Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Stroškovni vidik tekem pred in med epidemijo

Prazne tribune Fazanerije na tekmi Mura : Domžale (13. december 2020). Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Epidemija je v delovanje športnih klubov prinesla novo realnost. S prepovedjo udeležbe gledalcev na tekmah se je spremenila tudi organizacija nogometnih tekem. Ni dvoma, da zaprte tekme prinašajo manj stroškov, povezanih z organizacijo tekem, vendar na drugi strani predstavljajo tudi precejšen izpad na strani prihodkov, ki so povezani z obiskom gledalcev (vstopnine, pijače, navijaški artikli itd). Tokrat se bomo osredotočili na primerjavo stroškovnega dela organizacije nogometnih tekem Mure v času epidemije, ki so potekale brez gledalcev, v primerjavi z navadnimi tekmami, kjer omejitev ogleda tekem ni bilo.

Tekme brez gledalcev

Tekme, zaprte za obiskovalce v času korona epidemije, za Muro načeloma predstavljajo stroške med 150 in 2300 EUR. Razlika med omenjenima zneskoma je povezana s terminom tekem. Če je tekma odigrana v nočnem času pod reflektorji, to načeloma nanese dodatnih 2000 EUR, pri čemer bistveni del stroška predstavlja omrežnino, ki se zaračuna na mesečni ravni. Iz razloga praktičnosti to pomeni, da je za Muro bistveno boljše, če v obdobju enega meseca odigra več tekem pod reflektorji kot pa nobene. Drugače povedano: najvišji strošek na posamično tekmo pod reflektorji bo v primeru, če bo v celotnem mesecu pod umetno svetlobo odigrana zgolj ena tekma. Drugi stroški, ki se prav tako pojavijo pri organizaciji tekem brez gledalcev, so stroški reševalnega vozila (cca. 150 EUR) in morebitni stroški varnostne službe (od 0 do 150 EUR).

Tekme z gledalci

Oglejmo si še tekme, ki so organizirane ob prisotnosti gledalcev. Tekme brez omejitev obiska za Muro predstavljajo strošek od 2050 do 7050 EUR. Razlike med stroški so povezane s pričakovanim obiskom gledalcev in rizičnostjo tekme. Slednje vpliva predvsem na stroške varnostne službe, ki lahko hitro narastejo iz cca. 1000 na cca. 3000 EUR in stroške policije, ki lahko porastejo za 5x iz cca. 300 na cca. 1500 EUR. Standardni strošek predstavljajo še stroški gasilcev (cca. 300 EUR), reševalnega vozila (cca 150 EUR) in dodatnih WC-jev (cca 300 EUR), ki se uporabijo pri vzhodni tribuni za gostujoče navijače. Na večjih tekmah je potrebno najeti še dodatne študente za strežbo, kar lahko nanese dodatnih 300 EUR.

Stroški tekme brez gledalcev (v EUR):

opomba: na mobilnih napravah podrsajte na tabeli levo - desno

Varnostna služba:         0 - 150
Policija:             0
Gasilci:              0
Reševalno vozilo:         150
Testiranje:            krije zavarovanje ali povračilo države
Dodatni WC-ji:           0
Dodatno delo (strežba - študenti): 0
Reflektorji:            *strošek omrežnine cca 2000 EUR/mesec
SKUPAJ:              150 - 2300

Stroški tekme ob prisotnosti gledalcev (v EUR):

opomba: na mobilnih napravah podrsajte na tabeli levo - desno

Varnostna služba:         1000 - 3000
Policija:             300 - 1500
Gasilci:              300
Reševalno vozilo:         150
Testiranje:            krije zavarovanje ali povračilo države
Dodatni WC-ji:           300
Dodatno delo (strežba - študenti): 0 - 300
Reflektorji:            *strošek omrežnine cca 2000 EUR/mesec
SKUPAJ:              2050 - 7050
Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu