Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas.

Krmarjenje med finančno vzdržnostjo, uspehi in vizijo

Dva čolna, dva pogleda in dve viziji. Vsak v svojo smer. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: NK Mura skozi čas

Tako kot marsikaterega pristaša Mure je tudi mene "presenetila" vest o odhodu Dejana Grabića. Zakaj in kako ravno na dan tekme? Da ta dogodek ni posledica slabega vstopa v prvenstvo daje slutiti dejstvo, da vodilni tega niso storili takoj po celjskem polomu ali vsaj v dvotedenskem prisilnem premoru. To so naredili na dan tekme proti Kopru in s tem hote ali nehote dodatno razvneli vroče strasti, ki so pričakovano podivjale na socialnih omrežjih. Še sreča, da klub ob tem ni podlegel pritisku dela javnosti, ki je zahteval in še vedno zahteva spremembe v vodstvenih strukturah kluba. Navsezadnje ga vodijo poslovneži, ki so ga pripeljali na zeleno vejo, ga naredili finančno vzdržnega in ga postavili v nikoli boljšo kondicijo.

Da se je scenarij menjave Grabića napovedoval je bilo moč zaslediti v njegovi izjavi, ki jo je podal za klubske kanale pred ponedeljkovo tekmo. Tokrat je za razliko od preteklih intervjujev deloval precej bolj kratko in odrezavo. Dotaknil se je tudi discipline, pri čemer se ni natančno opredelil ali se ta pojem nanaša na "moštvo" ali "strokovno moštvo". Čas in izjave tehničnega direktorja Balažica po tekmi v Kopru so pokazale, da gre za slednjo.

Preden nadaljujem začete misli se bom dotaknil enega najpomembnejših kriterijev Mure - vizije. Klub jo je v preteklosti večkrat izpostavil, povezana pa je z vzgojo in prodajo mladih igralcev. To je zraven marketinga, vstopnin, evrope in sponzorskih prilivov eden najpomembnejših virov financiranja. Mura nima strica s polno vrečo, ki bi jo kreditiral in nato v prihodnosti z obrestmi vred zahteval svoj denar. Ima svojo pot in to je pot finančne vzdržnosti. Brez divjanja in norega zapravljanja, ki bi jo vodila po poteh, ki smo jih bili vajeni pred leti, ko smo doživljali različne propade. Sam bi moral globoko poseči v svoj spomin, da bi se spomnil, kdaj v preteklosti je imela Mura jasno postavljeno vizijo in cilje. Povrhu pa bi jim še sledila. Skoraj vedno smo bili priča divjanju in razsipnosti. Kakšni so bili zaključki se še vsi dobro spomnimo.

Druga plat medalje pa je povezana z uresničitvijo vizije na igrišču, saj se konec koncev vse zrcali skozi prizmo članske ekipe. Tej viziji je predana že od leta 2018, ko so takrat Karničnik, Šušnjara, Sirk, Lorbek, Boškovič in kasneje še nekateri šteli okrog dvajset let. Ob sebi so imeli arhitekta, ki jih je povezal v celoto, jim omogočil prestope v finančno boljše sredine s katerimi so si rešili eksistenco, klubu pa prinesel prepotrebna finančna sredstva in uspehe na in izven zelenice. Z njegovim odhodom je klub padel v vrtinec iskanja novega arhitekta in akterjev, ki bi to vizijo uresničevali.

Namen s Čontalo je bil verjetno dober in bi se v drugem časovnem obdobju najverjetneje končal drugače. Težko je bilo anonimnežu stopiti v velike čevlje in zadržati igralce, ki so želeli iti po večji ali drugačen kos kruha. Njegovo nasprotje je bil Grabić, ki je pred Muro deloval v klubu v katerem so vladali drugačni pogoji, cilji in tudi lobiji kot pa v Murski Soboti. Za uspeh pri Muri se je po mojem potrebno zliti oz. bolje rečeno poistovetiti z okoljem, saj individualni interesi in soliranja žagajo lastno vejo. Se je to dogajalo Grabiću in njegovima sodelavcema Hanžiču in Koširju? Je "strokovno moštvo" pred tekmo v Celju na "moštvo" namerno obesilo prevelike uteži? Kako dobro je bilo sodelovanje z ožjimi sodelavci ali pa celo akterji iz nasprotnih moštev? Kakšno je bilo spoštovanje okolja v katerem so delovali? Vprašanj je ogromno, odgovorov pa malo manj in prav je, da ostanejo med štirimi stenami. So pa lahko v poduk vsem naslednjim arhitektom. Nihče ni večji od kluba.

Zato smo danes znova na začetku. Na srečo ne čisto. Imamo mladega Cipota, Sadriuja, Saitoskega, Shabanhaxhaja, Tripija, Kasala in še koga. Dvajset in dvaindvajsetletnike. Potrebujemo le še arhitekta, ki bo iz njih iztisnil najboljše, sledil ciljem in se ne bo postavil nad interese kluba. Za to je potreben trezen razmislek, da zanka menjavanja ne bi trajala predolgo.

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu