Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Fazanerija je parkovni gozd na severozahodnem robu Sobote, kjer sta že pred drugo svetovno vojno našla prostor nogometni stadion in kopališče. Sobočani so kmalu po tistem, ko je dal grof Szapary odstraniti ograjo okrog svojega lovišča, Fazanerijo vzeli za svojo. V sklopu Fazanerije stoji nogometni stadion še danes in ravno po njem je Fazanerija v slovenskem merilu najbolj znana.

Še pred nekaj leti smo o stadionu govorili kot o le na pol (ne)dokončanem projektu, ki pa so ga resda vedno tudi zidali le toliko, kolikor je bilo denarja ter brez dolgoročne vizije in skrbi za enotno obliko. Zato lahko še danes na Fazaneriji vidimo neenotne tribune, ki so k sreči vsaj enotno nadstrešene. V zadnjih letih je bilo v posodobitve in nove infrastrukturne pridobitve vloženo ogromno truda in denarja.

Stadion obkrožajo najobsežnejša izmed vseh – južna tribuna (za njo je glavni vhod na stadion), na zahodni strani glavna tribuna (ki je povezana z južno), ob potoku Ledava severna tribuna ter ob mestnem kopališču vzhodna tribuna. Na južni tribuni je po novem nameščenih 2.444 sedežev, na glavni tribuni jih je bilo do sedaj 593 sedežev, na severni tribuni 605 sedežev in na vzhodni tribuni 255 sedežev, skupaj torej 3.897 sedežev. Na evropskih tekmah so sedeži nameščeni tudi v navijaškem sektorju za domače navijače na severni tribuni in za gostujoče navijače na vzhodni tribuni. Skupaj dodatnih 288 sedežev na severni tribuni in 170 sedežev na vzhodni tribuni oziroma skupaj 4.355 sedežev na celotnem stadionu, kar uvršča Mestni stadion Fazanerijo na četrto mesto največjih slovenskih nogometnih stadionov, brez sedežev na navijaškem sektorju Black Gringosov in gostujočih navijačev pa na peto mesto, takoj za koprsko Bonifiko. Je pa v tem trenutku še nekaj prostih kapacitet na severnem robu vzhodne tribune, kjer je možno namestiti dodatne sedeže. Ker na stadionu še vedno poteka nameščanje sedežev, bomo prenovo spremljali še naprej in osveževali podatke.

Nenehna posodabljaja in urejanje stadiona

Naložbe v stadion Fazanerija ne mirujejo. Po popolni prenovi slačilnic in igrišča z umetno travo ter namestitvi novih reflektorjev in semaforja, če omenimo samo največje pridobitve, že nekaj časa poteka menjava dosedanjih raznobarvnih sedežev na tribunah. V tem trenutku jih je zamenjanih že skoraj 90 odstotkov. Natančno število sedežev na stadionu po namestitvi vseh novih sedežev v beli in črni barvi bo zagotovo malenkost drugačno, kakor veljajo pravkar omenjene številke. Tik pred dokončanjem je prenova srednjega stolpa za snemanje na vzhodni tribuni, medtem ko so dela na levem in desnem stolpu že končana. V zastekljeni prvi etaži srednjega stolpa bo prostor za studio, v drugi zastekljeni etaži je prostor za novinarske prenose tekem, v najvišji, tretji etaži, so snemalci. Klub je pred kratkim prevzel vzdrževanje igrišča, za kar so v klubu kupili vso potrebno mehanizacijo. Zaradi trenutnih izrednih razmer sta bila preložena ureditev in asfaltiranje obstoječega parkirnega prostora pred južno tribuno. Trenutno so v klubu tik pred izpolnitvijo vseh pogojev za igranje evropskih tekem v Fazaneriji do tretjega kroga. Spomnimo, da je Mura lani komaj pridobila odobritev evropske nogometne zveze Uefe za igranje prvega kroga z Maccabijem iz Hajfe v Fazaneriji.

Pokritje vzhodne tribune

V klubu v kratkem načrtujejo pokritje vzhodne tribune ob kopališču. Streha bo taka kot na preostalih tribunah, bo pa seveda trenutno precej nižja, saj je vzhodna tribuna občutno nižja od drugih, streha pa ne sme motiti pogleda kamere in novinarjev na igrišče. Tako stolpi kot streha nad vzhodno tribuno in večina drugih naložb so zasnovani v skladu z nastajajočim idejnim načrtom stadiona Fazanerija, kakršen bo v bližnji prihodnosti. Ko bodo na tem mestu v prihodnosti obstoječo vzhodno tribuno podrli in zgradili novo, bodo streho zgolj premestili na novozgrajeni objekt.

 

Besedilo in foto: Aleš Cipot/fotolens.si

SORODNI ČLANKI

december2020
november2020
18. november 2020
oktober2020
16. oktober 2020
maj2020
11. maj 2020
april2020
marec2019
marec 2019
januar1992
junij1936
28. junij 1936
maj1936
17. maj 1936
2. maj 1936
april1936
marec1936
december1935
julij1935
7. julij 1935
junij1935
15. junij 1935
februar1935
december1934
november1934
18. november 1934

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu