Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Murini začetki (SLO)

Spodnje besedilo je objavljeno tudi v prekmurščini. Preberete ga lahko tukaj.

Nogomet ima v Murski Soboti dolgo in bogato zgodovino. Pobudniki te igre so bili prekmurski študentje, ki so se izobraževali na Madžarskem, začetki nogometnega udejstvovanja pa sovpadajo s koncem prve svetovne vojne leta 1918. Prvo nogometno žogo bi naj, kot je zapisal Feri Maučec v knjigi Sedem desetletij NK Mure, v Mursko Soboto prinesel Laci Kardoš leta 1918. To je bila t. i. rombler angleška žoga, ki ni bila nova, ampak rabljena. Mladina, ki se je začela zbirati po okoliških travnikih in se poditi za žogo si je nadela ime po reki Muri. Središče dogajanja je bilo soboško sejmišče oz. živinski trg, kjer so igrali tudi prve prijateljske tekme, sprva med sabo kasneje pa organizirano z drugimi klubi.

Prva nogometna tekma leta 1921

Tretjega julija 1921 je v Murski Soboti gostoval Dolnjelendavski sport klub, kar štejemo za prvo organizirano tekmo Mure. Lendavčani, ki so se v Mursko Soboto pripeljali s konjsko vprego, so prijateljsko tekmo dobili z 0:7 (0:4). Tekma je potekala v velikem dežju, za Muro pa so igrali: Laci Kardoš, Beci Junkuc, Jože Haužer, Koloman Gumilar, Koloman Janža, Koloman Györi, Emerik Šiftar, Aleksander Zupančič, Koloman Keresturi, Emil Šimon in Ludvik Norčič. Moštvo je treniral nekdanji izvrsten igralec zagrebškega Građanskega Mate Gregorović. Zanimivo je, da so se soboški nogometaši pred tekmo pozdravljali s hip, hip hura, lendavski pa pa ej-ha, ej-ha, ej-ha.  Po tekmi je bila v prostorih Dobraija (danes Zvezda) in Kemenyja (stavba Pošte Slovenije) veselica. Tekma z Lendavčani je bila odigrana, ko še klub uradno ni bil ustanovljen, so se pa nogometaši začeli organizirano pojavljati v družabnem življenju Murske Sobote. Soboški Sokol je 10. julija 1921 v parku grada Szapary-ja pripravil svoj prvi javni nastop, ki so se ga udeležili tudi nogometaši Mure.

Muraši dobili povratno tekmo

Nogometaši Mure so drugo tekmo odigrali 7. avgusta 1921 v Dolnji Lendavi. S tem so Lendavčanom vrnili za obisk izpred dobrega meseca dni. V prvih desetih minutah so domačini močno napadali, vendar se je Mura uspešno branila. Potem se je tehtnica počasi prevešala na soboško stran, tako da je ob polčasu ostalo 0:0. V drugem delu je Mura povsem zasenčila domačine in v 62. minuti prišla do vodstva, potem ko je zadel Spasić. Končni rezultat je bil 0:1 za Muro. Strelec zadetka Spasić je bil igralec BSK Beograda, ki je v Murski Soboti služil vojaški rok.  Igralci Mure so se na pot odpravili ob petih zjutraj s konjsko vprego. Zbirali so se pri kavarni Kemenyi, kjer so pozneje simpatizerji Mure čakali novice iz Dolnje Lendave. Zaradi pokvarjenih telefonskih povezav je prvo sporočilo v Mursko Soboto prinesel Beci Junkunc, ki je dejal: "Zmagali smo". V ponedeljkovem jutru sta bila glavna tema v Murski Soboti šport in Mura.

Nastanek Football kluba Mura

Dva dni pozneje, 9. avgusta 1921 je bila v soboškem Kinu volilna seja Football kluba Mura. Predsednik je postal Vinko Plaskan, podpredsednik pa Mate Gregorović, ki je opravljal funkcijo trenerja. Tajnik je bil Rengjeo, blagajnik Kleinrath, odbornika pa Lipič in Arvai. Skladiščnik je postal Junkunc, nogometni upravitelj pa Hirschl. Predsednik Vinko Plaskan je bil sicer ravnatelj mariborske podružnice Jadranske banke.

Dittrichov kino

Fotografija: Dittrichov kino v Murski Soboti v katerem je nastal FK Mura. Kino se je nahajal na takratni ulici, ki se je imenovala Soteska ulica. Danes je tukaj blok na Ulici Staneta rozmana 4. Fotografijo hrani Zoran Vidic.

Propad Football kluba Mura

Mura je nato igrala še tri prijateljske tekme, zadnjo 4. septembra 1921 proti Čakovečkemu športskemu klubu. Ta tekma je na Football klub Mura vplivala bolj kot katerakoli druga. Po tekmi so se člani obeh ekip zbrali v kavarni Kemeny. Naenkrat je zaigrala madžarska pesem in ko je kavarnar Kemeny prepovedal tovrstne pesmi, so se člani obeh klubov preselili pred gostilno in nadaljevali s petjem. Zaradi odkrite naklonjenosti nekaterih članov do Madžarske, so protestno odstopili predsednik Plaskan, podpredsednik Gregorović in tajnik Rengjeo.

Nastanek SK Mure

Obdobje po drugi svetovni vojni je bilo politično zelo nepredvidljvo. Kljub priključitvi Prekmurja v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev je na tukajšnjem območju živelo zelo dosti Madžarov in madžaronov, ki so težko prenašali nove politične razmere. Zaradi napetih razmer in odnosov je organiziran nogomet za nekaj časa zamrl, vse do leta 1924, ko so se znova pojavile ugodne razmere za športno udejstvovanje. Osmega julija 1924 se pojavijo prvi zapisi o tem, da želijo nogometni navdušenci z ustanovitvijo SK Mure obuditi razpadli Football klub Mura. Nogometaši so pričeli trenirati, pripravljalni odbor pa je pripravil statut in ga dal v potrditev ustreznim organom. Šestnajstega avgusta 1924 je bil ob 20.uri v prostorih hotela Dobrai ustanovni občni zbor SK Mure, pod katerim so delovale nogometna, hazena, lahkoatletska in kolesarska sekcija. Za predsednika je bil izvoljen bančni ravnatelj Franjo Košir, podpredsednik pa je postal odvetnik dr. Ljudevit Šömen. Funkcijo tajnika kluba je opravljal bančni uradnik Josip Lipič, njegov namestnik pa je bil sodnik dr. Farkaš. Mesto blagajnika je pripadlo trgovcu Izidoru Hahnu, njegov namestnik pa je bil prav tako trgovec Armin Hirshl. Gospodar kluba je bil kavarnar Geza Legenstein, njegov namestnik pa uradnik Žiga Valyi. Odbornika sta postala vladni tajnik Anton Svetina in upravitelj veleposestva Szapary, Franc Jelovšek. Načelnik nogometnega odseka je postal uradnik Franc Ramovš, tajnik pa trgovec Eugen Farkaš.

Vključitev v organizirana tekmovanja in prve uradne tekme

Mura je še istega leta postala članica Jugoslovanske nogometne zveze in se vključila v organizirana tekmovanja. Tekmovala je v 2. razredu mariborskega okrožja kjer so igrali še Markur Maribor, Ptuj, Svoboda Maribor in Slovan Račje. Prvo uradno tekmo so odigrali 28. septembra 1924 v Mariboru proti Merkurju. Domačini so bili boljši s 6:1 (3:1). Tekma je bila odigrana na igrišču v Ljudskem vrtu, Mura pa se je na gostovanje odpravila z vlakom. Domačini so naše nogometaše pričakali na železniški postaji in jim pripravili prisrčen sprejem. Mura je po koncu svoje prve sezone osvojila tretje mesto in pri tem dosegla dve zmagi, en neodločen izid in tri poraze.

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu