Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Mura se prebija med najboljša slovenska moštva

Občni zbor je potekal v prostorih stare osnovne šole na Titovi (današnji Slovenski) ulici. Državno ljudsko šolo so zgradili leta 1875. Leta 2022 so na tem mestu stanovanja, spodaj pa trgovine. Pred zgradbo se je dolgo časa nahajal kiosk slaščičarne Šport. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jože Kološa Kološ

V prostorih stare osnovne šole v Murski Soboti je 12. decembra 1951 ob 19.00 potekal redni letni občni zbor NK Mure. Člani so za predsednika znova izvolili Milana Šušteršiča.

Skoraj štiri milijone prihodkov

Na občnem zboru so ugotovili, da se je klubu s skupnimi napori uspelo uvrstiti med najboljša nogometna moštva v Sloveniji. Sekretar Henrik Hakl je povedal, da ima klub 100 aktivnih članov, kar je 45 več kot v preteklem letu. Število podpornih članov kluba je 315, upravni odbor kluba pa je štel 21 članov od katerih jih je bilo aktivnih le polovica. Razveseljivo je, da je klub uspel sam poiskati finančne dohodke, da so lahko vsa tri moštva (prvo, drugo in mladinsko) nemoteno tekmovala. Dohodki so znašali 3.982.324, odhodki pa 3.854.759 dinarjev. Klub je leto zaključil s plusom 127.565 dinarjev. Glavni vir dohodkov so predstavljale članarine, vstopnine in tombola s katero so imeli okrog 400.000 dinarjev dobička. Hakl se je v svojem poročilu zahvalil sekretarju OK KPS Beli Berglezu, ki je bil vedno pripravljen pomagati klubu kadarkoli so se zatekli k njemu po pomoč in nasvete.

Mura najboljša ekipa jeseni

Kot smo omenili je Mura tekmovala s tremi moštvi. Prvo moštvo je v slovenski republiški ligi zasedlo solidno peto mesto, povprečna starost ekipe pa je bila 22 let. Trener ekipe je bil Vladimir Kukanja. Mura je bila najuspešnejša ekipa jesenskega dela sezone. Prvi strelec je bil Feri Zelko, drugi pa Janez Horvat. Drugo moštvo je tekmovalo v nogometnem prvenstvu Poverjeništva Murska Sobota in prepričljivo zasedlo prvo mesto. Za to moštvo je skrbel nekdanji igralec Mure in nogometni sodnik Franc Kološa.

Problemi mladinskega moštva

Nekoliko slabše se je odrezalo mladinsko moštvo, ki je tekmovalo v vzhodni skupini slovenske lige in zasedlo predzadnje mesto. Eden od vzrokov slabšega uspeha mladincev je odnos vodstva gimnazije do nogometa. Dijakom, ki imajo veselje do nogometa in ki izpolnjujejo šolske naloge je potrebno omogočiti treniranje nogometa. Sedaj se namreč dogaja, da za vsako slabo oceno mečejo krivdo na nogomet. Težave se pojavljajo tudi pri vajencih, ki jim delo in šola vzameta skoraj ves prosti čas. Upravni odbor bo moral več časa posvetiti mestni-vajeniški in kmečki mladini, kajti le-ta ne po končani učni dobi ne zapušča svojih bivališč, kot npr. dijaki.

Uspeh v pokalnem tekmovanju

Tako kot preteklo leto je bila tudi v letošnjem Mura edini slovenski predstavnik, ki se je uvrstila med 32 najboljših moštev v tekmovanju za pokal maršala Tita. Premagali so drugoligaški varaždinski Tekstilac in po enakovredni igri morali priznati premoč zagrebški Lokomotivi, ki je ena najboljših moštev v I. zvezni ligi. Za uspehe v tem tekmovanju je NZS Muro nagradil z 20.000 dinarji.

Mura bo dobila stalnega trenerja

Člani kluba so sklenili še, da želijo klub dvigniti na raven, da se bo z lahkoto in stalno potegoval za prvo mesto v republiški ligi. V ta namen nameravajo pridobiti stalnega trenerja, ker Vladimir Kukanja zaradi vseh obveznosti tega ne zmore.

Priljubljenost nogometa v Murski Soboti

Kot so ugotovili na občnem zboru je Mura v Prekmurju zelo priljubljena, kar ni čudno, saj so klub podprle takorekoč vse množične organizacije, OK KPS in sindikati. Obisk tekem kaže na izredno priljubljenost, saj se jih udeležuje tretjina prebivalstva.

Infrastrukturni projekti

Klub je s pomočjo prijateljev društva in kreditom prejetim od športne stave s prostovoljnim delom uredil novo ograjo okrog igrišča, postavil prhe z mrzlo in toplo vodo ter popravil dohod do igrišča. V prihodnjem letu predvidevajo razširitev stadiona, ureditev še enega in popravilo starega igrišča, ki še danes nosi sledi vojne.

Zaključek za konec leta

Po pokalni tekmi v Zagrebu, ki je bila 18. novembra, je klub priredil svečan zaključek sezone, ki so mu prisostvovali tudi člani množičnih organizacij. Slednji so klubu obljubili vso podproo za čim hitrejši dvig kvalitete.

Opomba: leta 1951 je bilo potrebno za 1 ameriški dolar odšteti 300 dinarjev. Proračun Mure je znašal 3.982.324 dinarjev kar ob upoštevanju inflacije leta 2022 pomeni nekaj čez 151.000 ameriških dolarjev oz. prav toliko evrov.

IZ MEDIJEV

Vabilo na občni zbor Mure leta 1951 Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Ljudski glas, 6. december 1951

Mladinsko moštvo Mure iz leta 1951. Trener je bil Vladimir Kukanja. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu