Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas.

Prenova Murinega igrišča v letu 1964
17. september 1964

Ludvik Cigut je bil vodja prenove igrišča leta 1964. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Nogometni stadion v Fazaneriji bo leta 1964, po 35 letih uporabe, dobil novo igralno površino. Igrišče že več let ni odgovarjalo potrebam, njegova največja pomanjkljivost pa je bila v nepravilnem padcu. Po dežju se je na sredini in pred vrati nenehno nabirala voda, ki pa ni nikamor odtekala. Blatu na igrišču se je pridružilo še blato okrog igrišča. Vse to je bilo povod, da se je upravni odbor kluba odločil za njegovo sanacijo.

Nova drenaža, namakalni sistem in strešni naklon

Sanacija igrišča se je pričela julija 1964, klubu pa so na pomoč priskočili občinska skupščina in drugi merodajni faktorji v Murski Soboti. Najprej so z igrišča sneli humus in nato izkopali drenažne jarke, v katere so položili keramične cevi in jih obdali s kamniti kroglami (frakcijo). Drenažo so uredili po vsem igrišču in sicer po celotni dolžini ter nato še diagonalno. Površino igrišča so posuli s 15 cm debelo plastjo gramoza in ga povaljali. Gramozu je sledilo 15 cm humusa. Novo igrišče je narejeno v strešnem naklonu, tako da se na njem ne bo več zbirala voda. Ob igrišču so položili še vodovodne cevi, ki bodo služile namakanju. Za igrišče so izbrali dobro mešanico trav, ki jo bodo posejali konec septembra 1964, Čeprav bodo dela zaključena že septembra bo igrišče uporabno šele prihodnje leto, torej leta 1965. Vodja gradbenih del je Ludvik Cigut.

IZ MEDIJEV

Po odstranitvi zemlje je lepo vidna drenaža iz leta 1964. Narejena je bila po celotni dolžini ter diagonalno. V zgornjem desnem kotu je nova drenaža iz leta 2022. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu