Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

1920-1924

Čeprav se je nogomet v Murski rekreativno igral že nekaj let, smo prvi klub dobili 9. avgusta 1921. Takrat je imel Football klub Mura volilno sejo. Predsednik je postal Plaskan, podpredsednik pa Gregorovič, ki je opravljal funkcijo trenerja. Tajnik je bil Rengjeo, blagajnik Kleinrath, odbornika pa Lipič in Arvai. Skladiščnik je postal Junkunc, nogometni upravitelj pa Hirschl. Še preden je bil klub ustanovljen, je že igral tekme. Prvo tekmo, ki je bila obenem tudi prva organizirana tekma v Murski Soboti, je igral 3. julija 1921 proti Dolnjelendavskemu športnemu klubu in izgubil z 0:7. Povratna tekma je bila 7. avgusta 1921 v Lendavi, dobili pa so jo Sobočani z 0:1. Zadetek je dosegel Spasič. Igralci so se na tekmo peljali s konjsko vprego.

Mura je nato igrala še tri prijateljske tekme, zadnjo 4. septembra 1921 proti Čakovečkemu športskemu klubu. Ta tekma je na Football klub Mura vplivala bolj kot katerakoli druga. Po tekmi so se člani obeh ekip zbrali v kavarni Kemeny. Naenkrat je zaigrala madžarska pesem in ko je kavarnar Kemeny prepovedal tovrstne pesmi, so se člani obeh klubov preselili pred gostilno in nadaljevali s petjem. Zaradi odkrite naklonjenosti nekaterih članov do Madžarske, je protestno odstopil predsednik Plaskan (ki je bil Slovenec), podpredsednik Gregorovič in tajnik Rengjeo. Ne pozabimo, da je takrat v Prekmurju kljub priključitvi Prekmurja v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev bilo na tukajšnjem področju še vedno zelo dosti Madžarov in t. i. madžaronov, ki se niso sprijaznili z dejstvom, da Prekmurje več ne pripada Madžarski.

Dejanja nakazujejo, da je po tem dogodku nogomet v Murski Soboti za nekaj časa zamrl. Leta 1924 so nato znova nastopile ugodne razmere za delovanje kluba.

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu