Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Muraš, ki je postal legenda Olimpije

Vinko Bencik je bil član Mure od leta 1937 do 1947. Debitiral je med drugo svetovno vojno. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Eden najbolj spregledanih in malo manj znanih vratarjev Mure je bil brez dvoma Vinko Bencik. Bil je eden prvih Murinih igralcev, ki si ga je želela Olimpija oz. nekdanja Enotnost ter Odred. Zraven Zelka ter Klajnščka je bil še prvi Prekmurec, ki si je oblekel dres slovenske reprezentance.

Kdo je bil Vinko Bencik?

Vinko Bencik je dres Mure aktivno nosil od pionirjev do članov - od leta 1937 do 1947. Tako kot Feri Maučec je bil tudi on po rodu iz Gančan. Rodil se je leta 1926, za Muro pa je bil registriran že leta 1934. Z nogometom se je pričel resneje ukvarjati tri leta kasneje - leta 1937, ko je začel braniti za pionirje. Mura je takrat imela enega najboljših vratarjev v zgodovini Slavka Jandla, ki pa je med vojno sodeloval s partizani in posledično prihajal pod drobnogled tedanjih okupacijskih oblasti. Nepredvidljive razmere so Benciku že pri slabih sedemnajstih omogočile debi na članskem nivoju. To se je zgodilo leta 1942 na tekmi med Sopronom in Muro. Po aretaciji Jandla je postal prvi vratar in Murin gol branil vse do leta 1947.

Odhod v Split in Ljubljano

Leta 1947 je odšel v Split, kjer je kot pripadnik jugoslovanske vojne mornarice branil pri Mornarju. Leta 1948 je prestopil k ljubljanski Enotnosti, kasnejšemu Odredu. Kot eden najboljših slovenskih vratarjev je bil leta 1949 izbran v slovensko reprezentanco in branil na tekmi proti Črni Gori. Član Odreda je bil do leta 1955, kasneje pa še Ljubljane. Takrat si je poškodoval koleno in prenehal z aktivnim igranjem nogometa.

Trenerske vode

Po končani igralski karieri je v Rovinju opravil seminar za nogometnega trenerja in svoje znanje prenašal predvsem na mladino. Kasneje se je ukvarjal še s tenisom, plavanjem, zelo rad pa je imel še gore in planinarjenje.

Umrl je 4. oktobra 1989 v Ljubljani.

Komentarji (0)

NE SPREGLEJTE

Vincenc Bencik

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu