Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Sedmi predsednik Mure je Josip Lipič

Josip Lipič je 26. februarja 1935 postal sedmi predsednik Mure. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jerolim Purač

26. februarja 1935, je v prostorih gostilne Turk potekal XI. redni občni zbor SK Mure. Predsednik kluba je postal bančni ravnatelj, Josip Lipič, ki je zamenjal Vincenca Arvaija, ki je klub vodil zadnja tri leta. Lipič je tako postal sedmi predsednik SK Mure. Podpredsednika sta postala Slavko Vutkovič in Koloman Hirschl.

Občnega zbora, ki se je pričel ob 20.00 uri, se je udeležilo 85 članov, prisoten pa je bil tudi predsednik Ljubljanske nogometne podzveze (LNP) Janko Köstl. Potekal je po sledečem dnevnem redu:

1. Volitev dveh članov za overitev zapisnika o občnem zboru in imenovanje zapisnikarja
2. Poročilo predsednika
3. Poročilo funkcionarjev kluba
4. Poročilo revizorjev
5. Sklepanje o samostojnih predlogih
6. Določitev pristopnine in članarine
7. Volitev novega upravnega odbora
8. Volitev revizorjev
9. Volitev častnega razsodišča
10. Slučajnosti

Občni zbor je odprl podpredsednik Josip Lipič, ki je uvodoma pozdravil vse prisotne, med njimi župana Murske Sobote, Ferdinanda Hartnerja, narodnega poslanca Josipa Benka in že omenjenega predsednika LNP. Sledila so poročila funkcionarjev kluba, iz katerih je bilo razvidno, da je klub v preteklem letu lepo napredoval in dosegel uspehe, ki so v čast ne samo klubu ampak tudi občini in celotnemu Prekmurju.

Poročila funkcionarjev kluba

Tajnik Raoul Peterka je podal poročilo iz katerega je razvidno, da je imel klub 8 častnih, 2 ustanovna in 182 rednih članov. V minulem letu se je članstvo povečalo za 32. Klub je imel 13 rednih sej upravnega odbora in več sestankov.

Blagajnik Oton Czvetko je poročal, da je denarni promet kluba znašal 64.115,50 dinarjev. Klub je močno občutil splošno gospodarsko krizo, vendar je bil kljub temu zelo aktiven. Gospodar kluba Štefan Debelak je dejal, da je klub prejšnje leto veliko investiral in izpopolnil opremo. Klubsko premoženje je naraslo za cca. 7000 dinarjev.

Sledilo je poročilo prireditvenega odseka, ki ga je podal Ladislav Frim. Mura je ob desetletnici priredila svečan banket, trgatveno veselico, žalno manifestacijo in svečano zaobljubo članstva, prireditev s proslavitvijo jesenskega naslova, turnir v biljardu, kegljaško tekmovanje in šahovsko simultanko. Tradicionalni športni ples, ki ga klub vsako leto prireja 1. februarja, je letos zaradi smrti kralja odpadel.

Igralec Ivo Kardoš je prebral poročilo nogometne sekcije v katerem je dejal, da je Mura odigrala 31 tekem, zmagala 19-krat, izgubila 7-krat, 6-krat pa je igrala neodločeno. V to statistiko so všteti rezultati prvega in rezervnega moštva. Razmerje v zadetkih je znašalo 133:65. Klub je imel 44 verificiranih igralcev.

Igralec Franc Schrimpf je podal poročilo lahkoatletske sekcije. Klub je zmagal v štafetnem teku skozi mesto in zmagal v dvoboju s soboškim Sokolom s 47:22.

Nikolaj Puhan je poročal o delovanju kolesarske sekcije. Klub je priredil dva izleta in eno cestno kolesarsko dirko. Iz poročila teniške sekcije je razvidno, da je klub dvakrat nastopil proti tujim klubom in priredil klubsko prvenstvo. Igralec Nikolaj Horvat, načelnik smučarske sekcije, je poročal, da smučarska sekcija lepo napreduje. V minulem letu je klub priredil tri izlete.

Po končanih poročilih je besedo dobil predsednik LNP-ja, g. Köstl, ki je pohvalil delovanje kluba in ga postavil za vzor vsem klubom v Dravski banovini. Klubu je tudi čestital za vse uspehe.

Volitve novega upravnega odbora

Sledile so volitve novega upravnega odbora, na katerih je Mura dobila novega predsednika. To je postal Josip Lipič. Izvoljeni člani:

predsednik: Josip Lipič (bančni ravnatelj)
I. podpredsednik: Slavko Vutkovič (poštni upravnik)
II. podpredsednik: Koloman Hirschl (trgovec)

I. tajnik: Raoul Peterka (bančni uradnik)
II. tajnik: Nikolaj Puhan (poštni uradnik)
blagajniki: Oton Czvetko, Gustav Fürst in Ludvik Hojer
gospodarja: Štefan Debelak in Ivo Kardoš

člani upravnega odbora: Vincenc Arvai, Josip Adanič, Oskar Heimer, Ernest Štivan, Izidor Hahn, Bela Norčič, Ludvik Števančec, Koloman Gumilar, Ladislav Frim, Edvard Dittrich, Štefan Šiftar in Aleksander Šiftar.

načelnik prireditvenega odseka: Ferry Kemeny
načelnik nogometne in lahkoatletske sekcije: Janez Nemec
načelnik tenis in table tennis sekcije: Ludvik Nemec
načelnik zimsko športne sekcije: Nikolaj Horvat
načelnik kolesarske sekcije: Franc Paurič

častno razsodišče (disciplinska komisija): Fran Koder (odvetnik), dr. Nikolaj Pinter (odvetnik) in Vladimir Jezovšek (kr. notar)

revizorji (nadzorni odbor): Štefan Koltay, Ferdo Celec in Anton Brumen

Bivši predsednik kluba Vincenc Arvai je bil izvoljen za častnega predsednika.

Očitki klubu so bili ovrženi

V zadnji točki dnevnega reda je pred zbrane stopil narodni poslanec Josip Benko, ki je prosil predsednika LNP-ja naj objektivno poroča o delovanju kluba. V zadnjem času so se namreč v t.i. "revolverskih" časopisih pojavili očitki klubu, da seje in zborovanja vodi v madžarščini. Dr. Köstl je odgovoril, da LNP omenjenih očitkov ni nikoli jemal resno. Občni zbor ga je popolnoma prepričal, da vlada v klubu resnična jugoslovanska miselnost in iskreno tovarištvo.

Novo igrišče zraven kopališča

Med zadnjimi je besedo dobil župan Ferdinand Hartner, ki je v imenu občine čestital klubu in vse nazvoče razveselil z novico, da bo občina klubu odstopila prostor na novo igrišče, ki bo zraven kopališča.

IZ MEDIJEV

Podpredsednika Mure, Slavko Vutkovič (levo) in Koloman Hirschl (desno). Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Murska Krajina, Jerolim Purač

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu