Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Osem zadetkov na osmem prekmurskem derbiju

Osmi prekmurski derbi je potekal pred uradno ustanovitvijo S.K. Lendave. Avtorske pravice: nkmura.si

Po treh letih premora, sta se v prekmurskem derbiju znova srečala Mura in Lendava. Tekmo, ki je bila 29. julija 1934 v Lendavi so s 3:5 dobili črno-beli. Ob polčasu je bilo 1:2.

Moštvi Mure in Lendave sta doslej odigrali sedem tekem, zadnjo 23. avgusta 1931, ki se je v Lendavi končala s 3:3. Dolg premor prijateljskih tekem z Lendavčani je posledica uredbe Ljubljanske nogometne podzveze (LNP), ki je od leta 1932 dovoljevala le tekme s klubi, ki so člani zvez, igrali pa so lahko le igralci, ki so bili verificirani (registrirani) za klub. Lendava doslej ni izpolnjevala nobenega od teh pogojev, saj ni bila članica LNP in Jugoslovanske nogometne zveze, za njo pa so pretežno igrali igralci iz drugi klubov, večinoma iz Madžarske. Vse tekme, ki jih je doslej igrala Lendava so bile namreč prijateljske, od tega skoraj vse z Muro. Z naslednjo sezono 1935/1936 se želijo tudi v Lendavi vključiti v organizirano tekmovanje, zato je želja tamkajšnjih ljudi ustanovitev S.K. Lendave. Na to "propagandno tekmo", kot so jo poimenovali, so povabili naš klub, igranje pa je izjemoma dovolila naša krovna organizacija, LNP.

Lendava je v goste povabila najstarejše prekmursko športno društvo

V Murski Krajini, osrednjem prekmurskem časopisu so zapisali: "Zastopnica prekmurskega sporta je bila dolga leta Murska Sobota, saj se je lahko doslej edino ona pohvalila z regularnima športnima društvoma. Toda sport naglo prodira v našo ožjo domovino in danes igrajo že v marsikateri vasi kmečki fantje nogomet. Jasno je, da je tako nagel razvoj prekmurskega sporta ugodno uplival tudi na prijatelje nogometa v Dolnji Lendavi. Po dolgoletnem mrtvilu so vzeli vodstvo nad lendavskimi nogometaši v roke ljudje, ki imajo smisla za pravi sport ter so sklenili, da bodo osnovali lastno športno društvo. Začetek bo sicer prav gotovo težak, toda z ozirom na to, da razpolaga Lendava z odličnimi igralci in z ozirom na požrtvovalnost voditeljev je upati, da bo novi S. K. Lendava mnogo pripomogel k napredku prekmurskega sporta. Novo društvo je povabilo kot prvega nasprotnika najstarejšo prekmursko športno društvo Muro."

Hat-trick Jena Kardoša

Tekmo so veliko bolje pričeli črno-beli, ki so povedli v 14. minuti, ko je Jeno Kardoš lepo preigral obrambo Lendave in popeljal svoje moštvo v vodstvo z 0:1. Domačini so izenačili v naslednji minuti, ko je Laci streljal s krilnega položaja, žoga pa je prevarala vratarja Mure Josipa Kosa in končala v mreži. Mura je nato vse moči usmerila v dosego drugega zadetka. V 25. minuti je Karel Schiller izvajal kot, žoga pa je prišla na noge Jenu Kardošu, ki jo je poslal pod prečko za 1:2.

Drugi polčas so bolje odprli Lendavčani, ki so prek Harija v 48. minuti izenačili na 2:2. Na tretji zadetek je bilo potrebno počakati do 57. minute, ko je še tretji zadetek dosegel Kardoš. V 58. minuti je Turk preigral obrambo Lendave in dosegel zadetek za 4:2. Lendavčani so nato prek Lacija izid znižali, končni rezultat 3:5 pa je v zadnji minuti postavil Turk iz prostega strela.

Kot pišejo mediji je zmaga Mure povsem zaslužena, saj je imela več od igre, kar dokazuje razmerje v kotih, ki je bilo 2:15 v korist Mure. Tekma je bila odigrana na starem igrišču v Lendavi - v Tüskeritásu.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu