Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Ni več lepega nogometa, driblingov in strelov

Obujanje spominov. Od leve: Franjo Jandl, Karel Glažar, Zoran Cirkvenčić, Jože Kosi, Denis Žilavec, Milan Koblencer in Jože Horvat Didi. Na mizi je album čarno-bejli. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Vodstvo kluba je na tekmo z Radomljami povabilo nekaj nekdanjih igralcev Mure. To so bili igralci, ki jih lahko najdemo v Murini knjigi spominov, ki jih je klub poimenoval čarno-bejli. Vsak navijač pa lahko spominske kartice in album kupi v klubski trgovini.

Čarno-bejli

Veliko igralcev iz albuma ni več med nami, nekateri so starejši, nekateri mlajši, vsi pa so tukaj pustili svojo mladost, si zaznamovali igralsko in tudi trenersko kariero ter se vpisali v zgodovino kluba. Seznam tistih, ki so soustvarjali naš klub še ni dokončen in kot so obljubili pri Muri ga bodo v prihodnjem letu še dopolnjevali ter prirejali še več takšnih srečanj.

Na tekmo je bilo povabljenih petnajst igralcev, nekateri med njimi pa so se opravičili. Zaradi starosti se dogodka ni mogel udeležiti 89. letni Franc Matjašec, manjkali pa so Vladimir Kukanja, Bojan Jančar in Zlatko Gabor. Povabilu so se z veseljem odzvali nekdanji igralec Mure Franjo Jandl, ki je sin nekdanjega vratarja Slavka Jandla, Karel Glažar, Zoran Cirkvenčić, Štefan Černjavič, Vladimir Kokol, Goran Gutalj, Denis Žilavec, Franc Cifer, Milan Koblencer, Jože Horvat Didi in Jože Kosi. Sprejeli so jih Iztok Frajman, predsednik Robert Kuzmič in direktor Denis Rajbar.

Poklon Muri za idejo in izvedbo

V VIP prostoru smo se s prisotnimi pogovarjali tudi mi, narejenih pa je bilo veliko spominskih fotografij. Prav vsi so pohvalili gesto kluba in si zaželeli še več takšnih srečanj, tudi v razširjeni zasedbi.

Kosi: "Koblencerja nisem videl že petnajst let"

Najmlajši med povabljenimi je bil Denis Žilavec, nazadnje član avstrijskega Klöcha: "Bil sem zelo presenečen nad povabilom, je pa zelo lepo, da so se spomnnili na nas, ki smo tukaj pustili srce in dušo. Tudi mi smo živeli s klubom in tukaj odrasli. Še vedno spremljam Muro in si v živo ogledam kakšno tekmo. Trenutno sem zaradi poškodbe izven pogona, po končani igralski karieri pa se zaenkrat ne vidim v nogometu."

Nekoliko starejši od Žilavca je Prlek Jože Kosi, ki ima na Muro lepe spomine: "Nad povabilom sem bil zelo presenečen, tega nisem pričakoval. Nekaterih, ki so danes prišli nisem videl že nekaj let, zato sem dogodka toliko bolj vesel. Mojega nekdanjega trenerja iz Ljutomera in Mure Milana Koblencerja denimo nisem videl že petnajst let. Nogomet igram le še za rekreacijo, zadnjo tekmo na Fazaneriji pa sem si ogledal prejšnje leto."

Murina "jugo" generacija pogreša lep nogomet

Med starejšo generacijo spadajo Jože Horvat Didi, Milan Koblencer, Karel Glažar in Zoran Cirkvenčić, ki so barve Mure branili pred več kot petdesetimi leti v nekdanji drugi jugoslovanski ligi.

Jože Horvat - Didi: "Najprej bi Muri čestital za današnjo zmago. Bil sem zelo presenečen, ko me je poklical Iztok Frajman in povabil na tekmo. Dejal sem mu - če ti povem hvala je to premalo. Z nekaterimi soigralci se še kdaj srečamo, nekatere pa nisem videl res dolgo. Zelo mi je žal za Milana Koblencerja in njegovo bolezen." Na naše vprašanje kdaj si je Didi nazadnje v živo ogledal tekmo na Fazaneriji je dejal: "Iskreno povedano se sploh ne spomnim." Kaj pa meni o razlikah današnjega nogometa in nogometa njegove mladosti? "Danes ni več lepega nogometa, ki se je igral v mojih časih. Ni več lepih driblingov, udarcev iz tridesetih metrov, lepih golov, podaj skozi noge in tako dalje. Danes se veliko več igra na žogo in ne na igralca."

Vrata Mure je v drugi zvezni ligi branil Zoran Cirkvenčić: "Zelo lepo je, da se je klub spomnil na starejše igralce. Pred korono sem si v živo ogledal precej tekem Mure, zdaj nekoliko manj." Lahko Cirkvenčić najde kakšne vratarske podobnosti v času ko je on stal med vratnicama? "Danes je nogomet povsem drugačen kot nekoč. Vratarji morajo biti več sposobni igrati z nogo, kar v naših časih ni bilo potrebno, saj je bilo takrat več strelov z razdalje."

Milan Koblencer je Muri čestital za zmago, zaradi svoje bolezni pa svoj nekdanji klub spremlja prek medijev: "Če se malo pošalim lahko rečem, da je Mura danes zmagala zato, ker smo jo spremljali nekdanji igralci. Če pa dam šalo na stran pa bi dejal, da je zmaga povsem zaslužena in bi ji čestital za prikazano. Način igranja se je v primerjavi z mojimi igralskimi in trenerskimi časi pri Muri povsem spremenil. Čeprav ne morem več na Fazanerijo spremljam Muro predvsem prek časopisov ogledam pa si tudi kakšno tekmo na televiziji."

Černjavič: "Ne vidimo več veliko izletov vratarjev"

Zraven Jožeta Kosija spadata med srednjo generacijo še vratar Štefan Černjavič in branilec Feri Cifer.

Štefan Černjavič tekme Mure večinoma spremlja prek televizije: "Vabila na tekmo nisem pričakoval in sem zelo vesel in počaščen, da sem lahko danes tukaj. Če primerjam vratarje nekoč in danes bi dejal, da mora biti danes čuvaj mreže tudi igralec. Pogosto je tudi zadnji obrambni igralec. Zelo dosti se igra na njega, tega nekoč ni bilo. Danes so vratarji tudi bolj linijski, zato redko vidimo izlete na denimo enajst metrov."

Feri Cifer: "Mislim, da gre za zelo dobro gesto kluba. Bivši igralci bi se lahko še večkrat dobili in obujali spomine na naše igralske in trenerske čase. Nazadnje sem bil tukaj pred letom dni. Spoštujem klub in to gesto, da so se spomnili na nas, ki smo temu klubu precej dali."

Želimo si več podobnih srečanj

Kot smo zapisali so v klubu omenili, da bodo podobna srečanja prirejali tudi v prihodnje in na njih vabili še več nekdanjih igralcev in funkcionarjev. Navsezadnje se bliža klubska obletnica in prav je, da se priklonimo tudi tistim, ki so pred nami soustvarjali klub.

Spredaj od leve: Jože Horvat Didi, Milan Koblencer, Robert Kuzmič, Karel Glažar, Denis Rajbar. Srednja vrsta: Feri Cifer, Denis Žilavec, Zoran Cirkvenčić. Zadnja vrsta: Franjo Jandl, Vladimir Kokol, Jože Kosi, Goran Gutalj. Manjka Štefan Černjavič. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu