Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Mura po novi zamudi gostov vendarle slavila s 3:0

Tekma med Muro in Rapidom spada v katergorijo najbolj nenavadnih tekem Mure. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Klara Durič

V sezoni 1939/1940 se je odvijala ena najbolj nenavadnih tekem Mure v njeni zgodovini. Šlo je za prvenstveni obračun med Muro in Rapidom iz Maribora, zaznamovali pa so ga zamude vlakov, sum na ponarejeni dopis, suspenz sodnika, prijateljska tekma, na koncu pa 3:0 za Muro.

Ustanovitev enotne slovenske nogometne lige

V omenjeni sezoni je Mura tekmovala v I. razredu mariborske skupine, z naslednjo sezono pa se je obetala reorganizacija tekmovanja. Ljubljanska nogometna podzveza (LNP), je bila likvidirana, nastala pa je Slovenska nogometna zveza (SNZ). Vodstvo krovne nogometne organizacije se je odločilo uvesti enotno slovensko ligo, za celotno področje Slovenije. Doslej je namreč tekmovanje potekalo po skupinah, najboljši iz posamenih skupin pa so se nato pomerili za naslov državnega prvaka. V novo slovensko nogometno ligo sta se uvrstila dva najboljša slovenska kluba iz mariborske skupine. Glede na to, da je v ligi tekmoval tudi Čakovečki, ki je zasedal prvo mesto, se je bil ogorčen boj za eno od prvih treh mest. Čakovečki se bo namreč v sezoni 1940/1941 preselil pod okrilje Hrvaške nogometne zveze.

Prva tekma

Po razporedu bi se tekma 6. kroga med Muro in Rapidom morala odigrati 29. oktobra 1939 ob 14.30 na stadionu Mure. Pred tekmo sta se oba kluba sporazumela, da bo tekmo sodil Veble ali Deržaj. Ker je bil Veble zadržan, je vodstvo tekmovanja določilo, da je glavni delivec pravice na tej tekmi Deržaj.

Zamuda vlaka

Gostje so se na tekmo odpravili z vlakom, z njimi pa se je peljal tudi zvezni sodnik Skalar. Ker je vlak obtičal v Ormožu, so gostje vodstvu tekmovanja poslali brzojavko v kateri so sporočili, da bodo zaradi prometnih težav zamudili na tekmo. Njihovi prošnji je bilo ugodeno in vodstvo tekmovanja je določilo, da se naj tekma prične z zamudo in sicer takrat, ko Rapid prispe v Mursko Soboto. "Šum" v komunikaciji je povzročil, da so nogometaši Mure čakali goste ob 14.30 in ker jih ob 14.45 ni bilo je edini zvezni sodnik, ki je bil prisoten na tekmi, Sobočanec Josip Turk, ugotovil, da Mariborčanov ni ter končal tekmo.

Nekaj po tretji uri popoldne so v Mursko Soboto prispeli Mariborčani. Vodstvo Mure je sodniku Skalarju, ki je prišel z Rapidom, razložilo svoje stališče ter izjavilo, da je pripravljeno igrati le prijateljsko tekmo. Gostje so na to pristali in tekma se je končala z 0:2 za Rapid.

"Dvoboj" po tekmi

Po tekmi je Mura vztrajala na tem, da je šlo za prijateljsko tekmo in zahtevala, da se tekma registrira s 3:0 za Muro, gostje pa so trdili obratno - da so igrali prvenstveno tekmo in zmagali z 0:2. Rapid je trdil, da Josip Turk ni imel pravice določevati razpleta tekme, Mura pa, da je šlo za prijateljsko tekmo, ki jo je sodil Skalar, ki ni imel pravice soditi te tekme. Šlo je celo tako daleč, da je LNP ugotavljala ali je bil sporazum o sojenju Deržaja ponarejen. 30. novembra 1939 je LNP sklenila, da je šlo za prvenstveno tekmo in jo registrirala z 0:2. Sodniku Turku pa so izrekli polletni suspenz.

Nova pritožba Mure

Po tej odločitvi je Mura vložila pritožbo, trdila je namreč da tekme ne bi smel soditi Skalar, ki s sporazumom med kluboma za to ni bil določen. Mura je vztrajala tudi pri tem, da ni bila pravočasno obveščena, da bi se tekma morala pričeti z zamudo. 12. januarja 1940 je takrat že Slovenska nogometna zveza (SNZ) ugodila protestu Mure in določila, da se mora tekma ponovno igrati. Za nov termin je bil določen 19. maj 1940. Rapid se je na to odločitev pritožil, vendar je bil njegov protest zavrnjen.

Rapid je znova zamudil

Tekma med Muro in Rapidom bi se morala pričeti ob treh popoldne, vendar gostov ob dogovorjeni uri zopet ni bilo na tekmo. Po preteku petnajstih minut je glavni sodnik Nemec iz Maribora odpiskal konec tekme. Rapid je v Mursko Soboto prišel z enourno zamudo, se obrnil in odpravil nazaj v Maribor. Tekma je bila registrirana s 3:0 za Muro.

To je bila zadnja prvenstvena tekma Mure v sezoni 1939/1940. Črno-beli so zasedli četrto mesto in se niso uspeli uvrstiti v enotno slovensko ligo. V sezoni 1940/1941 bodo tekmovali v I. razredu mariborske skupine, kjer se nam zopet obetajo prvenstveni derbiji z Lendavo.

Končna lestvica:

1. Čakovečki  10 8 0 2 31:17 16
2. Železničar  10 7 1 2 23:8  15
3. Maribor   10 5 0 5 19:17 10
4. Mura     10 3 1 6 17:23  7
5. Rapid    10 3 0 7 15:22  6
6. Građanski  10 2 2 7 13:31  6
Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu