Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Murini začetki

Zapis je v prekmurščini, za kar se zahvaljujemo Silvi Eöry. V slovenskem jeziku ga lahko preberete tukaj.

Fuzbal ma v Murski Soboti dugo pa bogato zgodovino. Začnili so ga špilati prekmurski študenti, šteri so se šaulivali na Vogrskom. Vse tau se je godilo ob konci prve svetovne bojne. Prvo fuzbalsko labdo naj bi, kak je tau v knjigi  Sedem desetletij NK Mure zapiso Feri Maučec, v Mursko Soboto leta 1918 prineso Laci Kardoš. Tau je bila tak zvana rombler angleška labda, stera je nej bila nauva, liki že nücana.  Mladina, stera se je začnila zberati po travnikaj in je letala za labdo, si je dala ime po reki Muri. Dosta sega se je godilo na placi, ge je bilau soboško senje oz. živinski trg. Tan so se špilale tüdi prve pajdaške tekme, prva med sebov, sledi pa tüdi z drügimi klubi.

Prva fuzbalska tekma leta 1921

Tretjoga julija 1921, gda je v Murski Soboti gostoval Dolnjelendavski sport klub, je bila odšpilana prva organizerana Murina tekma. Lendavčani, šteri  so se v Mursko Soboto pripelali s kaulami, stere sta vleka konja, so bili baukši in so zmagali. Rezultat je biu 0:7 (0:4). Tekma je bila odšpilana v velkon dežji.  Za Muro so špilali: Laci Kardoš, Beci Junkuc, Jože Haužer, Koloman Gumilar, Koloman Janža, Koloman Györi, Emerik Šiftar, Aleksander Zupančič, Koloman Keresturi, Emil Šimon in Ludvik Norčič. Moštvo je trenero nekdešnji dober igralec zagrebškoga Građanskoga Mate Gregorović. Zanimivo je, ka so se soboški fuzbaleri pred tekmo pozdravlali s hip, hip hura, lendavski pa z ej-ha, ej-ha, ej-ha.  Po tekmi je bila v zidinaj hotela Dobrai (gnešnja Zvezda) in kavarne Kemenyi (gnes je v toj zidini Pošta Slovenija) veselica. Tekma z Lendavčani je bila odšpilana ške prve kak je biu klub uradno ustanovleni, so se pa fuzbaleri začnili organizirano pojavljati v družabnon žitki Murske Sobote. Soboški Sokol je 10. julija 1921 v parki pri Szaparyjovon gradi pripravo svoj prvi javni nastop, na steron so sodelovali tüdi Murini fuzbaleri.

Muraši daubili povratno tekmo

Fuzbaleri Mure so drügo, povratno tekmo z Lendavčari, odšpilali  7. avgusta 1921 v Dolnji Lendavi. V prvih deseti minutaj so domačini fejst napadali, Mura pa se uspešno branila. Po tiston se je vaga nagnola na soboško stran, tak ka je ob polčasi ostalo 0:0. V drügom tali je bila Mura baukša od domače ekipe in je v 62. minuti prišla do vodstva. Gol je dau Spasić, fuzbaler BSK Beograda, šteri je v Murski Soboti slüžo soldački rok. Končni rezultat je osto  0:1 za Muro.  Igralci Mure so na paut prauti Lendavi šli že ob petih vgojno, s kaulami, stere sta velkla konja. Vküp so prišli pri kavarni Kemenyi, ge so Murini simpatizeri tüdi čakali novice iz Dolnje Lendave. Zavolo toga ka so bile telefonske linije skvardjene, je prvo novico v Mursko Soboto prineso Beci Junkunc, steri je pravo: "Zmagali smo". V ponedeljkovon dnevi sta bili te v Murski Soboti glavni temi šport pa Mura.

Nastanek Football kluba Mura

Dva dni sledi, 9. avgusta 1921, je bila v soboškom kinoji volilna seja Football kluba Mura. Predsednik je grato Vinko Plaskan, podpredsednik pa Mate Gregorović, steri je opravlo tüdi funkcijo trenera. Tajnik je bil Rengjeo, blagajnik Kleinrath, odbornika pa Lipič in Arvai. Skladiščnik je grato Junkunc, fuzbalski upravitel pa Hirschl. Predsednik Vinko Plaskan je biu inači ravnatelj mariborske podružnice Jadranske banke.

Dittrichov kino v Murski Soboti.

Kejp: Dittrichov kino v Murski Soboti, v steron je biu ustanovleni FK Mura. Kino je biu v vilici, stera se je zvala Soteska ulica. Gnesden na Ulici Staneta Rozmana 4 na ton mesti stoji stanovanjski blok. Kejp ma Zoran Vidic.

Propad Football kluba Mura

Mura je odšpilala še tri pajdaške tekme, zadnjo 4. septembra 1921 proti Čakovečkomi športskomi klubi. Ta tekma je na Football klub Mura vplivala bole kak kakša drüga. Po tekmi so člani obej ekip prišli vküper v kavarni Kemenyi. Nagnauk se je čüla vogrska pesem. Po tistom, ka je kavarnar Kemenyi prepovedo takše pesmi, so se člani obej klubov preselili pred krčmo in so ške naprej popevali vogrske pesmi. Zavolo odkrite naklonjenosti enih članov do Madžarske, so po tistom protestno odstaupili predsednik Plaskan, podpredsednik Gregorović in tajnik Rengjeo.

Nastanek SK Mure

Obdobje po prvi svetovni bojni je bilo politično fejst nepredvidljvo. Čiglij je bilau Prekmurje priključeno h Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, je te tü živelo še dosta Madžarov in madžaronov, šteri so težko prenašali nauve politične razmere. Zavolo napetih razmer in odnosov je zatau neka cajta nej bilau organiziranoga fuzbala v varaši. Leta 1924 so se tüdi za šport stvari zbaukšale. Osmega julija 1924 so se pojavili prvi zapisi o ton, ka ščejo fuzbalski navdušenci z ustanovitvijo SK Mura obuditi razpadnoli Football klub Mura. Fuzbaleri so začnili trenerati, pripravljalni odbor pa je pripravo statut in ga je dau v potrditev ustreznim organom. Šestnajstega avgusta 1924 se je ob 20. vöri v zidini hotela Dobrai začno ustanovni občni zbor SK Mure, pod šterim so te delovale različne sekcije: fuzbalska, hazenska, lahkoatletska in bicilklistična. Za predsednika je biu izvoljeni bančni ravnatel Franjo Košir, podpredsednik pa je grato  fiškališ dr. Ljudevit Šömen. Funkcijo tajnika kluba je opravlo bančni uradnik Josip Lipič, njegov namestnik pa je biu birauv dr. Farkaš. Mesto blagajnika je prejkvzeu bautoš Izidor Hahn, njegov namestnik pa je biu ške en bautoš, Armin Hirshl. Gazda kluba je biu kavarnar Geza Legenstein, njegov namestnik pa uradnik Žiga Valyi. Odbornika sta gratala vladni tajnik Anton Svetina in upravitel Szaparyjovoga veleposestva Franc Jelovšek. Načelnik fuzbalskoga odseka je grato uradnik Franc Ramovš, tajnik pa bautoš Eugen Farkaš.

Vključitev v organizerana tekmovanja in prve uradne tekme

Mura je še istoga leta gratala članica Jugoslovanske nogometne zveze in se je vključila v organizerana tekmovanja. Tekmovala je v 2. razredi mariborskoga okrožja, ge so špilali še Markur Maribor, Ptuj, Svoboda Maribor in Slovan Račje. Prvo uradno tekmo je Mura odšpilala 28. septembra 1924, v Maribori prauti Merkuri. Domačini so bili baukši z 6:1 (3:1). Tekma je bila odšpilana na igrišči v Ljudskon vrti, Muraši pa so šli na paut s cugom. Domačini so naše fuzbalere pričakali na alomaši in so jim pripravili prisrčen sprejem. Mura je po konci svoje prve sezone osvojila tretje mesto. Dvakrat je zmagala, edanuk je biu rezutat neodločen, trikrat pa je zgibila.

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu