Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Na stadionu Mure Slovenija in Hrvaška

Enajsterici Slovenije in Hrvaške, 19. junija 1991 na stadionu Mure. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Ekipa

Na stadionu Mure je več kot 2000 gledalcev spremljalo prijateljsko tekmo nogometne reprezentance Slovenije in Hrvaške. Pred številnimi uglednimi gosti so na Fazaneriji zmagali Hrvati z 0:1, strelec edinega zadetka pa je bil v 66. minuti Komljenović. Tekma je bila odigrana šest dni pred formalno osamosvojitvijo Slovenije in Hrvaške. Dvoboj se velikokrat omenja kot prva neuradna tekma Slovenije, čeprav je res, da je naša izbrana vrsta igrala tekme že prej. Je pa to prva tekma s katero izmed reprezentanc po razglasitvi izidov plebiscita o samostojnosti (26. december 1990).

Organizatorja tekme sta bila NK Mura in NZS v sodelovanju s Hrvaško nogometno zvezo in pokroviteljema, zdraviliščem Radenska in Moravske Toplice. Obe selekciji in vodstvi je sprejel tudi murskosobški župan Andrej Gerenčer.

Slovenija: Marko Simeunovič, Matjaž Jančič, Robert Englaro, Marinko Galič, Alfred Jermanič (od 68. Matjaž Cvikl), Samir Zulić, Gregor Židan, Aleš Čeh (od 80. Tomaž Lorger), Janez Pate, Đoni Novak, Primož Gliha (od 80. Matej Vidovič). Selektor Bojan Prašnikar.

Hrvaška: Dražen Ladić, Zoran Vulić (od 30. Željko Vuković), Darko Dražić, Željko Župetić, Slavko Ištvanić, Srečko Bogdan, Nikola Jurčević (od 46. Fabijan Komljenović), Mladen Mladenović (od 80. Damir Kalapač), Ivan Cvjetković (od 46. Ivo Šeparović). Zvonimir Boban, Aljoša Asanović (od 80. Dražen Biškup). Selektor: Dražen Jerković.

Za najboljšega igralca tekme je bil razglašen Zvonimir Boban, ki je prejel obleko tovarne Mura.

V prvi predtekmi so pionirji Mure premagali vrstnike Maribora Branika s 5:0 (4:0), v drugi pa veteranska reprezentanca Slovenije ustrezno ekipo Pomurja z 8:1 (5:0).

Pogled na stadion Fazanerija 21. avgusta 1992. Na tem stadionu sta se pomerili reprezentanci Slovenije in Hrvaške (19. 6. 1991). Ko sta se državi 15. januarja 1992 priznali, je bila tukaj še prva tekma med prvoligaškima ekipama iz omenjenih držav. Pomerila sta se Mura in Inker Zaprešić. Avtorske pravice: nkmura.si

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu