Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Po jesenskem delu - Feri Maučec ostaja

V nedeljo je bilo odigrano zadnje XI. kolo jesenskega dela nogometnega prvenstva. Naslov prvaka je tudi sedaj osvojil lanskoletni prvak Branik, ki je v zadnji tekmi premagal Izolo, zadnjega predstavnika na lestvici, z rezultatom 9:0. Vse druge tekme v zadnjem kolu so se končale brez posebnih presenečenj, le poraz Triglava na domačem igrišču je nepričakovan. Predstavnik Pomurja Sobota je zasedla peto mesto, kar je vsekakor zelo razveseljivo.

Obiskali smo nekaj soboških nogometnih delavcev, ki so nam v kratkih besedah orisali stanje in življenje v nogometnem klubu. Najprej je na naša vprašanja odgovarjal Vlado Cvetko, sekretar in tehnični vodja kluba."Sedaj imamo 92 registriranih igralcev," nam je uvodoma dejal tov. Cvetko. "Od teh je največ pionirjev in sicer 34, mladincev 28, članov 30. V prvem moštvu imamo 16 standardnih igralcev. Skrb za vzgojo mladega kadra ni najboljša. Pionirjev je sicer precej, med njimi tudi več talentiranih igralcev, vendar pa imamo zelo slabo moštvo mladincev. Tem bomo morali posvetiti več pozornosti. Mladi kader vzgaja trener Svatina in upamo, da bodo že spomladi dosegli lepše uspehe, predvsem mladinci."

Mnogo se govori o odhodu Maučeca iz Murske Sobote. Koliko je na tem resnice in kako je uprava zadovoljna z moštvom, predvsem glede discipline. "Res je, da je hotel Maučec oditi v Celje h Kladivarju. Glavni vzrok je bil ta, ker nima stanovanja in se mora v službo in pa tudi na treninge voziti 9 km daleč. Vendar pa bo ostal v Soboti, ker mu je klub zagotovil, da bo v prvi polovici prihodnjega leta stanovanje dobil, na kar je tudi sam pristal. Naši igralci so disciplinirani in prihajajo tudi redno na treninge. Tudi primerov kazni ni, saj je po petih letih v našem kluba komaj letos zabranjen nastop igralcu na osmih prvenstvenih tekmah. Drugih kazni pa nimamo."

Trener Franc Zelko je zadovoljen z igralci in pravi, da uprava stori vse, da lahko treningi potekajo v redu. O moštvu pa meni, da je uspeh, ki so ga dosegli, enak njihovim sposobnostim in da vedno pač ni mogoče biti v "formi". Največje težave so z vzgojo mladega kadra. "Mislim, da je nujno organizirati pionirsko nogometno šolo, kajti, le, tako bomo kasneje dobili igralce za prvo moštvo. Seveda je s tem veliko dela in bi bilo potrebno za takšno stvar več ljudi. Moram pa povedati, da je pri nas prepuščeno to le trenerjem. To ni prav. Komisije, ki so za to izvoljene, bi morale trenerju pomagati in večji del bremen prevzeti na svoja ramena," je dejal tov. Zelko.

In katera tekma je bila po vašem mnenju najlepša in kaj pričakujete v spomladanskem delu prvenstva? "Najlepša tekma je bila z Rudarjem. ki pa je na koncu izgubila svojo lepoto zaradi napak sodnika. Če bomo v spomladanskem delu prvenstva ostali na petem mestu na lestvici, bom zelo zadovoljen."

Pavel Škraban je eden izmed mnogih, ki so nedeljske popoldanske ure prebili na igrišču in vzpodbujali svoje moštvo. O nogometu v Soboti meni tako: "Moštvo Sobote je zelo homogeno, predvsem v zadnjih tekmah, kar je nedvomno zasluga trenerja, a mu manjka strelcev. Edini in najuspešnejši strelec je Maučec. Samo bojim se, kaj bo takrat, ko njega ne bo. Hočem poudariti, da je vzgoja mladega kadra zanemarjena. Upam pa, da bo novi trener izboljšal to pomanjkljivost, kar verjetno tudi drugi pričakujejo."

Spregovoril je tudi najuspešnejši strelec Sobote Franc Maučec. Sobota je v jesenskem delu prvenstva zasedla peto mesto. Ali ste zadovoljni z uvrstitvijo?
"Z dosedanjo uvrstitvijo nisem nikakor zadovoljen, ker smo izgubili nekatere točke, ki smo jih imeli takorekoč že v žepu. Sicer pa kaj hočemo, ko je tudi v nogometu sreča zelo opoteča."

In kako bo v spomladanskem delu prvenstva, kaj mislite o vzgoji mladih kadrov? "Spomladi bomo zasedli mesto v zlati sredini. Skrb za vzgojo mladih ni zadovoljiva."

Torej jesenski del prvenstva je končan in šele spomladi bodo imeli ljubitelji nogometa priložnost spet vzpodbujati domače igralce.

Ob koncu je potrebno povedati ne najbolj razveseljivo resnico, da soboško občinstvo zelo rado pri navijanju preide dovoljene meje. Kadar gre domačim dobro, jih bodri, v slabih trenutkih pa z neprimernimi, nešportnimi vzkliki jemlje igralcem moralo, ki bi jo sicer zelo potrebovali. Zavedati bi se morali, da je nogomet športna igra in da se morajo tudi gledalci obnašati športno, pa čeprav igra domači klub.

Komentarji (0)

NE SPREGLEJTE

Feri Zelko
Franc Maučec

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu