Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Demonstrativen odstop vodstva Football kluba Mura

Nesramna madžarska demonstracija v Murski Soboti je pokazala pravi obraz Football kluba Mura. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Prekmurski Glasnik, 11. september 1921

4. septembra 1921 je bila v Murski Soboti nogometna tekma med Muro in Čakovečkim športskim klubom. Rezultat tekme ni znan, je pa bil globoko v senci tistega kar se je dogajalo v večernih urah. Posledice so bile za Football klub Mura pogubne.

Po tekmi so se člani obeh klubov zbrali v kavarni Kemeny. Čez cesto, v kavarni Dobray pa so se, kot pravijo v Prekmurskem Glasniku, zbrali vsi, ki jim ljubezen do nedeljive Madžarske ne dovoli mirnega življenja. Spomnimo: leta 1921 je bilo Prekmurje stičišče različnih narodnosti. Madžari in madžaroni so težko sprejeli dejstvo, da Prekmurje več ni del Madžarske. Na zabavi v kavarni Kemeny je orkester naenkrat zaigral madžarsko pesem in člani obeh klubov so jo sprejeli z glasnim odobravanjem in petjem. Ko je kavarnar Marko Kemeny prepovedal igranje madžarskih pesmi, so člani obeh klubov protestno zapustili kavarno in s petjem nadaljevali pred kavarno. Vsemu je konec naredila policija.

Kot piše Prekmurski Glasnik, so člani s tem dejanjem pokazali kakšno je njihovo srce in da je ustanovitev nogometnega kluba le krinka za gojitev madžarske agitacije. S tem so zlorabili tudi predsednika kluba g. Plaskana, ki je bil po narodnosti Slovenec. Po tem dejanju je Plaskan odstopil z mesta predsednika kluba. Odstopne izjave sta dala še podpredsednik Gregorovič in tajnik Rengjeo.

Dejanja nakazujejo, da je po tem dogodku nogomet v Murski Soboti za nekaj časa zamrl in da je to pomenilo konec Football kluba Mura.

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu