Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Vse poti vodijo v Rim

Filippo Tripi v dresu Mure. Mladi Italijan je k Muri prišel iz večnega mesta. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Matjaž Vöröš

Pozimi je bil marsikdo presenečen, ko je Mura v svoje vrste zvabila italijanskega igralca Filippa Tripija. Mladi enaindvajsetletnik je v Mursko Soboto prišel iz večnega mesta in to izpod dirigentske palice slovitega Joseja Mourinha. Član Rome je bil vse od leta 2010 naprej. V mladinski selekciji tudi njen kapetan. V dresu Mure se je ustalil na položaju zadnjega veznega.

Kaj je prevagalo, da si izbral Muro?

"Vsekakor pogovor s predsednikom (Robertom Kuzmičem). Z veseljem me je sprejel. Govorila sva o Murinem projektu in všeč mi je bilo vse, kar je bilo povedano na sestanku. Na ta prestop gledam kot na nekakšno vmesno stopnico v moji karieri, ker je včasih enostavno prehitro narediti večji korak naprej. Takšen prestop je pač del kariere in zdi se mi, da mi bo pomagal v prihodnosti. Verjamem, da bom tukaj nabral veliko izkušenj."

Kako si se znašel v Murski Soboti? Ti je prijetno?

"Ja, je prijetno. Murska Sobota je zelo majhno mesto in, ker prihajam iz Rima, ki je zelo veliko mesto, je sprememba velika. V Murski Soboti ne moreš početi veliko stvari, kar je za mene pozitivno, saj se tako lahko osredotočam le na nogomet. Vsi so prijazni in tako sem se tu počutil kot doma že po kakšnem tednu."

Koliko pogrešaš Rim in vreme, ki je toplejše kot pri nas?

"Seveda. Težko je najti mesto kot je Rim. Vsaj za mene je tako, a se tu počutim v redu. Rekli so mi, da je poleti tudi tukaj veliko bolj toplo, tako da se že veselim poletja."

Kako je bilo v Rimu delati z Josejem Murinhom?

"Mislim, da je on eden najboljših nogometnih trenerjev. Osvojil je veliko stvari in bilo je čudno, ko sem ga prvič spoznal ter z njim govoril. Mislil sem si: 'a je to res on?'. Ne morem reči, da se je to s časom spremenilo. V ozadju glave imaš še vedno, da je to on, a vseeno spoznaš, da je običajna oseba, ki dobro dela z igralci. Njegov način igre je na drugem nivoju."

Imaš koga tukaj, ki lahko s tabo govori italijansko?

"Starši imajo svoje obveznosti doma. Imam tudi dva brata. En je še v srednji šoli, drugi pa na univerzi. Tudi moja punca je na univerzi, tako da sem v Mursko Soboto prišel sam. Obiščejo me pogosto in kdaj pa kdaj tudi par dni ostanejo z menoj. Edini človek, s katerim govorim italijansko je naš soigralec Ognjen Stijepović, saj je prej igral za Spezio in zato kar dobro govori italijansko. Zanimivo mi je, da tukaj vsi govorite angleško. V Italiji temu ni tako. Sam sem od malega obiskoval angleško šolo, po prehodu v srednjo šolo pa sem se preselil v šolo za nogometaše v Trigoriji."

Si se že naučil kakšno »prekmursko rejč«?

"Poskušam se naučiti nekaj malega slovenščine, vendar je težko, saj je italijanščina zelo drugačen jezik. Ko ljudje govorijo, težko razumem kaj povedo. Zapomnil sem si, da se v prekmurščini namesto 'hvala' reče 'fala'. Na igrišču pa razumem vse, kar med seboj komuniciramo s soigralci. Večinoma se sicer pogovarjamo v angleščini, vendar razumem večino besed tudi, ko si domači igralci kaj povedo v slovenščini."

Spremljaš italijanske kanale, ki so na voljo pri slovenskih operaterjih?

"Ponavadi ne spremljam italijanske televizije. Raje pogledam kakšen film na Netflixu ali tekmo Serie A."

Kdaj si prvič slišal za Muro?

"Prvič sem za Muro slišal, ko so premagali Tottenham. Takrat sem si pogledal vse o klubu."

Si vedel, da je Mura že igrala v Rimu in sicer proti Laziu v razigravanju za ligo Evropa 2012?

"Nisem vedel, a so mi povedali, ko sem se pozanimal o klubu. Vendar ti moram povedati, da je na stadionu v Rimu boljše vzdušje, ko igra Roma kot pa, ko igra Lazio (op.p. smeh)."

Bi rekel, da je prestop v Muro za tebe korak nazaj? Bi ti bilo bolje igrati v 2. italijanski ligi?

"Mislim, da je korak naprej od 2. ali 3. italijanske lige. Še vedno sem v kontaktu z bivšimi soigralci, ki so odšli v 2. in 3. ligo. Vsi pravijo, da je zelo težko dobiti mesto v začetni enajsterici. Tudi meni noben klub, s katerim sem se pogovarjal, ni dal jasnega zagotovila, da bom igral. Ponavadi so rekli, da te bodo ocenili ob prihodu in nato pretehtali kdo od igralcev, ki jih imajo na voljo, bo dovolj dober za igro. Pri Muri je bilo čisto drugače. Rekli so mi, da me rabijo, da rabijo igralca na moji poziciji. Tu imam tudi  možnost zaigrati v Evropi. Lahko se uvrstimo v kvalifikacije za evropska tekmovanja, kar se v Serie B ali Serie C v Italiji nikoli ne bi zgodilo."

Kakšna se ti zdi kakovost lige, si mislil, da bo igranje v Sloveniji lažje?

"Ne. Zdi se mi, da sem vedel v kaj se spuščam. Nisem podcenjeval lige, saj sem nekatere ekipe poznal in vedel, kakšen nogomet se igra v Sloveniji. Trenutno smo se sicer znašli v slabši formi, a verjamem, da ima ta ekipa potencial. Če bomo igrali drug za drugega in ne vsak za sebe, lahko dosežemo nekaj velikega. Velikokrat se zgodi, da zaradi kakšne poškodbe ne moreš zaigrati na 100 %. Takrat pride na pomoč ekipa. Ko ne gre, je najlažje pokazati s prstom, a to seveda ni rešitev, saj si moramo pomagati. Enkrat ti pomagaš njim, drugič oni tebi."

Lahko mogoče primerjaš mladinsko italijansko prvenstvo (Primavero) s Prvo Ligo Telemach?

"Ritem je precej drugačen, kar je meni razumljivo. Ko si star 19 let, se vse igra veliko počasneje. V slovenski ligi najdeš že bolj izkušene igralce, ki igrajo veliko hitreje in bolj močno, kot se igra v Primaveri. Mogoče v Primaveri, pri boljših ekipah, najdeš bolj tehnično podkovane igralce, ki jih tu ne ni toliko, vendar je enostavneje igrati proti igralcem, ki so tehnično dovršeni in nimajo toliko moči, kot obratno."

Kaj pa igrišča? V Sloveniji imamo na žalost kar nekaj slabih terenov.

"Da, nekatera so slaba, vendar sem v Primaveri in mlajših selekcijah igral na še slabših igriščih. Problem je predvsem v tem, da mladi v Italiji igrajo predvsem na umetni podlagi. Sicer pa je igrišče na Fazaneriji zdaj fantastično, ravno prav pokošeno. Mogoče bi sam raje videl, da je malo bolj navlaženo, saj imam rad hitro žogo. Drugače pa igrišča, na katerih smo igrali do zdaj, niti niso bila tako slaba. Problem smo imeli le na prvi tekmi pomladanske sezone v Celju, ko je bilo igrišče res slabo. Bilo je zaledenelo. Ampak razlog za to bolj pripisujem vremenu, in ne samemu igrišču."

Kaj bi sporočil Tio Cipotu, ki je sedaj v Serie A?

"Tia nikoli nisem videl igrati na terenu (op.p. v živo). Sem pa videl nekaj njegovih predstav po televiziji. Mislim, da če ga je Spezia kupila, morajo na njem nekaj videti. Svetoval bi mu, da tudi če ne bo igral vsako tekmo, naj stvari vzame tako kot so in ne prehiteva. Njegov čas bo prišel. Naj izkoristi vsako ponujeno priložnost. So igralci, ki rabijo eno tekmo in postanejo Mbappe, pa tudi igralci, ki rabijo več časa a na koncu vseeno dosežejo veliko."

Kaj te je pozitivno oziroma negativno presenetilo v slovenski ligi?

"Težko je primerjati z italijansko ligo, a me je res pozitivno presenetilo, da igra zelo veliko mladih igralcev. Če trenerji vidijo, da si sposoben, lahko takoj zaigraš, čeprav je v klubu tudi kakšen starejši in izkušeni igralec."

Si mogoče pričakoval več navijačev na tribunah?

"Domači navijači so top. Nikjer drugje trenutno še nisem videl takšnega vzdušja. Imajo strast za nogomet in to ne samo Black Gringosi, ampak celotna soboška publika. Mislim, da so Murini navijači najboljši in najstrašnejši navijači v Sloveniji. Vedno imaš občutek, da te podpirajo. Veš, da za nekoga igraš in ne samo za sebe."

Na koncu še nekaj za najmlajše občinstvo. Imaš kakšne hobije, igraš v prostem času kakšne igre?

"Najraje igram Playstation. FIFA je moja strast. Ne maram strelskih iger, ker jih ne znam igrati na kontrolerju."

Predsednik Robert Kuzmič in Filippo Tripi. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Matjaž Vöröš

Filippo Tripi se je ustalil na položaju zadnjega veznega. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Komentarji (0)

NE SPREGLEJTE

Filippo Tripi

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu