Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Preveč naprej in premalo s pogledom v branjenje

Začetna enajsterica Mure s tekme proti Radomljam (23. april 2022). Stojijo od leve: Marin Karamarko, Mirlind Daku, Jan Gorenc, Marko Zalokar, Matic Maruško, Luka Bobičanec. Čepijo od leve: Tomi Horvat, Amar Beganović, Mihael Klepač, Klemen Pucko in Žiga Kous. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Mura se je v 32. krogu prve lige v Domžalah pomerila z Radomljami in klonila s 3:2 (2:0). Naši nogometaši so štiri kroge pred koncem so dokončno izpadli iz boja za naslov prvaka, zakomplicirali pa so si tudi boj za tretje mesto, ki prinaša evropsko vozovnico.

Znova ofenzivno

Mura se je Radomelj lotila na enak način kot pred tem Brava in Aluminija in sicer s postavitvijo 4-3-3 oz. 4-3-2-1. Postavili so se zelo ofenzivno in tako želeli čim prej rešiti tekmo. Po kazni se je vrnil Gorenc, Tia Cipota pa je na levi strani zamenjal razpoloženi Klepač. Nekoliko nepričakovano je na položaju zadnjega veznega tekmo pričel Maruško. Na tem mestu je ponavadi igral Nik Lorbek, ki ga danes ni bilo v kadru.

Radomlje: Šugić, Ševelj, Guček, Mužek, Primc (od 71. Rugašević), Zabukovnik, Bumbu (od 61. Ćalušić), Nuhanović (od 71. Jazbec), Cerar (od 61. Prohouly), Šarić (od 77. Čuić), Mrkonjić. Trener: Nermin Bašić.

Mura: Zalokar, Pucko (od 69. Šturm), Karamarko, Gorenc, Beganović (od 46. T. Cipot), Maruško (od 78. Ouro), Bobičanec, Horvat, Klepač, Kous, Daku. Trener: Damir Čontala.

Preveč naprej in premalo s pogledom v branjenje

Prvo lepo priložnost smo videli v 13. minuti. Daku je lepo preigraval in podal na levo stran do Klepača, ki je s pravo bombo stresel prečko Šugića. V 18. minuti je obveljal rek kdor ne da dobi. Ševelj je poslal dolg predložek v kazenski prostor kjer je bil Šarić višji od Beganovića in je svoje moštvo povedel v vodstvo z 1:0. V 29. minuti je po podaji Horvata Daku z desetih metrov stresel prečko. V 32. minuti so domačini dosegli še drugi zadetek. Domačini so v kazenskem prostoru lepo izigrali obrambo Mure, ki je imela težave z izbijanjem žoge. Na koncu je Nuhanović s sedmih, osmih metrov povišal na 2:0. Sodniki so sprva označili prepovedan položaj Mrkonjića, ki pa ga na koncu ni bilo in VAR je priznal zadetek Radomljanov. Do konca polčasa se nato rezultat ni več spremenil.

Furiozen začetek ni prinesel preobrata

Pred začetkom drugega polčasa je Čontala zamenjal Beganovića, namesto njega pa je priložnost dobil Tio Cipot. Muraši so se zelo hitro vrnili v igro. V 49. minuti je Klepač preigraval na levi strani in poslal predložek v sredino do osamljenega Dakuja, ki je z glavo matiral Šugića. V 51. minuti nova velika priložnost za Muro. Po kotu in nekaj odbitih žogah je Cipot streljal prek vrat. V 54. minuti je z razdalje sprožil Maruško. V 59. minuti so prvič v drugem polčasu zapretili domačini. Primc je z glavo streljal v naročje Zalokarja. Do 85. minute se ni dogajalo nič posebnega, nato pa je Mrkonjić ob statičnem Šturmu sprožil z roba kazenskega prostora in zadel zgornji desni kot za 3:1. V 88. minuti je Bobičanec poskušal z neposrednim strelom s kota presenetiti Šugića. V 94. minuti so črno-beli dosegli še drugi zadetek. Bobičanec je izvajal prosti strel z desne strani, Cipot pa se je lepo znašel ob bližnji vratnici in s strelom v daljši kot matiral vratarja Radomelj.

Pričakovali smo izkušnje iz Evrope

Muraši so v prvem polčasu prepoceni prejeli oba zadetka. Pri prvem so s sedmih metrov prejeli zadetek z glavo, pri drugem pa so imeli težave z izbijanjem žoge. Čeprav se je zdelo, da je imela Mura v prvem delu več od igre je statistika pokazala ravno obratno. Črno-beli so še nekako prišli do trideset metrov od gola, nato pa so z napačnimi podajami podarjali žogo domačinom. Radomlje so spretno izkoriščale ofenzivno postavitev Mure in zlahka prebijale drugi obrambni blok, ki ga praktično ni bilo, in tako prihajale v kazenski prostor. V drugem delu so Muraši nekoliko popravili statistiko, kar je bila posledica igre v prvih petnajstih minutah, nakar je sledil padec. Igralcem ne moremo očitati želje, lahko pa jim očitamo taktično nedisciplino v fazi branjenja. Težko je izvleči pozitiven rezultat, če prejmeš tri zadetke. Pogrešali smo rutino in evropske izkušnje.

Statistični posladki

Mura je s porazom tudi teoretično izpadla iz boja za naslov prvaka, saj ima štiri kroge pred koncem trinajst točk zaostanka za Mariborom. S porazom so si zelo zakomplicirali boj za tako želeno tretje mesto, ki vodi v Evropo. Kljub temu, da je Marko Zalokar v klubu dve sezoni in pol je branil šele dvajseto tekmo. Matic Maruško je odigral 280. tekmo za Muro. Radomlje so še drugič zapored premagale Muro. Črno-beli so tri prvenstvene zadetke nazadnje prejeli pred devetimi meseci proti Kopru. Niko Kasalo je bil prvič v kadru za tekmo. Damir Čontala je bil na zapisniku NZS prvič naveden kot glavni trener, saj je opravil UEFA PRO licenco.

Izjavi

Nermin Bašić: "Tako kot se je tekma končala 3:2, bi se lahko 2:3. Mura ni izkoristila svojih priložnosti mi pa smo. Muri smo odvzeli Bobičanca in Horvata. Dobro smo igrali v obrambi in bili zelo učinkoviti."

Damir Čontala: "Po prvi prečki smo prejeli prvi, po drugi pa še drugi zadetek. Problem je na kakšen način smo prejeli oba zadetka, premalo odločno v obrambi. V borbi za Evropo se takšne stvari ne smejo zgoditi. Radomlje so se v drugem delu povlekle v obrambo, nato pa smo prepoceni prejeli še tretji zadetek."

Lestvica

1. Maribor      32 19 6 7 49:31 63
2. Koper       32 18 8 6 51:34 62
3. Olimpija     32 15 7 10 44:33 52
4. Mura       32 13 11 8 47:42 50
5. Bravo       32 11 9 12 29:31 42
6. Celje       32 12 5 15 43:42 41
7. Domžale      32 10 10 12 39:38 40
8. Kalcer Radomlje  32 9 9 14 37:46 36
9. CB24 Tabor Sežana 32 7 8 17 27:35 29
10.Aluminij     32 4 11 17 27:61 23


IZ MEDIJEV

Mirlind Daku in Luka Guček. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Mihael Klepač je bil podajalec pri prvem zadetku Mure. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Samsindin Ouro Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Marin Karamarko je prejel udarec v obraz. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Mura je imela podporo tudi v Domžalah. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Marin Karamarko in Tomislav Mrkonjić. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu