Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Mura v Monoštru

Hotel Korona v Monoštru je bil leta 1941 prizorišče druženja nogometašev Mure in Szentgotthárda. Foto: Magyar Nemzeti Digitális Archívum

V četrti pripravljalni tekmi v sezoni 1941/1942, so se Muraši z avtomobili odpravili v Monošter, kjer so merili moči s tamkajšnjim klubom Szentgotthárdi, ki je bil ustanovljen že leta 1902. Črno-beli so slavili z 1:4 (0:1). Domačini so Muro v Monoštru sprejeli pred hotelom Korona.

Za Muro so igrali: Slavko Jandl - Jože Gerenčer, Ludvik Krančič - Štefan Čagran, Vladimir Kukanja, Andrej Malačič - Franc Kološa, Ljubomir Deškovič (Ervin Kerčmar), Jože Bosina, Koloman Gomboši in Franc Schrimpf.

Dva zadetka za Muro je dosegel Schrimpf, enega pa Bosina in Deškovič. Mura je bila v vseh elementih boljši tekmec od domačinov. Po tekmi je bilo v restavraciji hotela Korona druženje obeh ekip.

Porabski Slovenci in Prekmurci

To je bilo prvo gostovanje Mure v Porabju. Trianonska pogodba iz leta 1919 je določila, da Porabje in Porabski Slovenci pripadajo Madžarski. To dejstvo se ni spremenilo po koncu 2. svetovne vojne, ko je t.i. železna zavesa še bolj ločila Slovence z ene in druge strani. Po padcu režimov v Jugoslaviji in na Madžarskem leta 1991, se je položaj Porabskih Slovencev sicer izboljšal, vendar posledice madžarizacije vztrajno in počasi vplivajo na število Slovencev onkraj meje.

Z omenjeno tekmo so se znova srečali in družili športniki z ene in druge strani.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu