenski ligi začela NŠ Mura. Drugi propad kluba se je poznal tudi na številu navijaške skupine Black Gringos, ki pa je ostala zvesta svojim koreninam. Navkljub težkim časom se je na prvi tekmi po drugem propadu zbralo deset Black Gringosov, ki so Muro spodbujali vseh devetdeset minut.

Black Gringosi so bili z Muro na vsaki tekmi, z njo v letih ponovnega vzpona potovali po prekmurski ravnici in spremljali svoje ljubljence. V tretji ligi se je na derbijih z Nafto zbralo med 150 in 200 Black Gringosov, ki so z različnimi koreografijami poskrbeli za navijaški šov. Tako kot je rasla Mura, so rasli Black Gringosi. Poleg starejših članov so se organizirali tudi mladi navijači v okviru podskupine Youngsters.

V drugi ligi (2017/2018) je bilo Black Gringosov vedno več, po vrnitvi med slovensko nogometno elito (2018/2019), pa so Black Gringosi postavljali nove mejnike. Bili so prva "bojna linija" na najbolj množičnih gostovanjih Mure v Ljubljani in Mariboru, kjer so skozi vseh devetdeset minut poskrbeli za izredno navijanje in poželi simpatije celotne slovenske nogometne javnosti. Prav tako so konec meseca maja 2019 poskrbeli za izredno vzdušje v centru mesta, ko so ob stoti obletnici Murske republike prižgali sto bakel.

SORODNI ČLANKI

september2021
julij2021
marec2021
februar2021
januar2021
december2020
oktober2020
marec2011
avgust1994
maj1994
november1992

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu