Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Zakaj je pomemben Murin DNK in kakšen sploh je?

Ekipa Mure leta 2021. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jure Banfi, montaža NK Mura skozi čas

Ante Šimundža, ki je Muro popeljal do največjih uspehov v njeni zgodovini je po eni izmed letošnjih tekem dejal: "Mura ima v ekipi le tri igralce, ki imajo Murin DNK. To so Maruško, Kous in Maroša. To je premalo za uspeh." Kaj je s tem mislil? Kakšen sploh je Murin DNK in zakaj je tako zelo pomemben za razvoj kluba in doseganje ciljev. Zakaj ga morajo imeti igralci, trenerji in tudi vodstvo? Zakaj je pomembno, da bo nov trener imel klubski DNK? To bomo poskušali razvozlati v nadaljevanju članka.

Kaj je DNK kluba?

Termin "DNK kluba" je postal priljubljen predvsem v "modernem nogometu" v katerem vse teži k neki popolnosti in predanosti za dosego ciljev. Ni več igralcev, ki bi sami odločali tekme, "driblali" ali drugače povedano, ni več filozofije nekdanjih Brazilcev. Klubi vse bolj iščejo igralce in trenerje, ki imajo določene lastnosti, s katerimi se lažje vklapljajo v klubsko filozofijo. DNK kluba je nekaj podobnega kot DNK posameznika. Je zapis, ki nam pove kdo sem in kakšne so moje lastnosti.

Kako dobimo Murin DNK?

Odgovor na zgornje vprašanje je vse prej kot enostaven, se ga pa da iz določenih vzorcev izluščiti. Da bi to storili je potrebno pogledati v preteklost in se spomniti kako je Mura prišla do vseh večjih uspehov. Črno-beli niso bili nikoli serijski prvaki, nikoli niso bili blizu nogometnih centrov, nikoli finančno najmočnejši, do vseh svojih uspehov pa so prišli s trdim in poštenim delom, ki so ga opravljali v določenem časovnem obdobju. Leta 1970 so postali slovenski prvaki, ker so gradili ekipo iz svoje mladinske šole. Pet, šest, sedem let prej so vlagali in vlagali v mladinsko šolo, igralcem vcepljali Murino miselnost in jih nato poslali v ogenj - v članski nogomet. Glažarja, Kukanjo, Koblencerja, Didija in ostale. Filozofija devetdesetih let je bila dvojna. V prvi polovici divjanje z nakupi igralcev in iskanje rezultatov na silo, kar je prineslo kratkoročni uspeh, saj so se v drugi polovici začele pojavljati takšne in drugačne razpoke. Na srečo so istočasno vlagali v mladinsko šolo iz katere so nato prišli igralci, ki so leta 1998 bržčas igrali najlepši in najbolj učinkovit nogomet. Leta 2012 so večino ekipe sestavljali igralci, ki so nekaj let skupaj igrali drugo ligo. Ante Šimundža je leta 2018 pričel graditi ekipo za leto 2021. Tiste, ki niso spadali v njegovo filozofijo je počasi odstranjeval in pripeljal ter ustvarjal enakomisleče. To je bil nek drug pristop, kot pretekli, saj je bila mladinska šola takrat na nižjem nivoju kot jo poznamo danes.

Kakšen je torej Murin DNK?

V zadnjem podcastu Doj se prosi, se ji je verjetno najbolje približal dolgoletni igralec in začasni trener Darjan Slavic, ki je dejal: "Poštenost, ponižnost in v prvi vrsti, da ne izstopaš." Dodal je še, da to mora veljati za posameznike, ki prihajajo iz drugih sredin, ker se jim bo tako lažje vklopiti v sistem in te bo ekipa lažje vzela za svojega. Če parafriziramo - do vseh uspehov smo vedno prišli z ekipnim duhom, brez zvezdnikov, ko so vsi garali eden za drugega. V skoraj vseh primerih je klub akterjem vcepljal miselnost in pripadnost prek nekega daljšega časovnega obdobja, nikoli na horuk. Nedavno je priznani športni novinar in eden večjih poznavalcev dogajanja v Muri Robert Balantič dejal: "Mura potrebuje delavce. Ljudi, ki si bodo oblekli delavski gvant." Murin DNK torej poosebljajo akterji, ki so pošteni, ponižni, ne izstopajo in so pripravljeni garati. Zato se nikoli ni izšlo s Šimkusi, Zličići, Šrolerji ali pa če gremo še dlje nazaj - z Jermanišem, Volkom, Rakovičem in podobnimi. Izjeme seveda obstajajo in so zelo redke. Spomnimo se denimo Fajića ali pa nazadnje Dakuja. Enako kot za igralce velja tudi za trenerje, saj so v Murski Soboti pogorela imena kot so Blažević, Kranjčar, Savić, Mendaš in podobni. Uspeli pa so "delavci" Koblencer, Šimundža in tako dalje.

Bolje Slavic kot Vermezović?

Zato Mura ne potrebuje le igralce, ki so dobri po "statistiki" temveč osebnostno zrele igralce, ki bodo ekipni uspeh postavili pred lastnega. Imeti morajo Murin DNK. Enako velja za bodočega trenerja. Šimundža, ki se nahaja v najboljših trenerskih letih najverjetneje noče novega triletnega grajenja ekipe. Si bo šestdesetletni Vermezović, ki se omenja kot najresnejši kandidat za trenerja, pripravljen obleči "delavski gvant" in garati nekaj let? Če ne je definitivno bolje pustiti Slavica, ki tako kot Kous, Maruško, Cipot, Maroša in še kateri od mladcev pozna Murin DNK.

Komentarji (1)
  • MH
    Milan Hari
    2. september 2023, 19:55 (pred 10 meseci)
    Od odhoda Šimundže vidim da je Mura počasi izgubljala na svoji prepoznavnosti,vedno majn je bilo borbenosti,discipline v igri itd.Tujim igralcem ki pridejo v klub je zelo malo mar uspeh kluba,glavno jim ,da je plača nakazana na račun in to je to.Za tako situacijo je največji kricec vodstvo kluba.V klub vodijo okrepitve brez vsakega razmišljanja,sami tujci,domači fantje pa igrajo drugje.Vse to me spominja na zgodbe pred leti,vedno je sledil bankrot in popoln razpad sistema.
    Kot nekdanjemu članu Mure(bil sem fizioterapevt od 1985-1990) mi ni vseeno kaj se dogaja v Muri.

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu