Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Mariboru bo zelo, zelo težko

Milan Miklavič Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Pred nedeljsko tekmo Mure proti Mariboru je bila v prostorih kluba novinarska konferenca na kateri so bili prisotni trener Milan Miklavič, direktor Željko Fundak in vodja varnosti na tej tekmi Karel Meier. Rizičnost nedeljske tekme je namreč na najvišjem možnem nivoju, zato je bilo potrebno predstaviti tudi aktivnosti povezane z varnostjo prireditve oz. tekme.

Miklavič: zadnjo tekmo bomo odigrali za naše navijače

Najprej je spregovoril trener Milan Miklavič: "Glede nedeljske tekme lahko rečem, da nam je vsem vse jasno, da gre za zelo težko tekmo. Žal je v ospredju vse drugo samo ne nogomet. To je zelo žalostno. Mislim, da se moramo vsi vprašati zakaj je tako daleč sploh prišlo, da je nogomet v drugem planu, v prvem pa varnost. Mi bomo poskušali v nedeljo odigrati takšno tekmo, da bodo naši navijači zadovoljni, to pomeni, da bomo naredili pozitiven rezultat. Po vseh dogajanjih skozi celo leto, so si navijači zaslužili, da odigramo zadnjo tekmo za njih. Upam, da se bo tega zavedala tudi ekipa."

Morda že veste katerih enajst igralcev boste poslali na igrišče? "Težko je karkoli reči, ker je danes komaj četrtek. Razen Rakoviča lahko igrajo vsi, vendar so nekateri poškodovani. Sigurno ne bodo igrali Fridl, Sulejmanovič in Halilovič. Trening imamo še v nedeljo dopoldne, tako da se lahko še marskikaj spremeni."

V prvem planu sta nogomet in varnost

V nadaljevanju tiskovne konference je spregovoril direktor Željko Fundak, ki se je posvetil organizaciji same tekme. "Kot je povedal trener je pred nami tekma, kjer je zelo pomembna organizacija in varovanje. Ta tekma odloča o naslovu državnega prvaka in hvala bogu tudi ostali dve v ligi za prvaka. Tekmo bo prenašala tudi televizija, kjer bo prioritetna ta tekma, v drugem rangu bo tekma v Gorici in tretjem v Ljubljani. Za to tekmo veljajo posebni ukrepi, kar pomeni, da bo prisotno zelo veliko ljudi iz varnostne službe in policije. Vse to zaradi takih, ki na stadionih ustvarjajo nered. Želimo si, da bi nogomet prišel v prvi plan. Po dogovoru s policijo, varnostno služno in gostujočo ekipo smo se dogovorili za poseben režim. Viole bodo tokrat opremljene z vstopnicami in bodo na standardnem mestu. Ostali navijači, ki bodo prišli iz Maribora pa bodo imeli poseben vhod skozi kopališče in bodo zasedli zeleni sektor na južni tribuni in stojišče na vzhodni tribuni. Te vstopnice bodo v predprodaji v Mariboru. Zaradi režima prosimo vse navijače Mure, da v kolikor je možno pridejo na tekmo peš, da bomo imeli čim manj problemov s parkiranji in morebitnimi neljubimi dogodki po tekmi. Vhod za naše navijače bo normalno na glavnem vhodu v južno tribuno. Usmerjali jih bomo v levi del. Normalen vhod bo tudi za navijače na severno tribuno, s tem, da bodo Gringosi šli skozi svoj standardni vhod."

Nameščene bodo tudi dodatne zaščitne ograje

Fundak je nato nadaljeval: "Namestili bomo tudi nekatere dodatne zaščitne ograje, ki bodo omogočale dodatno kontrolo vstopa, tako da opozarjamo gledalce, da pridejo malo prej, predvsem zaradi gneče. Celotno dogajanje pred in na stadionu bo pod videonadzorom policije in podjetja Varnost, vse z namenom, da bi prireditev bila namenjena nogometu. Za Viole bomo kot sem že omenil namenili boks, kamor gre noter 250 ljudi. Za predprodajo v Mariboru smo se odločili zaradi tega, da Mariborčani ne bi iskali vstopnic po Murski Soboti. Računam, da bo na tekmi okrog 2000 Mariborčanov."

Severna tribuna bo zopet pokala po šivih

Besedo je dobil tudi vodja Varnosti na nedeljski tekmi g. Karel Meier, ki ima veliko izkušenj z vodenjem varnosti na podobnih prireditvah. "Priprave na to tekmo tečejo po naših klasičnih protokolih, ki jih poznamo za izvajanje varovanj na tako rizičnih nogometnih tekmah. Pogovarjali smo se z obema kluboma in danes smo imeli tudi na upravnem organu posebej namenjeno ustno obravnavo o tem dogodku in smo dogovorili vse podrobnosti na kakšen način bomo izvedli varovanje. Posebej bi opozoril, da bodo pregledi na vhodu izredno temeljiti. Uporabljali bomo tudi tehnična sredstva, ki so nam dovoljena za kontrolo vstopa. Iz tega razloga bi pozvali vse obiskovalce, da prihajajo na stadion pravočasno, da ne bo prišlo do zastojev na vhodih in negodovanja, če ne bodo pravočasno prišli na stadion. Take tekme, kot je ta smo že velikokrat dali skozi in jih poznamo, tako da za nas to ne predstavlja nekega dodatnega angažiranja. Res pa je, da bomo število ljudi, ki bodo izvajali varovanje ustrezno povečali z ozirom na pomembnost tega dogodka."

Postavlja se tudi vprašanje, kako bo v primeru, če Mariboru slučajno uspe postati državni prvak. V preteklosti so znali njihovi navijači po koncu tekme "vdreti" na igrišče. Željko Fundak je povedal: "Združenje prvoligašev ima točno določen protokol, ker se ve, da so trije možni državni prvaki. Za prvaka bo v ponedeljek posebna prireditev. Tu mi nimamo nobenega scenarija, glede na to, da naš klub na žalost več nima te možnosti. Mi bomo naredili vse, da bomo poskušali razne vdore na igrišča preprečiti. Za konec ni pripravljen noben scenarij, razen tega, da jih čimprej 'spakiramo' domov."

Mariboru bo zelo, zelo težko

Na dokaj provokativno vprašanje v zvezi z naslovom Maribora se je odzval tudi Miklavič: "Pustite to prvo mesto Maribora, ker morajo najprej odigrati tekmo. Zagotavljam pa, da jim bo zelo, zelo težko."

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu