Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Tiskovna konferenca St. Patrick's Athletic

Tiskovna konferenca ekipe St. Patrick's Athletic, 27.07.2022, pred povratno tekmo z Muro. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Matjaž Vöröš

Muro jutri čaka povratni obračun z irskim St. Patrick's Athleticom. Prva tekma na Richmond Parku se je končala z izidom 1-1, dominirali pa so predvsem domači. Če bo tokrat drugače smo povprašali vodjo tehnične ekipe Alana Mathewsa, ki se je namesto glavnega trenerja Tima Clanceya udeležil današnje novinarske konference.

Kakšno tekmo pričakujete jutri; ali misite, da bo ekipa St. Patrick's Athletic spet dominirala na terenu, kot je to počela na domačem igrišču?

Ne mislim, da bo tekma podobna kot je bila prejšnji četrtek. Pričakujemo težko preizkušnjo in odgovor Mure na prvo tekmo, ki je bila bolj tipanje z obeh strani. Mislim, da bi lahko (op.p. iz prejšnje tekme) odnesli več glede na naše priložnosti in Mura nas bo tokrat že bolj poznala. Videli so naš stil igre, igrali so proti nam in imajo pogled nad situacijo. Pričakujem torej, da se bodo temu primerno odzvali. Vseeno igramo na domačem igrišču nasprotnika, zato pričakujemo reakcijo nasprotnika glede na prvo srečanje. Kot vemo na tekmo prihajajo tudi s pozitivnim rezultatom (op.p. Mura je v nedeljo s 4-3 premagala Domžale), mi pa tekme v nedeljo nismo igrali. Kakorkoli, veselimo se izziva, ki je pred nami.

Ste si ogledali nedeljsko tekmo med Muro in Domžalami, ki se je končala s 4-3; kaj si mislite o preobratu in ali menite, da vam je prestavitev vaše tekme v prvenstvu, proti Bohemian FC, koristila?

V tekmovalnem ritmu smo od februarja in igramo iz tedna v teden; včasih celo tri tekme na teden tako, da smo v trenutnem obdobju (op.p. evropske preizkušnje) bili zelo hvaležni, da tekme v nedeljo nismo odigrali. Torej se lahko popolnoma osredotočimo na ta obračun. V nogah imamo že dosti tekem, medtem ko Mura komaj začenja svojo kampanjo in mislim, da jim je tekma v nedeljo koristila. Pokazali so velik karakter, trdoživost in borbeni duh, da so rezultat 3-1 obrnili v svojo korist. To pove veliko o pozitivnem vzdušju v ekipi (op.p. Mure). Mi smo po drugi strani na polovici sezone in vsak prost dan nam pomeni veliko v smislu, da se lahko igralci odpočijejo kak dan dlje.

Ali mislite, da bo vročina oziroma vlaga lahko igrala vlogo? Danes sicer ni tipičen soboški dan, ki smo jih imeli zadnja dva tedna. Jutri bo najverjetneje 31°C.

Dva tedna nazaj sem že bil tukaj (op.p. na tekmi proti Sfintul Gheorge), tako da točno vem o čem govorite. Danes sem tukaj v zelo »irskem« okolju in upam, da bo tako tudi jutri. V razmerah kot so danes, bi nam bilo sigurno udobno igrati tudi jutri. Načeloma pa je to dejavnik, s katerim smo seveda seznanjeni in je v božjih rokah, ampak kot pravite bo jutri najverjetneje topleje. Sigurno bo to igralo nekakšno vlogo tudi na tekmi. V vlažnem in vročem zraku ne moreš pritiskati vseh 90 minut. Moraš se zavedati kdaj pritisneš in kdaj je čas za počivanje. V tekmo moramo pristopiti malo drugače, vendar bodo razmere enake za obe strani. Tako da, tudi če bo malce topleje smo na to pripravljeni.

Imate mogoče poseben načrt za Murine napadalce? Na domačih tekmah ima Mura vsaj 15 strelov na tekmo, tako da prvega obračuna ne moremo šteti kot »tipične Murine tekme«. Mirlind Daku je recimo eden tistih, ki je zabil na vsaki tekmi v tej sezoni. Boste torej na kakšnega igralca posebej pozorni?

Da zelo se zavedamo vseh pozitivnih lastnosti Mure, predvsem smo pozorni na bočne igralce in tiste, ki prihajajo s krilnih položajev. Ko Mura napada, napade iz bokov, sredine in krilnih položajev; torej iz vseh strani. Daku je zadel prejšnji teden, o njem smo se pozanimali; je zelo velik, fizično močan igralec. Na prvi tekmi so ga sicer naši trije osrednji branilci dobro zadržali, vendar moram povedati, da je Daku vseeno zelo dober igralec in ima dobro pomoč ekipe; Bobičanec prihaja iz leve strani, Kous po desni. Prebiti poskušajo tudi bočni igralci in tako naprej. So zelo dobra ekipa, z veliko kvalitete in  tehničnega znanja in temu moramo parirati. Po drugi strani so naši igralci letos že igrali proti takšnim ekipam in se dobro odrezali. Mislim, da so se naši branilci na prvem srečanju v duelih izkazali.

Mura že dalj časa ni ohranila čiste mreže, ste zaradi tega kaj bolj samozavestni, da boste na Fazaneriji uspeli doseči zadetek?

Da, ampak imajo zmožnost zadeti na drugi strani. Igra nogometa se spreminja in postaja v Evropi bolj napadalen. Za primer poglejte Liverpool ali Manchester City, ki včasih pustita 1 ali 2 zadetka v mrežo, ampak na drugi strani potem zabijeta 3 ali 4. Menim, da se igre trenutno drži drugačna filozofija. Tako, da dejstvo, da Mura prejema zadetek na vsaki tekmi seveda pomaga in nam daje upanje na zadetek tudi v četrtek. Vsekakor se zavedamo vseh prednosti Mure. Vemo, da so trenutno zabili več golov, kot so jih prejeli. Poglejte, mislim, da morajo biti ekipe dan danes predrzne v napadu in previdne v obrambi. Igra je bolj odprta, tako igra veliko klubov, veliko ekip in Mura tu ni izjema. Če dosežejo več zadetkov, kot nasprotnik še vedno tekmo dobijo.

Ste se na treningih kaj pripravljali na širše igrišče, ki vas čaka na Fazaneriji?

Igrišča kot takega smo vajeni že iz irske lige. Je zelo podobno igrišču enemu najbližjih rivalov. Naše igrišče sicer zgleda ozko vendar ni tako majhno kot bi si mislili. To igrišče (op.p. na Fazaneriji) je približno 8 jardov (op.p. 7 metrov) širše kot naše, torej 4 jarde (op.p. 3,50m) na vsaki strani; torej malce večje. Ampak imamo igralce, ki radi igrajo široko in to sprejemamo kot pozitivno. V preteklosti smo dobro igrali na igriščih, ki nam omogočajo, da se po njem razširimo in s tem naredimo prostor igralcem na sredini; tako se lahko v igro priključijo tudi bočni nogometaši. Igralna površina izgleda zelo dobro in prepričan sem, da bo jutri vse vredu.

Podobno kot pri Muri, so tudi pri vas navijači posebnega pomena. Videli smo jih že v centru mesta. Kako pomembno vlogo bodo igrali oni?

Navijači so vedno predstavljali našega dvanajstega igralca. Z nami so bili v težkih in v zelo dobrih časih. Prepričan sem, da bodo na igrišču pustili glas za našo ekipo. Tako igralci kot strokovno vodstvo smo odgovorni, da jim povrnemo z dobro predstavo. Želim, da so na nas lahko ponosni, in da začutijo srčnost ter borbenost naših igralcev na igrišču. Igrajo zelo veliko vlogo v našem klubu tako doma kot na gostujočih tekmah. Seveda potovanje sem ni enostavno. Ko sem sam prišel na tekmo pred dvema tednoma, sem moral iti preko Avstrije. Danes smo si zagotovili direkten let v Maribor. Naši navijači pa prihajajo iz Irske preko vseh delov Evrope; od Španije, Nizozemske, Pariza, Londona in Dublina. Kako radi bi nas spremljali jutri kažejo predvsem z dolgo potjo, ki so jo opravili in z vsemi prestopi, ki jih moraš opraviti na letališčih; kar seveda ni lahko. Tako, da jim res želimo podariti predstavo, na katero so lahko ponosni.

Kako pa vi osebno gledate na okolico?

Zelo dobra šablona, ki bi jo lahko povzela irska nogometna liga. Imate prečudovit stadion. Vidim sicer, da je še v fazi izgradnje. Verjetno boste povezali še glavno s severno tribuno in nasprotni (op.p. vzhodni) del. Nogometno igrišče je prav pristno, lepi notranji prostori in nekaj kar bi tudi mi radi dosegli doma. Naš domač stadion je sicer zelo strasten; dejstvo, da so gledalci tako blizu nam daje zagon. Ampak notranji prostori in sam stadion tukaj je priznanje dobrega dela vsem v vašem klubu. Je nekaj, kar bomo tudi sami poskušali doseči.

Tiskovna konferenca ekipe St. Patrick's Athletic, 27.07.2022, pred povratno tekmo z Muro. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Matjaž Vöröš

Uradni trening igralcev St. Patrick's Athletic na Fazaneriji, pred povratnim obračunom na Fazaneriji Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Matjaž Vöröš

Uradni trening igralcev St. Patrick's Athletic na Fazaneriji, pred povratnim obračunom na Fazaneriji Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Matjaž Vöröš

Uradni trening igralcev St. Patrick's Athletic na Fazaneriji, pred povratnim obračunom na Fazaneriji Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Matjaž Vöröš

Uradni trening igralcev St. Patrick's Athletic na Fazaneriji, pred povratnim obračunom na Fazaneriji Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Matjaž Vöröš

Najverjetnejša oprava gostujoče ekipe pred jutrišnjo tekmo. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Matjaž Vöröš

Gostujoči navijači v baru Bunker Murska Sobota s svojimi transparenti. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Matjaž Vöröš

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu