Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Mura prejela 60.000 pengov za gradnjo slačilnic
14. januar 1944

Stare slačilnice Mure v začetku devetdesetih let. Mura jih je zgradila leta 1944 in za njih prejela denarna sredstva Madžarskega nacionalnega športnega centra. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

V petek, 14. januarja 1944, se je v prostorih kluba odvijal sestanek vodstva kluba. Na njem je sekretar kluba Raoul Peterka sporočil, da je Mura za gradnjo garderob, stanovanje hišnika in razvoj kluba prejela 60.000 pengov. Denar je zagotovil minister za vero in javno šolstvo Madžarske in sicer prek nacionalnega športnega centra (OSK oz. Országos Sport Közp­ont). Sredstva so že na naslovu kluba in predsednik Josip Lipič ga je položil na ločen račun soboške hranilnice.

Lobiranje za denar

Sekretar Peterka je dejal, da sta veliko vlogo pri zagotovitvi denarnih sredstev opravila Nandor Lindvay in dr. Pal Horvath. Prvi je poslanec in soboški župan, drugi pa vodja soboškega vodovoda in eden izmed vodij budimpeštanskega atletskega kluba BEAC. Peterka je predlagal da dr. Horvatha na občnem zboru, ki bo 12. februarja, predlagajo za častnega člana kluba.

Kdo bo nadziral gradnjo?

V nadaljevanju sestanka je vodstvo predstavilo načrte za sodobne slačilnice in stanovanje ter začrtalo smernice za čim hitrejšo in kvalitetno gradnjo objekta. Člani gradbenega odbora so postali Nandor Lidvay, dr. Gusztav Valent kot predsednik, Imre Mórocz kot sopredsednik, sekretar Erno Szász, vodja oddelka Ernest Hoyer, namestnik Koloman Gumilar in član Bela Toth.

Objekt bodo predali namenu v sklopu športnega festivala

Po izvolitvi odbora se je začela izmenjava mnenj o nadaljevanju gradnje. Sprejeli so predlog Arpada Varge, ki je predlagal, da bi objekt predali namenu v sklopu obsežnega športnega festivala. Valent je spregovoril o izvedbi in organizaciji nogometnega tabora, ki bo letos poleti. Udeležilo se ga bo 120 mladih nadarjenih nogometašev. Vodja tabora je Valent, pomagala pa bosta tudi Arpad Varga in Bela Toth.

Plavalni in šahovski odsek Mure

Na sestanku je sekretar Peterka dejal še, da se je plavalni odsek Mure pridružil Madžarski plavalni zvezi. Odsek deluje pod vodstvom Ernoja Szásza in Arpada Varge. Lani so se plavalci udeležili večih tekmovanj. Klub je ustanovil tudi šahovski odsek, ki ga vodi Vilmos Lippai, pomaga pa mu Janez Nemec. Odsek bo vstopil v jugozahodni okraj šahovske zveze, ki ima sedež v Zalaegerszegu.

Opomba: leta 1944 je bilo potrebno za 1 ameriški dolar odšteti cca. 30 pengov, kar pomeni, da je bilo 60.000 pengov vrednih 2000 dolarjev. Če ta znesek preračunamo v leto 2021, bi to znašalo dobrih 31.000 dolarjev oz. okrog 27.000 evrov. Hiperinflacija na Madžarskem se je pričela leta 1945 t.j. po koncu vojne.

IZ MEDIJEV

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu