Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Vermezović: Ko uživaš v nogometu, lahko daš svoj maksimum

Vladimir Vermezović. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: NŠ Mura

Prejšnji teden so muraši dobili novega trenerja, na klop čarno-bejlih je sedel srbski strokovnjak Vladimir Vermezović, ki je imel bogato igralsko kariero, prav tako ima razgiban trenerski življenjepis, med drugim je na vroči klopi Partizana uspel priti do naslova državnih prvakov. Zdaj bo njegova glavna naloga dvigniti čarno-bejle, s katerimi je preživel prvih nekaj dni. "Sam nikoli nisem imel težav s prilagajanjem. Murska Sobota je prelepo mesto, pogoji za delo so dobri. Nogometaši so me prijetno presenetili. Tisto, kar sem videl na tekmah proti Aluminiju in Olimpiji, ni niti blizu temu, kar sem videl na treningih. Predvidevam, da je to pomanjkanje samozavesti. Že se nam svita, kaj bi lahko bilo in kaj moramo popraviti. Imamo veliko mladih nogometašev in tudi nekaj takšnih, ki vedo, kako je osvajati lovorike. Verjamem, da bodo mlajšim za zgled in jim bodo pomagali pri prilagajanju, saj je velika razlika med mladinsko in člansko konkurenco. Samo s pomočjo starejših nogometašev, dobre analize in dela strokovnega štaba, se bodo na igrišču lahko počutili samozavestno," pravi Vermezović.

Mura ima kvaliteto, da stopi višje

Model igre, ki ga bo zagovarjal nov trener, je seveda odvisen od tega, kakšno kvaliteto ima ekipa in v kakšnem psihofizičnem stanju je. Želi pa si, da bi Mura stala višje. "Definitivno ima Mura kvaliteto, da stopi višje, da igra višje. Ampak vse to je odvisno od priprave, od samozavesti nogometašev, ki jim jo v prvi fazi potrebno vrniti. Na tekmi morajo uživati in ne smejo imeti straha pred napakami. Kdo v življenju pa ne greši. Je pa res, da je zaskrbljujoče, če se napake ponavljajo. Nikomur ne vzamem za slabo, če stori napako. Pri meni obstajajo samo taktične napake, tehničnih ni," pravi in se dotakne tega, če dejstvo, da je bil obrambni igralec, vpliva na slog igre njegovih ekip. "Dober napad se lahko rodi samo iz dobre obrambe. Je pa res, da se vmes ekipe podzavestno povlečejo in to potem rezultira v večjo porabo energije. Na drugi strani pa, ko je obramba dobra, so tudi ostali nogometaši, ki igrajo višje, samozavestnejši, saj vedo, da jim obramba krije hrbet. Nisem pristaš obrambne taktike ali postavitve, ampak v današnjem nogometu je normalno, da obrambni nogometaši napadajo in da napadalni igralci branijo. Ni več stroge ločnice, kot je bila včasih. Govorimo o vrhunskem nivoju, h kateremu tudi mi želimo težiti. Je pa res, da se dandanes išče čim več polivalentnih nogometašev".

Osnova je delo z mladimi

Vermezović je mnenja, da bi moral vsak klub biti urejen po "vojaškem" modelu, kjer je disciplina prva in osnovna stvar. "Mi se lahko hecamo, kar pa še ne pomeni, da smo nedisciplinirani. Vsi vemo, kako pomembna je disciplina, potrebno je imeti red, kjer se točno ve, kdo je starejši, kakšna je hierarhija, kdo je kapetan, kdo vodja strokovnega štaba, kdo odgovarja za medicino in tako naprej. Samo tako lahko ustvarimo ekipo. Nogometaši se morajo zavedati, da oni zdaj niso več Amadej, Žiga, Dardan, ampak nogometaši Mure in ljudje jih gledajo iz te perspektive," razmišlja trener, ki se je za prihod v Mursko Soboto odločil zato, ker ga je pritegnila ideja in strategija Mure. Dilem in zahtev ni imel veliko, všeč mu je bila ideja delanja s to ekipo in kako naj bi izgledala v prihodnje. "Prav tako je osnova vsakega kluba mladinska šola in vidim, da se tu dobro dela z mladimi, da je veliko talentov. Občutek sem dobil, da se tukaj resno računa na mlade, takšen je tudi proces treninga in na tak način lahko dobimo čim več bodočih članov prve ekipe".

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu