Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Visoka zmaga proti Preloškemu športskemu klubu

Mura je premagal Preloški športski klub Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Prekmurski Glasnik, 4. september 1921

V nedeljo 28. avgusta 1921 ob 17.00 je Mura igrala prijateljsko tekmo s Preloškim športskim klubom (PŠK). PŠK je v tem obdobju spadal med najboljše nogometne klube v severozahodnem delu Hrvaške.

Gostje, ki so bili navdušeni nad soboškim igriščem, so se v Mursko Soboto pripeljali z avtobusom. Mura je povedla v 6. minuti z zadetkom Lacija Kardoša, ki je drugi zadetek dosegel v 13. minuti. Polčas se je končal z 2:0. V začetku drugega polčasa so gostje izid znižali na 2:1. Z glavo je zadel Kramarits. Po podaji Emila Šimona je tretji zadetek za Muro dosegel Laci Kardoš. Četrti zadetek je dosegel Ludvik Norčič, petega pa znova Laci Kardoš.

V Prekmurskem glasniku so pohvalili mlado ekipo Mure, posebej pa so izpostavili Lacija Kardoša, Kolomana Gyorija, Jožeta Haužerja, Emila Šimona in Kolomana Janžo. Po tekmi sta oba kluba imela skupno večerjo v hotelu Benko, nakar so ob desetih zvečer gostje zapustili Mursko Soboto.

Kot že večkrat so tudi tokrat pohvalili gledalce za športno obnašanje. So pa prvič javno izpostavili finančno stanje po tekmi. Klub je imel s to tekmo 6189,80 kron odhodkov in 2668 kron prihodkov, kar pomeni izgubo 3521.80 kron. Pozivali so vse, da se v prihodnosti v čim večjem številu udeležijo tekem Mure in da je edini cilj Mure povzdigniti nogomet in ga narediti priljubljenega. Prvič je bilo tudi javno objavljeno, da bo klub moral razglasiti konkurz (likvidacijo) v primeru ponovitve podobnega negativnega salda po tekmi.

Se je pa klub ogradil politike in vsega kar je povezano z njo. V tistem času je na področju Murske Sobote še vedno živelo precej Madžarov, ki so težko sprejemali dejstvo, da Prekmurje po Pariški mirovni konferenci pripada Jugoslaviji. Vse to se je najverjetneje zelo odražalo v delovanju kluba.

Naslednjo tekmo bo Mura igrala 4. septembra 1921 proti Čakovečkemu športskemu klubu.

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu