Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Sleci kopačke, škoda, da jih trgaš!

NK Sobota leta 1958. Stojijo od leve: Cvetko (sekretar), Lutar (UO), Koblencer (UO), Hoyer (predsednik), L. Norčič, Koudila, Matjašec, Maučec, Dozet, Sečko, Radulovič, Morčič, Kološa, Skalar in J. Norčič. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Gerenčer

V Pomurskem vestniku so jeseni leta 1957 izvedli anketo o nogometnem klubu Sobota s katero so želeli ugotoviti vzroke za padec kvalitete in izpad iz mariborsko-varaždinsko-celjske lige. Sobočani namreč v sezoni 1957/58 tekmujejo v mariborski podzvezni ligi, kar predstavlja četrti nivo tekmovanja na področju Jugoslavije. Tekmovalno gledano gre našim nogometašem zelo dobro, neketere tekmece pa premagujejo tudi v desetimi zadetki razlike, kar priča o veliki razliki med najboljšimi in najslabšimi ekipa v ligi.

V nadaljevanju članka predstavljamo mnenja petih akterjev, ki so tako ali drugače povezani z NK Soboto. Spregovoril je nekdanji igralec in vsestranski športnik Evgen Titan, Rakičanec Štefan Celec, nekdanji igralec in redni spremljevalec tekem Mure Franc Antalič, sekretar Vlado Cvetko in eden najbolj izkušenih ter rutiniranih igralcev Feri Zelko. Mnenja niso vsebinsko in jezikovno spremenjena in so takšna kot so bila zapisana v časopisu.

Evgen Titan: "Nogometni klub Sobota, v kolikor bo moštvo kot homogena celota uspela tako nastopati, ne pa individualno, z ozirom na dosedaj odigrane tekme, upam da bo do konca omenjenega tekmovanja dosegel eno izmed vodilnih mest. Z ozirom na to, da smo izpadli iz varaždinsko mariborsko celjske lige, izražam pomisleke z ozirom na dejansko moč moštva in kakovost igre in menim, da bi lahko ostali v omenjeni ligi, čeprav nas opravičuje odsotnost nekaterih boljših igralcev in sem končno tudi jaz nekako mnenja, da zaradi tega to ni mogoče. Menim, da je potrebno v bodoče posvečati več pažnje mladinskemu moštvu."

Spregovoril je tudi Štefan Celec, večletni aktivni igralec NK Sobota v mladinskem moštvu in eno leto v prvem moštvu. Sednji član Rakičana je dejal: "Če bom govoril o uspehih in neuspehih NK Sobota, potem lahko govorim samo o neuspehih, kajti zadnji uspehi niso uspehi za tako renomirano moštvo, kot je NK Sobota. Prejšnji sistem tekmovanja, združen s celjsko podzvezo, je bil kakovostno boljši; na zelenem polju je bilo več enakih moštev. Sedanji način tekmovanja pa nam je prinesel možnost sodelovanja in tekmovanja z manj kvalitetnimi moštvi ..." Celec je s to izjavo mislil na zadnje rezultate Sobote, ko je nasprotnike premagovala tudi z desetimi zadetki razlike. K vzrokom za neuspehe prišteva tudi igralce in upravo kluba. "Kadar sem zastopal barve kluba, sem igral navadno v dvojnem strahu: pred soigralci in pred člani uprave. Na prvem sestanku igralcev in uprave je vse lepo zvenelo: glede igranja, treniranja in spoštovanja igralcev s strani uprave kluba, v praksi pa je bilo drugače. Često sem slišal ali pa dobival opazke s strani članov uprave kluba, kot so 'kaj bo branil ta bik' ali pa 'sleci kopačke, škoda, da jih trgaš!'" je dodal Celec.

Mnenje je podal tudi nekaljetni aktivni igralec in sedaj redni spremljevalec nogometnih tekem Franc Antalič: "O uspehih NK Sobota v razdobju zadnjih dveh let je težko govoriti, če pri tem izvzamemo finančno plat in pa ustanovitev pionirske nogometne šole, katera pa je prenehala z delom. Neuspehi prvega moštva so se nizali en za drugim, tako da se je moštvo v jesenskem delu tekmovanja znašlo v tekmovanju podzveznega merila, kar je vsekakor neuspeh tako za moštvo kot za Soboto, kjer naj bi bil nogomet šport št. 1. Če že ugotavljamo neuspehe, bi bilo vsekakor zanimivo vedeti za vzroke, ki so povzročili tako stanje. Marsikje se sliši, da ima pri tem levji delež UO kluba. S temi trditvami se v celoti nikakor ne strinjam, čeprav tudi sam trdim, da bi bilo lahko delo UO mnogo boljše, če ne bi ležalo na ramenih samo par tovarišev (drugi se pokažejo le tedaj, ko moštvo zablesti s trenutnim uspehom). Vmes so seveda tudi taki, ki te na igrišču tako mimogrede — obzirno vprašajo, 'katero je domače moštvo?'. Mislim, da moramo enkrat za vselej začeti pri temeljih: pri pionirjih. Resnici je treba namreč pogledati V oči. Nima smisla, da moštvo vedno 'krpamo' z igralci tipa 'prišla-odšla' (Surovina, Ivo itd.), ker taki rešujejo le trenutno stanje. Čas bi bil, da bi nas izkušnje že enkrat izučile. Za konec naj omenim še pomisleke glede trenerja, kajti tudi o tem se mnogo razpravlja. Po mojem mnenju je bila poteza namestiti profesionalnega trenerja preuranjena, kajti če je trener še tako sposoben — brez kadra ne bo imel uspeha. Zato še enkrat: najprej kader in šele potem dobrega trenerja!"

Sekretar kluba Vlado Cvetko: "Govoriti o upadanju kakovosti nogometa pri NK Sobota, in iskati za to vzroke, je po mojem mnenju nesmiselno, ker tega sploh ni. S tem mislim stanje od leta 1945. do danes. Govorimo lahko le o trenutnem plasmanu prvega moštva, ki je letos izpadlo iz VMC lige. Nogomet je zanimiv zato ker moštva dosegajo različne plasmane in tudi izpadajo. Na žalost je tudi naše prvo moštvo izpadlo iz VMC lige. Glavni vzrok za to, da je naše prvo moštvo izpadlo, je bil da, da je od nas odšlo, oziroma ni igralo naenkrat kar pet standardnih igralpev prvega moštva. Naslednji vzrok je bil ta, da smo kljub oslabitvi imeli v tekmovanju izredno smolo, saj smo na posameznih prvenstvenih srečanjih bili boljše moštvo in smo vendarle tekme izgubili.Za ta izpad iz lige nikakor ni kriv niti upravni odbor niti niso krivi igralci." Cvetko se je obreknil tudi na sistem tekmovanja, saj so mariborsko-celjsko (MC) ligo razbili na dve ligi. Sobočani tako tekmujejo v kakovostno slabi mariborski podzvezni ligi. "Poleg tega da smo izpadli iz lige, nas je zadelo še to, da so razformirali še dokaj kvalitetno MC grupno ligo in smo zato primorani tekmovati s kakovostno mnogo slabšimi klubi, kar dokazujejo tudi doseženi rezultati, ki jih je doseglo naše prvo moštvo brez naporov. Če bi ostala MC liga, ne bi v tej ligi tekmovalo niti moštvo Nafte niti moštvo Rakičana. MC ligo so razformirali na predlog NP Celje in sicer zaradi finančnih težav klubov iz celjske podzveze. Kljub prizadevanju MP, da naj ta liga še eno leto ostane, je NZS osvojila predlog CP. MP je bila primorana organizirati tekmovanje s klubi, ki spadajo pod to podzvezo, ne glede na njihovo kakovost. Tako je tudi naše prvo moštvo primorano tekmovati v tem krogu. Zaradi slabe konkurence v tem tekmovanju bi bilo nujno, da kakovost našega moštva pade. Da bi se temu padcu kakovosti izognili, je naš upravni odbor sklenil, da bo organiziral tekmovanja z močnejšimi klubi s sistemom prijateljskih tekem."

Svoje mnenje je podal še eden najbolj izkušenih in rutiniranih igralcev Feri Zelko. Na vprašanje, kaj misli o sestavi moštva, treningu in sistemu igre ter kako bi odločal v danih možnostih, če bi imel to pravico je dejal: "Na vprašanje o postavi, sistemu ter treningu ne bi imel pripomniti ničesar, ker ima vsak trener svoj način in metodo treninga, sicer pa nam že sama beseda 'trening' pove kondicijsko, tehnično in taktično znanje moštva. Eno, kar igralci priznavajo, kar pa ni samo pri nogometu, temveč pri vsaki športni panogi, je pogoj: fizična kondicija, ki je pa našemu moštvu primanjkuje." Po Zelkovem mnenju je bil vzrok za izpad iz MVC lige preveč sprememb v moštvu. "Kar zadeva kakovost nogometa, ni niti napredoval niti nazadoval. Vzrok za izpad iz MVC lige je bil samo v tem, da ni bilo standardnega moštva skozi vso prvenstveno tekmovanje. Je pa resnično tudi to (kar sem vedno trdil in bom trdil tudi sedaj), da s kadrom, s katerim trenutno razpolagamo in smo z njim razpolagali tudi prej, ne bi smelo priti do izpada iz bivše MVC lige," je dodal Zelko. Sobota že od leta 1955 ni organizirala poionirske šole. Zelko tudi v tem vidi enega od problemov. "Nujno je, da tako imenovana mladinska komisija o tem malo bolj premisli in začne z eno ali dvoletno pionirsko šolo. Samo na ta način lahko pridemo do večje masovnosti, kot tudi kakovosti nogometa v Soboti. Če pogledamo sedanje mladinsko moštvo, vidimo, da bo v prihodnjem letu izpadla vsaj polovica igralcev tega moštva zato, ker bodo dopolnili 18 let.. Glede na to dejstvo lahko sklepamo, da mladinskega moštva ne bo več in je vprašanje, kje bomo jemali igralce za prvo moštvo? Spomnimo se leta 1955, ko smo imeli prvo pionirsko nogometno šolo. Kakšno zanimanje je vladalo za njo! Zakaj smo jo opustili?" Zelko je za konec svojega razmišljanja dodal, da trenutni uspehi na zelenem polju ne smejo uspavati moštva. "Za konec želim opozoriti, naj trenutni uspehi moštva in trenerja ne uspavajo, kajti to niso uspehi, temveč le trening tekme za višje tekmovanje, v kolikor se bomo drugo leto plasirali v tako imenovano enotno slovensko ligo."

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu