Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Čaka nas večje vključevanje mladih igralcev

Pogled na stadion. Fotografija je nastala 29. aprila 2023. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Pričetek prvenstvenih dvobojev v sezoni 2023/24 je takorekoč pred durmi. Mura ga bo odprla v soboto 22. julija ob 17.30, ko na Fazanerijo prihajajo Domžale. V novi sezoni nas glede na preteklo čakata dve pomembni spremembi.

Vsaj en mlad nogometaš v začetni enajsterici

NZS je z novo sezono uvedla nekaj novosti, ki zadevajo večje vključevanje mladih igralcev. Že decembra 2022 je sprejela sklep, da bodo morale vse ekipe v začetno enajsterico uvrstiti vsaj enega nogometaša, ki ima pravico nastopa v mladinski reprezentanci Slovenije U21.

Za to reprezentanco bodo v tem koledarskem letu lahko igrali igralci rojeni po letu 2003. Pri Muri so to trenutno Vid Šumenjak, Srđan Kuzmić, Timotej Brkić, Tilen Ščernjavič, Anej Jelovica, Niko Graj, Emir Saitoski, Luka Turudija, Tomaž Brdik, Tian Rantaša, Niko Kasalo, Jaka Domjan in Žan Buček. Eden od omenjenih bo torej zanesljivo pričel tekmo. Kdo je najbližje in najbolj oddaljen ve le trener, če pa sklepamo po pripravljalnem obdobju so to najverjetneje Kuzmić, Saitoski in Brkić. Kasalo, ki je že odigral nekaj prvenstvenih tekem je trenutno poškodovan. Problem se zna pojaviti, če se kateri poškoduje ali pa bo manjkal zaradi kartonov.

NZS sama sebi pljunila v skledo

Drugo pravilo, ki ga je sprejela pa se nanaša na doma vzgojene igralce. Takih nogometašev bo moralo biti v zapisniku vsaj osem. Za takega igralca se štejejo tisti, ki so med 15. in 21. letom starosti tri leta preživeli v enem izmed slovenskih klubov. Je pa NZS v tem primeru sama sebi pljunila v skledo, saj je pred kratkim (22. junij 2023) povečala število rezervnih igralcev v 1. SNL s 7 na 12, ter posledično omogočila klubom, da na klop posadijo en kup mladincev, ki bodo zadovoljili ta kriterij. Še bolj neverjeten je razlog te odločitve, ki pravi: "V skrbi za varnost in zdravje igralcev se sprejme sklep in sicer, da se v uradni zapisnik tekme 1., 2. SNL, Pokala Slovenije in 1. SML za posamezno ekipo lahko vpiše največ 12 (velja za 1. SNL) oziroma 9 (velja za 2. SNL, Pokal Slovenije in 1. SML) rezervnih igralcev". Zna se zgoditi, da bodo mladi igralci morali sedeti na članski tekmi namesto, da bi igrali mladinsko tekmo. Po koncu sezone bo zanimivo videti, koliko od teh igralcev bo dejansko dobilo priložnost za igranje.

Kar zadeva ta kriterij je pri Muri spisek doma vzgojenih igralcev daljši kot tisti na katerem so "tujci". Tukaj ne pričakujemo težav, saj vendarle prevladujejo "slovensko vzgojeni" igralci. Doma niso bili vzgojeni Darick Kobie Morris, Nikola Petković, Dardan Shabanhaxhaj, Borna Proleta (na preizkušnji), Leard Sadriu, Lazar Zličić, Mihael Klepač, Ivan Šarić, Filippo Tripi, Samsindin Ouro in Roko Jurišić.

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu