Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Muraši opravili prvi trening v letu 2022

Trening na igrišču z umetno travo. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Po jutranjem testiranju na koronavirus, so nogometaši Mure v popoldanskih urah opravili še medijski termin in prvi uradni trening pod vodstvom novega trenerja Damirja Čontale. Trening so začinili tudi Black Gringosi, ki so z baklami dali moralno podporo svojim ljubljencem.

Trening pričelo 29 nogometašev

Priprave so pričeli: Matko Obradović, Marko Zalokar, Dušan Gyergyek, Lan Erjavec, Jan Gorenc, Žan Karničnik, Samsindin Ouro, Rok Erniša, Klemen Pucko, Marin Karamarko, Klemen Šturm, Miha Kompan Breznik, Žiga Kous, Tio Cipot, Nik Lorbek, Matic Maruško, Tomi Horvat, Alen Kozar, Luka Bobičanec, Mihael Klepač, Žiga Škoflek, Kai Cipot, Mitja Lotrič, Nardin Mulahusejnović, Amadej Maroša, Niko Kasalo, Tilen Ščernjavič, Henrik Nerguti in Aleksandar Zeljković. Slednji se bo v Murski Soboti mudil na preizkušnji.

Klub je sporočil še, da ne računa več na Stanišo Mandića in Marka Brkića, ki si iščeta novo sredino, na posojo pa se bo odpravil Azur Mahmić.

Šest pripravljalnih tekem

Do nadaljevanja prvenstva bodo črno-beli igrali šest pripravljalnih tekem. Najprej se bodo doma pomerili z avstrijskim Kapfenbergerom, nato pa bodo gostovali v Zalaegerszegu.

12. januar 2022 - Mura : Kapfenberger
15. januar 2022 - Zalaegerszegi : Mura
22. januar 2022 - Lech Poznan : Mura
26. januar 2022 - Čukarički : Mura
30. januar 2022 - PFK Slavia Sofia : Mura
4. februar 2022 - Sturm Graz : Mura

Cilj ostaja uvrstitev v evropsko tekmovanje

Še pred treningom sta pred novinarje stopila trener Čontala in kapetan Kozar.

Kako zadržati visoko raven, ki jo je vzpostavil Ante Šimundža? Jasno je, da ni lahko biti naslednik takšnega trenerja.

Čontala: "Straha in negotovosti ni. Verjamem v svoje strokovno znanje in strokovno znanje vseh mojih sodelavcev. Verjamem v fante, ki so dokazali, da so v tem trenutku eni najboljših ali pa najboljši v državi. Res je lažje priti na vrh kot pa na njem ostati. Vendar vem, da so igralci lačni uspeha, zato cilji ostajajo podobni, kot so bili prej. In z malo sreče se lahko uspešna zgodba tudi ponovi."

Koliko rezerve še ima to moštvo Mure?

Čontala: "Težko je govoriti o rezervah. Konec koncev je Mura državni prvak. Kakšnih večjih rezerv ni, ostajajo pa še neke manjše stvari tako v fazi obrambe kot v fazi napada, ki se še dajo popraviti oziroma nadgraditi."

Se v klubu pripravljajo še kakšni odhodi igralcev?

Čontala: "Kakšnih pomembnejših odhodov več ne bo, se pa lahko še zgodi kakšen odhod ali dva. Tudi Mura je tako kot vsi ostali slovenski klubi odvisna od prodaje svojih igralcev, to je pač sestavni del, ki ga je treba sprejeti. Ampak to so bolj vprašanja za športnega direktorja."

Šimundža je govoril, da je cilj Mure uvrstitev v evropsko tekmovanje. Kakšni so vaši cilji v spomladanskem delu?

Čontala: "Enaki. Cilj ostaja uvrstitev v evropsko tekmovanje. Je kar nekaj točkovnega zaostanka na lestvici, vendar se to vse da še nadoknaditi, tako da je po mojem uvrstitev v Evropo čisto realen cilj."

V strokovnem štabu ste že lep čas sodelovali s Šimundžo. To vam je moralo prinesti dobrodošle izkušnje.

Čontala: "Gotovo. Ante je trenutno najboljši trener v Sloveniji in to sodelovanje mi je prineslo ogromno znanja, predvsem pa izkušenj. Imela sva veliko pogovorov na štiri oči in izmenjave mnenj, tako da je to zame samo še dodatna pozitivna stvar."

Šimundža je odšel k Ludogorcu. Kdaj sta si nazadnje izmenjala kakšna mnenja?

Čontala: "Nazadnje je bilo to prav danes."

Ker prihajate iz lokalnega okolja, se lahko hitro zgodi, da bodo ljudje na vas začeli vršiti pritisk, če na začetku slučajno ne bo dobrih rezultatov. Ste pripravljeni na takšne pritiske?

Čontala: "Ja, to je pač sestavni del vsega tega posla. Mura je klub z velikim slovesom in ima poleg Maribora največ navijačev na domačih tekmah. Gotovo je zaradi tega tudi večji pritisk na trenerja, ampak jaz sem prepričan, da bo vse šlo v pravo smer in da tu večjih težav ne bi smelo biti. Normalno je, da bodo prišle tudi krize in da vse ne bo idealno, vendar smo na to pripravljeni."

Je sestava moštva izpopolnjena ali ostajajo še kakšna občutljiva mesta, ki bi jih bilo treba zapolniti z novimi igralci?

Čontala: "To je odvisno tudi od odhodov. Saj vsi vemo, kateri odhod se najbolj omenja. Glede na to so odvisni tudi prihodi kakšnih igralcev. Dorečeno še ni ničesar, tako da se v tem mescu še lahko kaj spremeni."

Kdaj odhajate s klubom na priprave v Turčijo?

Čontala: "19. januarja."

So v načrtu že kake pripravljalne tekme?

Čontala: "Pred odhodom v Turčijo bomo igrali naslednjo sredo doma s Kapfenbergom, naslednjo soboto pa bomo gostovali pri ZTE-ju v Zalaegerszegu."

Besedo je dobil tudi kapetan Alen Kozar. "Prav gotovo je bil najprej šok, saj smo s trenerjem Antejem sodelovali precej let. Ampak potem ko malo premisliš, se zaveš, da v športu enkrat pride do neke točke, ko se ena zgodba konča in druga prične. Zdaj nas je prevzel trener Damir, ki nas dobro pozna kot ekipo in kot posameznike, saj je že eno leto z nami. Tudi igralci se zavedamo, da z neko skupno močjo in svežo idejo lahko pridemo do zastavljenih ciljev. Vemo, da se lahko z novim trenerjem vzpostavijo neke druge zahteve, ampak če bomo vsi delali s skupno energijo, bodo prišli tudi določeni rezultati," je povedal Kozar.

Dodal je še: "Boj za Evropo je nekaj, na kar smo že navajeni, tako tudi z novim trenerjem za nas to ne bo nič novega. Pričakovanja so v zadnjih letih vedno ista. Tudi za to gre zahvala trenerju Šimundži. Vsakemu od nas je dal nov zagon in samozavest, vsi skupaj pa smo rasli tudi kot osebnosti. Postavil je temelje za uspehe, ki smo jih dosegli, in nam predal ogromno znanja, za kar se mu vsi zahvaljujemo."

Kozar je dejal, da bodo osnovni elementi igre, ki je krasila Muro, ostali še naprej, se pa zaveda, da bodo prišle tudi nekatere novosti: "Trener Damir poudarja, da bomo skušali biti še bolj napadalno usmerjeni, za kaj drugega pa zdaj na začetku še težko rečem. To je stvar procesa, najprej je treba opraviti priprave in izpiliti določene stvari. Prepričan pa sem, da se lahko približamo vrhu lestvice, a moramo iti tako kot lani, tekmo za tekmo."

Milan Anđelković (levo) in Andrej Kvas (desno). Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Milan Anđelković, Andrej Kvas, Dejan Novak in Damir Čontala. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Damir Čontala Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Trening na igrišču z umetno travo. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Damir Čontala Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Black Gringosi na treningu Mure. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Trening Mure na igrišču z umetno travo. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Trening Mure na igrišču z umetno travo. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Trening Mure na igrišču z umetno travo. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu