Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Večje vključevanje mladih slovenskih nogometašev

Niko Kasalo je trenutno zaradi poškodbe izven trenažnega procesa. Je eden izmed doma vzgojenih igralcev. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Velika sprememba glede vključevanja mladih slovenskih nogometašev

Nogometna zveza Slovenije je na svoji spletni strani 21. decembra tudi uradno objavila spremembo pravilnika, ki bo za klube v 1. SNL in 2. SNL veljal od sezone 2023/24.

Po besedah NZS "gre za evolucijo, katere namen je zagotoviti učinkovitejši razvoj slovenskih nogometašev". V sezoni 2023/24 bo tako moral vsak klub v 1. SNL v začetno enajsterico vključiti vsaj enega igralca, ki ima pravico nastopa za slovensko U21 reprezentanco (torej je slovenski državljan star do 21 let), v moštvu pa bo moralo v kadru biti tudi najmanj osem doma vzgojenih igralcev.

Kdo je doma vzgojen igralec?

Doma vzgojen igralec, je tisti, ki je bil med svojim 15. in 21. rojstnim dnevom vsaj 36 mesecev (tri tekmovalne sezone) registriran za en slovenski nogometni klub. Pravilo pa velja neglede na državljanstvo igralca.

Nova pravila so pravzaprav nekakšna kopija pravilnika, ki ga poznajo v angleški Premier League. Tako so v Angliji za doma vzgojene nogometaše veljali tudi Cesc Fabregas (Španija), Paul Pogba (Francija) in Romelu Lukaku (Belgija).

Ali bi Mura imela dovolj doma vzgojenih nogometašev?

NZS je sporočila, da je glede na opravljeno analizo vseh 10 prvoligašev v letošnji sezoni izpolnjevalo pogoj doma vzgojenih igralcev. Povprečje je bilo 11,4 doma vzgojenih igralcev na klub.

Mura je imela na zadnji tekmi proti Domžalam v kadru 13 doma vzgojenih nogometašev. Tekmo pa sta začela dva igralca mlajša od 21 let.

Skupno ima Mura v kadru članskega moštva 17 doma vzgojenih igralcev, kjer ima pravico nastopa za reprezentanco U21 10 igralcev.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu