Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Občni zbor in grožnje o ustanovitvi novega kluba

Pogled na Glavno oz. Titovo ulico v Murski Soboti. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jože Kološa

Nogometni klub Mura je pripravil svoj redni letni občni zbor na katerem nov predsedniški mandat dobil Milan Šušteršič. Sestava upravnega odbora je ostala skoraj enaka.

Nezadovoljni obrtniki ustanavljajo svoj klub

Občni zbor je potekal v zelo napetem vzdušju in nezadovoljstvu obrtnikov nad delovanjem kluba. Po Murski Soboti se je razširila tudi vest, da je bil ustanovljen pripravljalni odbor novega športnega društva z imenom Panonija. Društvo bi naj zraven nogometa gojilo tudi ostale športe. To slednje bi naj bil eden od glavnih razlogov razhajanj med Muro in obrtniki, saj Mura od leta 1950 goji le nogomet. Takrat so se ostale športne panoge priključile Telovadnemu društvu Sobota, ki se je leta 1951 preimenovalo v Društvo za telesno vzgojo Partizan Murska Sobota oz. krajše TVD Partizan. Obenem pripravljalni odbor Panonije po mestu razširja govorice, da Mure ne potrebujemo več ker je postala nekonkurenčna in je v minuli sezoni zasedla predzadnje mesto v slovenski nogometni ligi.

Kdo je kriv da ni rezultatov?

V nadaljevanju občnega zbora se je na to temo odvijala živahna razprava. Nekateri t.i. "simpatizerji" Mure so trdili, da krivdo nosi upravni odbor, ker igralcem ne daje nagrad in drugih ugodnosti kakor je to bilo pred leti. Tako bi igralci dobili večje veselje in zagon kar bi pripomoglo k boljšim rezultatom. Upravni odbor se je zagovarjal, da je klub vodil po navodilih resolucije Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije (CK ZKJ), da naj se šport postavi na amatersko bazo. Zraven tega morajo društva zraven športnikov gojiti še socialistične ljudi po načelu kdor ni dober državljan, ne more biti dober nogometaš. Ravno zaradi tega so iz kluba izključili kar nekaj članov. Igralci, ki so se udeležili občnega zbora so pritrdili upravnemu odboru in niso iznesli nobenih pripomb. Prejemali so le povračila dejanskih stroškov, ki so jih imeli na gostovanjih.

Odšlo skoraj celotno moštvo

Trener kluba Branko Paviša je dejal, da so lanski slabši rezultati posledica odhoda devetih dobrih nogometašev. Nekateri so odšli zaradi službe, drugi pa so bili odpuščeni ali izključeni zaradi nediscipline in nemorale. Če je potrebno zamenjati devet igralcev to pomeni zamenjavo skoraj celotnega moštva, kar se pozna na uigranosti in prinaša slabše rezultate.

Težava z naraščajem

Zraven članskega moštva ima Mura tudi težave z naraščajem. V klub se včlanjuje premalo igralcev iz gospodarstva, verjetno tudi zato, ker želijo obrtniki ustanoviti svoj klub. Težava je tudi s profesorji na srednjih šolah, ki še vedno menijo, da nogomet škoduje dijakom pri učenju. Trener je dejal, da se je vedno zanimal za ocene dijakov in je zavračal tiste s slabšimi ocenami.

Občni zbor se je zaključil po zelo napeti in konstruktivni debati. Problem z nezadovoljnimi obrtniki je ostal in še vedno ni jasno kako bo rešen.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu