Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Prve tekme Mure z Beltinci
16. julij 2021

Vabilo na tekmo med kombinirano ekipo Mure in Beltinci. Tekma je bila odigrana 2. avgusta 1942 v Murski Soboti. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: hrani Pomurski muzej Murska Sobota

Za Beltince pravijo, da so najbolj nogometna vas v Sloveniji. Vas, ki je le streljaj oddaljena od Murske Sobote je svoj nogometni preporod doživela z osamosvojitvijo Slovenije, ko so se rumeni prvič preizkusili med slovensko elito. Čeprav zgodovina dvobojev med Muro in Beltinci ni tako pestra in bogata kot z Lendavo oz. Nafto so v devetdesetih letih pristaši enih in drugih te tekme pogosto označevali kot prekmurski derbi. Ta vzdevek se je prijel tudi zaradi zatona lendavskega nogometa v devetdesetih letih, čeprav je zgodovinsko gledano edini pravi prekmurski derbi med Muro in Nafto.

Prvenstvena tekma leta 1991

Mura in Beltinci sta prvo prvenstveno tekmo igrala 1. septembra 1991, ko so črno-beli na Fazaneriji zmagali s 5:1. Za Beltince je takrat igralo kar nekaj bivših nogometašev Mure kot sta npr. Jože Kosi in Štefan Škaper.

Prva tekma je bila avgusta 1942

Kljub vsemu pa to ni bila prva medsebojna tekma. Po doslej znanih podatkih je bila prva tekma odigrana 2. avgusta 1942 ob 17.30 na stadionu Mure v Murski Soboti. Beltinci takrat še uradno niso bili ustanovljeni, imenovali pa so se Belatinc, kar je madžarska inačica Beltinec. Nasproti ji je stala kombinirana ekipa Mure, sestavljena večinoma iz rezervnih igralcev. Mura se je takrat pripravljala na tekmovanje v Sombotelski skupini I. razreda severno podonavskega okrožja, kar je bila 4. madžarska liga. Črno-beli so imeli v tem letu dve ekipi in sicer:

Prvo moštvo Mure so sestavljali: Slavko Jandl - Jože Gerenčer, Dušan Krstić - Ljubomir Deškovič, Vladimir Kukanja, Štefan Čagran - Franc Kološa, Puhan, Feri Zelko, Sarközi, Kulič.

Drugo moštvo Mure: Borovszky - Miloš Eržen, Erdősi - Barbarič, Ivan Hojer, Krakszner - Žibrik, Papič, Mirko Lah, Milan Deškovič in Lendvai.

Trener Mure je bil v Mursko Soboto oženjen Madžar, dr. Gusztav Valent. Valent je bil še takratni vodja davčne uprave v Murski Soboti.

Druga tekma je sledila zelo hitro

Na drugo tekmo so gledalci čakali dober mesec dni. 6. septembra 1942 so se pričeli prvenstveni dvoboji in Mura je na Fazaneriji gostila Szombathelyi FC. V predtekmi pa se je rezervna ekipa Mure pomerila z Beltinci.

Opomba: Iščemo potomce nekaterih zgoraj omenjenih nogometašev. V kolikor ste v sorodu s katerim izmed njih vas naprošamo, da se nam javite na naslov [email protected]

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu