Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. V kolikor opazite napačen podatek ali posedujete kakršenkoli podatek, ki ni objavljen, vas prosimo, če nam ga pošljete. Lahko je to časopisni izrezek, fotografija, vstopnica s tekme ... Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Fazanerija je parkovni gozd na severozahodnem robu Sobote, kjer sta že pred drugo svetovno vojno našla prostor nogometni stadion in kopališče. Sobočani so kmalu po tistem, ko je dal grof Szapary odstraniti ograjo okrog svojega lovišča, Fazanerijo vzeli za svojo. V sklopu Fazanerije stoji nogometni stadion še danes in ravno po njem je Fazanerija v slovenskem merilu najbolj znana.

Še pred nekaj leti smo o stadionu govorili kot o le na pol (ne)dokončanem projektu, ki pa so ga resda vedno tudi zidali le toliko, kolikor je bilo denarja ter brez dolgoročne vizije in skrbi za enotno obliko. Zato lahko še danes na Fazaneriji vidimo neenotne tribune, ki so k sreči vsaj enotno nadstrešene. V zadnjih letih je bilo v posodobitve in nove infrastrukturne pridobitve vloženo ogromno truda in denarja.

Stadion obkrožajo najobsežnejša izmed vseh – južna tribuna (za njo je glavni vhod na stadion), na zahodni strani glavna tribuna (ki je povezana z južno), ob potoku Ledava severna tribuna ter ob mestnem kopališču vzhodna tribuna. Na južni tribuni je bilo do sedaj nameščenih 2.442 sedežev, na glavni tribuni 593 sedežev, na severni tribuni 605 sedežev in na vzhodni tribuni 255 sedežev, skupaj torej 3.895 sedežev. Na evropskih tekmah so sedeži nameščeni tudi v navijaškem sektorju za domače navijače na severni tribuni. Skupaj dodatnih 288 sedežev oziroma skupaj 4.183 sedežev na celotnem stadionu, kar uvršča Mestni stadion Fazanerijo na četrto mesto največjih slovenskih nogometnih stadionov, brez sedežev na navijaškem sektorju Black Gringosov pa na peto mesto, takoj za koprsko Bonifiko. Tudi v sektorju za organizirane gostujoče navijače na vzhodni tribuni bodo na evropskih tekmah nameščeni sedeži, vendar pa lahko do igranja prve naslednje evropske tekme še pride do spremembe v odločitvi pristojnih organov, kateri sektor vzhodne tribune bo dodeljen organiziranim gostujočim navijačem.

Nenehna posodabljaja in urejanje stadiona

Naložbe v stadion Fazanerija ne mirujejo. Po popolni prenovi slačilnic in igrišča z umetno travo ter namestitvi novih reflektorjev in semaforja, če omenimo samo največje pridobitve, že nekaj časa poteka menjava dosedanjih raznobarvnih sedežev na tribunah. V tem trenutku jih je zamenjanih že skoraj 90 odstotkov. Natančno število sedežev na stadionu po namestitvi vseh novih sedežev v beli in črni barvi bo zagotovo malenkost drugačno, kakor veljajo pravkar omenjene številke. Tik pred dokončanjem je prenova srednjega stolpa za snemanje na vzhodni tribuni, medtem ko so dela na levem in desnem stolpu že končana. V zastekljeni prvi etaži srednjega stolpa bo prostor za studio, v drugi zastekljeni etaži je prostor za novinarske prenose tekem, v najvišji, tretji etaži, so snemalci. Klub je pred kratkim prevzel vzdrževanje igrišča, za kar so v klubu kupili vso potrebno mehanizacijo. Zaradi trenutnih izrednih razmer sta bila preložena ureditev in asfaltiranje obstoječega parkirnega prostora pred južno tribuno. Trenutno so v klubu tik pred izpolnitvijo vseh pogojev za igranje evropskih tekem v Fazaneriji do tretjega kroga. Spomnimo, da je Mura lani komaj pridobila odobritev evropske nogometne zveze Uefe za igranje prvega kroga z Maccabijem iz Hajfe v Fazaneriji.

Pokritje vzhodne tribune

V klubu v kratkem načrtujejo pokritje vzhodne tribune ob kopališču. Streha bo taka kot na preostalih tribunah, bo pa seveda trenutno precej nižja, saj je vzhodna tribuna občutno nižja od drugih, streha pa ne sme motiti pogleda kamere in novinarjev na igrišče. Tako stolpi kot streha nad vzhodno tribuno in večina drugih naložb so zasnovani v skladu z nastajajočim idejnim načrtom stadiona Fazanerija, kakršen bo v bližnji prihodnosti. Ko bodo na tem mestu v prihodnosti obstoječo vzhodno tribuno podrli in zgradili novo, bodo streho zgolj premestili na novozgrajeni objekt.

Besedilo in foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Povezani članki
oktober2020
16. oktober 2020
maj2020
11. maj 2020
april2020

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu