Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Intervju z Almirjem Sulejmanovićem

Almir Sulejmanović ob službenem vozilu. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: nsmura.si

Almir Sulejmanović se je pred dnevi priključil naši akademiji, kjer bo v pomoč vodji Dominiku Kovačiču, ob tem pa bo vodil tudi mladinsko selekcijo U19.

Bilo je 18. aprila 2004, ko je Mura v Ljubljani izgubila z Olimpijo, zadnji nastop za Muro pa je takrat vknjižil novopečeni trener mladinske selekcije Almir Sulejmanović, ki se po sedemnajstih letih vrača v Fazanerijo. "Od takrat, ko sem igral za črno-bele se je Murska Sobota precej spremenila, kot vidim pa je ljubezen do Mure ostala ista, oziroma je še večja. Glede na vzpon v zadnjih letih bi celo dejal, da je še večja in številčnejša. Ravno ta pripadnost do kluba je tisto, kar Muro dela drugačno od večine slovenskih klubov," pravi Almir, ki je za čarno-bejle skupno zbral deset nastopov in dosegel en zadetek.

S predsednikom Robertom Kuzmičem sta se spoznala že pred štirimi leti v Rusiji, na zadnji domači evropski tekmi proti Stade Rennais pa je ob snidenju stekel pogovor, beseda je dala besedo in hitro je prišlo do dogovora. Pri Muri bo zadolžen za mladinsko selekcijo, ob tem pa bo tudi v pomoč vodji akademije. "Prva stvar, ko sem prišel v Muro, je bila ta, da poimensko spoznam nogometaše, si zapomnim njihove obraze na igrišču, da lahko ustrezno reagiram. Mislim, da mi je to v teh dneh že uspelo. Kot drugo pa spoznavam igralce po njihovih igralskih sposobnostih, kjer mi je v veliko pomoč Boris Lainšček. Najino videnje je namreč precej podobno in sva na isti valovni dolžini, kar je izjemno pomembno."

Za seboj ima bogato nogometno kariero, saj se je poleg Slovenije, kjer je igral za Rudar, Celje, Muro, Krko, Aluminij, Dravograd in Korotan, preizkusil tudi v tujini. Igral je v Belgiji, Litvi, Ukrajini, Albaniji in Avstriji. Kot trener je že vodil takrat prvoligaša Rudar iz Velenja in Tabor iz Sežane, izkušnje pa ima tudi iz mlajših selekcij, saj je deloval pri Rudarju in Aluminiju. "Vsaka izkušnja, tako v življenju, kot v nogometu, pripomore k nečemu. Vem, kako je delati z mladimi. Je drugače kot pri članih, kjer je čisti profesionalizem. V mlajših selekcijah se lahko pojavljajo odsotnosti zaradi šolskih obveznosti in podobno, zato je pomembno, da se znamo prilagoditi."

Pravi, da se v čarno-bejli mladinski selekciji skriva kar nekaj potenciala, veseli pa ga, da so fantje že od prvega treninga naprej pokazali zagnanost in ambicije, kar je predpogoj, da je nekdo lahko uspešen. "Preboj iz mladinske v člansko selekcijo je vsepovsod najtežji. Nekje sem zasledil raziskavo, da je v bistvu zelo majhen odstotek tistih, ki so briljirali na različnih evropskih in svetovnih prvenstvih do 17 leta starosti, uspelo. Že zaradi same matematike je tako. Članski igralci so namreč pod pogodbo, mesta so zapolnjena. Že zaradi številke je vmes težko priti zraven, zato se igralci velikokrat usmerijo v drugo ali tretjo ligo, kjer jim je omogočen ta prehod. Je pa izjemno težko, veliko jih obupa, a tukaj se potem vidi, kdo je iz pravega testa in vztraja. Ta vztrajnost se na koncu tudi velikokrat izplača."

V razvoju mlajših igralcev bo pomemben tudi odnos z Antejem Šimundžo, s katerim se dobro poznata že iz igralskih časov. Vedno, tudi kot trenerska kolega, sta imela spoštljiv odnos. "Ante je fenomen. Z dvema slovenskima kluboma je igral v vseh treh evropskih tekmovanjih in kapa dol za to. Vsi vemo, da je članska ekipa vlečni konj vsakega kluba. Na srečo je Murina članska ekipa res dober vlečni konj. Ko bo Ante potreboval koga iz mladinske ekipe, mu bo ta seveda na voljo, mi pa se bomo primerno prilagodili."

In kakšen način igre namerava gojiti, glede na to, da je bil branilec. "Sam sem mnenja, da navijači pridejo na tekmo, da vidijo gole. Trenerji izhajamo iz kompaktnosti, da ne prejmeš zadetka, saj je potem lažje graditi rezultat, zmago, saj en zadetek zadošča za tri točke. Vseeno pa si sam želim v igri videti globino, podaje v prostor, agilnost in tek. Tudi publika zna to ceniti. Na tak način pa tudi igralce pripravimo na višjo raven. Vemo, da je Mura že prodajala nogometaše v tujino in na tak način se tudi omogoči, da je prehod iz Slovenije v tujino lažji," zaključi nov trener mladinske selekcije.

Komentarji (0)

NE SPREGLEJTE

Almir Sulejmanović

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu