Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Nekateri igralci so služili na račun Mure

Na pijači z nekdanjim direktorjem Mure, Ladislavom Orbanom. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Fredi Cigan

Leta 2003, v obdobju Subana in Ćira, je vlogo začasnega direktorja kluba opravljal Ladislav Orban. Kakšne spomine ima Orban na takratno obdobje, kako je deloval klub, s kakšnimi težavami se je srečeval in kako danes gleda na Muro?  

Kje ste danes in kaj počnete? Še vedno spremljate Muro?

"Ne ukvarjam se več z nogometom, ampak še naprej spremljam Murino igro. Zadnje čase bolj, kot sem prej. Poleg Mure pa spremljam bolj evropski nogomet."

Kako je prišlo do vašega imenovanja za direktorja kluba?

"Takrat so našli gospoda Subana, ki je bil ambasador za Adidas v vzhodni Evropi in na Balkanu. Takratni direktor je bil Vouri, a so mu postavili pogoj, da zapusti direktorsko mesto."

Kako gledate na svoje obdobje delovanja v Muri? Prišli ste po veliki evforiji in odhodu Ćira Blaževića.

"Zagotovo je v tistem času bila evforija, saj je dejstvo, da samo ime Ćiro ne le v Sloveniji, ampak tudi v svetu pomeni ogromno. Pri njem se je na samem treningu zbralo po nekaj tisoč ljudi. Je pa zaradi tega bilo težje za nas, saj so nasprotniki bili bolj motivirani in grobi, saj so igrali proti Ćiru in ne proti Muri."

Kako se spominjate takratnega stanja v Muri, tako finančnega kot organizacijskega? S katerimi stvarmi ste se največ ukvarjali?

"Največ smo se ukvarjali s finančnimi težavami, saj je takrat tudi stanje v podjetju Mura bilo slabo oz. je to bilo tik pred propadom. Takrat ni bilo velikih in močnih podjetij, ki bi klubu priskočila na pomoč. Tako smo največ pozornosti posvetili financam, da nismo igralcem dolgovali plač. V klubu smo imeli tudi težave s kadrom, saj smo v njem delovali jaz kot direktor, tajnica in pa hišnik. Predsednik je bil gospod Suban, ki je bil veliko čas odsoten, saj je živel v Beogradu, in je komunikacija potekala na daljavo. Zato sem kot direktor moral prevzeti veliko breme."

Ali imate še vedno stike s takratnimi sodelavci?

"Stik imam le s Fundakom, ki je deloval tudi v reprezentanci. Ohranjava stike, vendar ko se slišiva, tema pogovora ni nogomet."

Kakšne spomine imate na sodelovanje z gospodom Subanom?

"O gospodu Subanu ne morem reči nič slabega. Po mojem mnenju je eden redkih, ki je v klub prinesel svoj denar, ker bi ta brez tega propadel. Edini problem je bil ta, da smo imeli z vsakim igralcem sklenjeno uradno pogodbo, poleg tega pa naj bi imeli določeni igralci še posebne dogovore z gospodom Subanom, za katere jaz nisem vedel. Po vsaki tekmi je z določenimi igralci opravil pogovor na štiri oči. Ne bom pa trdil, da je vse to res. Jaz osebno nimam in nisem imel nič proti gospodu Subanu. Največkrat pa sva sodelovala kar na daljavo, saj je on bil v Beogradu, jaz pa v Murski Soboti."

Imate kakšne anekdote oz. vam je kaj še posebej ostalo v spominu? Je kaj takega, kar bi danes naredili drugače kot takrat?

"Seveda, marsikaj bi spremenil in naredil drugače. Zagotovo bi se določenih stvari lotil drugače. Sedaj podpiram klub, da imajo veliko število močnih sponzorjev, saj so takrat, ko si šel prosit za sponzorstvo in pomoč, samo obrnili glavo, ker so imeli slabe izkušnje s prejšnjim vodstvom kluba. Klub je nekoč živel dobro na račun podjetja Mura, ampak so ostale stare rane, ki jih nočem komentirati. Anekdot je ogromno, a te naj ostanejo skrivnost (smeh)."

Je mogoče kakšen igralec, ki vam je še posebej ostal v spominu?

"Seveda, Romano Obilinović je izjemen igralec in človek, ima izvrstno fizionomijo, a je težava bil njegov način življenja, to njegovo nočno življenje. Brez tega bi zagotovo bil izvrsten igralec. Poleg njega imam v spominu še dva igralca, ki pa ju ne bom imenoval. Onadva sta se začela ukvarjati s športnimi stavami, ki so takrat med igralci postale zelo priljubljene. Ta dva igralca naj bi služila na račun Mure, kar sicer ni dokazano. Sem pa sam imel neke obveznosti v Avstriji in sta ravno omenjena igralca prišla ven iz športne loterije."

Starejši navijači se spomnijo, da ste bili eden od začetnikov marketinga Mure. Če me spomin ne vara, ste dali izdelati zapestne ure z logotipom Mure. Nam lahko izdate kaj več?

"To pa ne bo popolnoma držalo, te zapestne ure sem podedoval. Izdelane so bile še preden sem jaz prišel na mesto direktorja."

Takrat ste bili za direktorja imenovani za obdobje šestih mesecev. Kako je prišlo do vašega razhoda s klubom?

"Kot sem že omenil, sem jaz bil le začasni direktor, ker niso našli nikogar drugega. Sam gospod Suban je prišel do mene in mi dejal: »Laci, ostani še malo, ker moramo narediti še veliko stvari.« In sem ostal. Ko je odšel Ćiro, sem odšel tudi jaz in takrat je z novim trenerjem prišlo tudi novo vodstvo. Menim pa, da je bil čas, da odidem iz kluba."

Kako gledate na Muro danes in ali še hodite na tekme?

"Na začetku so me klicali na tekme, imel sem kar nekaj kontaktov z Damjanom Ošlajem, ki je deloval v strokovnem vodstvu Anteja. Še zdaj se slišim z njim. Zadnje čase pa ne obiskujem tekem, saj sem se tudi preselil v Lendavo, ampak spremljam vsako njihovo tekmo po televiziji."

Kako ste doživeli lovoriki Mure, tj. ko so postali pokalni prvaki in prvaki državnega prvenstva?

"Na to vprašanje lahko odgovorim le z besedo 'ponosen'. Ponosen sem na te dosežke kluba, v katerem sem deloval tudi sam. Sicer je moje delo že zgodovina, so pa ostali lepi spomini. Imam bratranca v Londonu, ki me je pred tekmo z Muro poklical in dejal, da nekateri mediji pri njih niti ne vedo, kakšen klub je Mura in od kod prihaja, zato sem še toliko bolj ponosen na to, da smo jih premagali. Bom iskren: pred tekmo s slovitim Tottenhamom sem imel 800 pritiska. Že nekoč sem bil tak, da sem se vznemirjal zaradi kluba. Sem pa izjemno ponosen, da sem tu delal in da smo dosegli te izjemne uspehe."

Imate mogoče kakšno sporočilo za igralce in trenutno vodstvo kluba?

"Kolikor spremljam delovanje in odločitve vodstva, menim, da delajo dobro. Glede financ je stanje odlično, saj če nimaš finančnih težav, je v klubu lažje delati. Glede igralcev pa menim, da nekateri niso motivirani in da se ne zavedajo tega, kakšen dres nosijo ter kaj ta klub pomeni lokalnemu okolju. Sam sem rad hodil v slačilnico, ko je trener bil Ćiro, saj je bil izjemen motivator in je na ta način pripravil igralce. Po mojem mnenju on tako ni bil velik trener, je pa bil odličen motivator. Glede trenutnih igralcev pa pravim, da se nekateri morajo začeti zavedati, za kakšen pomemben in velik klub igrajo in da je to njihova služba, v kateri morajo od sebe dati veliko več."

Imate kakšno sporočilo za navijače Mure in Black Gringose?

"Podpiral sem jih že takrat, ko sem še deloval v klubu, in podpiram jih še zdaj. Kot prvo, ni kluba brez navijačev, to je treba poudariti. Bi jim pa dal nasvet, ki sem jim ga dal že v mojih časih, in sicer da naj bodo navijači v pravem pomenu besede in da naj za klub navijajo športno. Boli me srce, ko vidim bakle. Naši sicer niso bil nasilni kot druge navijaške skupine, za kar jim vsa čast. Je pa tekma sigurno drugačna, ko pridejo navijat v velikem številu, to je lepo gledati. Ni tako kot pri nekaterih klubih, ki imajo na stadionu par ljudi, ki nekaj vpijejo in je vzdušje popolnoma mrtvo. Black Gringosi pa dajo klubu in tekmi prav poseben čar."

Ladislav Orban na novinarski konferenci 18. septembra 2003. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Zapestna ura Mure iz leta 2003. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu