Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Na zadnjih petnajstih tekmah slavili samo dvakrat

Enaki ali različni pogledi? Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Nogometaši Mure so z remijem proti Taboru iz Sežane podaljšali slab niz tekem, kjer so od 9. novembra naprej (vključno s prijateljskimi tekmami) slavili le borih 2-krat. Ob tem so sicer 8-krat ostali neporaženi. Ob 2 zmagah so zabeležili še 6 remijev in 7 porazov.

Zadnja uradna zmaga sega v november

Zmago smo Murini navdušenci na Fazaneriji nazadnje videli pred slabimi tremi meseci, ko so nogometaši Mure, 30. novembra 2022, premagali Gorico z 2 proti 0. Dobre predstave na pripravah so nam zmago prinesle le nad Kety Emmi&Impol Bistrico. Mura je pred mesecem dni slavila z 3 proti 1. Za kaj več je na ostalih tekmah zmanjkalo nekaj zbranosti, nekaj pa so pripomogle tudi rošade v ekipi. Naj poudarimo, da se obe ekipi, tako Gorica, kot Bistrica, nahajata v spodjem delu lestvice (ena v prvi, druga pa v drugi ligi), tako da o odmevnih zmagah ne moremo govoriti.

Navijači stojijo za klubom, a so razočarani

Ob vseh razsežnostih socialnih omrežij ne moremo skriti dejstva, da so Murini privrženci nad dogajanjem na terenu zelo razočarani. Navijači še vedno trdno stojimo za klubom, kar prikazuje tudi obisk Murinih tekem, poslušanost Murinega podcasta in navsezadnje branje naše spletne strani. Vendar nas je mnogo prepričanih, da tudi določeni prebliski (recimo v obliki zmage na naslednjih dveh tekmah) ne bodo pretirano spremenili stanja v slačilnici, saj se zgodba nekako ponavlja že od lanske spomladi, ko smo za šivankino uho na 4. mestu ujeli evropsko vozovnico.

Kritike so močnejše ob pohval

Poudarili bi, da trenutno vodstvo z odliko opravlja s klubom. Za klub so od vseh naredili največ v zadnjih 20 letih (postavitev reflektorjev, menjava zelenice, menjava sedišč, priključitev ženske ekipe itd.) čemur ne nasprotuje nihče. Zato smo mnenja, da moramo (kljub temu, da so kritike vedno dobrodošle) še naprej verjeti v Murine zastavljene cilje.

Pripravljeni na črn scenarij

Na črno beli debati pred začetkom letošnje sezone, ki je potekala 25.6.2022, smo slišali tudi vprašanje o črnem scenariju. Govora je bilo o tem, kaj bi se zgodilo, če Mura konča na mestih, ki ne vodijo v Evropo (ali pa še nižje). G. Kuzmič je takrat zatrdil, da so finančno pripravljeni na leto brez evropskega tekmovanja. Poudaril je, da o črnem scenariju sicer ne razmišljajo, saj bi s tem skrili ambicioznost kluba. Prav tako je zatrdil, da če bi že prišlo do česa podobnega, bi se radi takšni situaciji seveda kar se da hitro izognili tudi z hitro reakcijo vodstva.

Slab rezultat zaradi prevelikih sprememb?

Murska Sobota se je v zadnjem letu marsikateremu navijaču zdela podobna avtobusni postaji. Igralci so prihajali in odhajali. Transferji so se dogajali zelo pogosto in marsikateri navijač ni uspel slediti trgovanju kluba.

Po podatkih transfermark.de je Mura v sezoni 2022/23 kar pogosto trgovala. Prišlo je kar 24 novih igralcev, če štejemo 2, ki sta se članski ekipi priključila iz mladinskih selekcij. V druge klube je iz Mure odšlo kar 30 igralcev. Od tega smo 20 igralcev prodali/odpustili in 10 posodili.

Tudi to je lahko, po našem mnenju, razlog, zakaj Mura v sezoni 2022/23 ne piše podobne zgodbe, kot jih je pisala ob povratku na prvoligaške zelenice. Ekipo smo sicer pomladili, a jo praktično v celoti zamenjali z neizkušenimi fanti.

Kot vse ima tudi to svoje prednosti in slabosti. Če trguješ pravilno imaš za nekaj let ekipo, ki ti spet prinaša rezultate. Slabost pa je seveda ne-igranje v evropskih tekmovanjih, kar za seboj pušča neprijetne posledice, kot je recimo padanje prepoznavnosti kluba v svetu. S tem klub izgubi nekaj kredibilnosti in posledično igralcev ne more prodati po željeni ceni.

 

Konkretne reakcije trenutno s strani kluba še ni videti, čeprav za mesti, ki vodijo v Evropo zaostajamo že za 8 točk. Zanimivo bo torej videti, kakšno rešitev pripravljajo v taboru črno-belih. Le-ta pa bo morala zagotovo biti dolgoročna in dovolj ambiciozna, da bo zadovoljila navijače.

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu